Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ
Δε φοβίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά

Η δικαστική φάμπρικα τρομοκράτησης του αγροτικού κινήματος, που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται και από αυτήν της ΝΔ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αντιστέκονται κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική που τους ξεκληρίζει και παρά τις δίκες στις οποίες τους σέρνουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δηλώνουν στον «Ρ» αγροτοσυνδικαλιστές - στελέχη του συνεπούς αγροτικού κινήματος. Το 2008 θα βρεθούν ξανά στα δικαστήρια, με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», δεκάδες αγροτοσυνδικαλιστές, που το προηγούμενο διάστημα ύψωσαν το ανάστημά τους στις ντιρεκτίβες κολιγοποίησης της μικρομεσαίας αγροτιάς και πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις της.

Το πρώτο εξάμηνο του 2008 αναμένεται να δικαστούν περίπου 70 αγρότες από την περιοχή του Αιγίου, 16 αγρότες από την περιοχή της Δ. Αχαΐας, πάνω από 40 αγρότες από τον Τύρναβο, τα Φάρσαλα και άλλες περιοχές του Νομού Λάρισας, 20 ακόμη από την υπόλοιπη Θεσσαλία, ενώ άλλοι 8 από το Νομό Θεσσαλονίκης θα οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Υπενθυμίζουμε ότι και το 2007 δεκάδες αγρότες, που συμμετείχαν σε αγροτικές κινητοποιήσεις, οδηγήθηκαν στα «αγροτοδικεία» και αρκετοί από αυτούς καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης και συγκεκριμένα: Στη Λάρισα, καταδικάζονται 39 αγρότες, ανάμεσά τους και ένας 70χρονος, στην Αιγιάλεια 43 αγρότες και στην Πέλλα ακόμη 12.

Στις 7 του περασμένου Δεκέμβρη, το ΚΚΕ, με νέα παρέμβασή του στη Βουλή, έθεσε την κυβέρνηση της ΝΔ προ των ευθυνών της, καλώντας τη να σταματήσουν εδώ και τώρα οι δικαστικές διώξεις σε βάρος αγωνιστών αγροτών, οι οποίοι ασκούν το αναφαίρετο δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία προβλέπεται η άρση της ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι στέκεται στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς, παλεύει για τα δίκαιά της, μέσα κι έξω από το Κοινοβούλιο.

«Η πολιτική τους πυροδοτεί τους αγώνες μας»

Για τους μικρούς και φτωχούς αγρότες, που όλα αυτά τα χρόνια κατέρχονται στα μπλόκα του αγώνα, είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων. Οπως δηλώνουν χαρακτηριστικά στον «Ρ», τα αγροτοδικεία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης της αγροτιάς, ώστε παθητικά να αποδεχτεί τη μοίρα της κολιγοποίησης που επιτάσσει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

«Τα αγροτοδικεία γίνονταν και γίνονται με σκοπό την τρομοκράτηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων παραγωγών», υπογράμμισε ο Αλέκος Θανόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας και πρόσθεσε: «Στόχος τους είναι μέσω του εκφοβισμού να εμποδίσουν την ανάπτυξη αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, ώστε πιο εύκολα να υλοποιούν τις αντιαγροτικές κατευθύνσεις που θέτει η ΕΕ μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ομως και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, δεν κατανοεί ότι οι αγώνες δε δικάζονται και η μικρομεσαία αγροτιά δεν τρομοκρατείται. Κανείς αγρότης δε βγαίνει στο δρόμο από "βίτσιο" ή για να κάνει βόλτα. Βλέπει όμως ότι μέρα με την μέρα πλησιάζει το ξεκλήρισμά του, εξαιτίας της πολιτικής που πιστά εφαρμόζουν όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι η πολιτική που αφήνει ασύδοτους τους εμποροβιομήχανους να θησαυρίζουν σε βάρος των μικρών και φτωχών αγροτών, αλλά και σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης. Οσα δικαστήρια και να "στήσουν" σε βάρος μας, εμείς δεν πρόκειται να κάτσουμε μοιρολατρικά να περιμένουμε τη στιγμή που θα μας πετάξουν έξω από τη γη μας».

Ανάλογη και η δήλωση του Θανάση Χελάκη, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, ο οποίος υπογράμμισε: «Τα αγροτοδικεία αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια κυβερνήσεων για να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος του μικρού και φτωχού αγρότη. Νομίζουν ότι με τον εκφοβισμό θα σταυρώσουμε τα χέρια και θα περιμένουμε το εφιαλτικό μέλλον που μας ετοιμάζουν. Νομίζουν όμως λάθος: Η τρομοκρατία δεν πρόκειται να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα του μικρομεσαίου αγρότη, γιατί οι αγώνες μας πυροδοτούνται από τα ίδια τα προβλήματα που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων».

Τις εποχές που ο Σωτήρης Χατζηγάκης, επί χρόνια βουλευτής της ΝΔ και σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση, ανέβαινε στα τρακτέρ, θυμήθηκε ο Νίκος Μπαντόγιας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, προσθέτοντας ότι αναμένει και αυτός όπως και οι περισσότεροι Θεσσαλοί αγρότες να δει ποια θα είναι η στάση του υπουργού, όπως και του κόμματός του, απέναντι στην τροπολογία για την άρση της ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων που κατέθεσε το ΚΚΕ. «Τα αγροτοδικεία, είπε ο Ν. Μπαντόγιας, ξεκίνησαν από τη δεκαετία του '90, από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και φυσικά συνεχίζονται από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως και τότε έτσι και σήμερα, οι υλοποιητές της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ στη χώρα μας, πιστεύουν ότι στέλνοντας τους αγωνιστές αγρότες στα δικαστήρια θα καταφέρουν να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα, να τους αποθαρρύνουν από το να κατέρχονται στα αγωνιστικά συλλαλητήρια. Για όλους εμάς, που κατηγορούμαστε για τρίτη και για τέταρτη φορά, επειδή ασκούμε συνδικαλιστική δράση, είναι πλέον γνωστό ότι τα "μπλόκα" θα μας καθίσουν στο σκαμνί», και καταλήγοντας τη δήλωσή του, υπογράμμισε: «Ενα μήνυμα θέλω να στείλω εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου: Τα προβλήματά μας συνεχώς οξύνονται και αυτά είναι που πυροδοτούν τους αγώνες μας, με οποιαδήποτε μορφή κρίνουμε εμείς ως την πιο προσοδοφόρα. Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός αναθεώρησης των αμπελοοινικών προϊόντων, που για την περιοχή του Τυρνάβου ιδιαίτερα, επειδή το σύνολο σχεδόν των παραγωγών ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια, θα δώσει ένα ακόμη χτύπημα στη μικρομεσαία αγροτιά του τόπου μας. Η ίδια η πολιτική τους, λοιπόν, είναι αυτή που ξεκινά τους αγώνες μας».

«Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προσπαθούν να μας εκφοβίσουν σέρνοντάς μας στα δικαστήρια και αυτό είναι κάτι που η πλειοψηφία των αγροτών έχει καταλάβει ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης» σημείωσε ο Νίκος Ζαμπούκας, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Λάρισας, και πρόσθεσε: «Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αναλάβει πολιτικές δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες, τις οποίες προσπαθούν και θα συνεχίσουν να προσπαθούν να υλοποιήσουν με κάθε μέσο. Ακόμα και όταν ένα τμήμα, έστω και μικρό, της μικρομεσαίας αγροτιάς κατέρχεται στους δρόμους, γι' αυτούς σημαίνει πολιτικό κόστος, ξέρουν ότι αύριο εξαιτίας της αντιδραστικής πολιτικής που ακολουθούν θα ξεσηκωθούν κι άλλοι, ερχόμενοι σε σύγκρουση με την πολιτική τους. Οταν σήμερα αγρότες που έχουν μέχρι και 200 ή και λίγα παραπάνω στρέμματα καλλιεργειών δεν μπορούν να αποκομίσουν ένα αξιοπρεπές, δηλαδή ένα εισόδημα που να αποσβαίνει το κόστος παραγωγής τους και να τους αποδίδει κάποια ελάχιστα πράγματα ώστε να μπορέσουν να βγάλουν τη χρονιά, καταλαβαίνουν όλοι ποιο θα είναι το άμεσο μέλλον...».

Τέλος, ο αγροτοσυνδικαλιστής και στέλεχος της ΠΑΣΥ Γιάννης Κιουλπεκίδης, που είναι ένας από τους παραγωγούς που θα καθίσουν στο εδώλιο, δηλώνει: «Για μια ακόμη φορά αγρότες της Θεσσαλονίκης σέρνονται στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις υπερασπιζόμενοι τα δίκαιά τους. Προσπαθούν με τα αγροτοδικεία να εκφοβίσουν τους παραγωγούς -που τα προβλήματα τους όλο και οξύνονται και φυσικά τους οδηγούν σε νέες διαμαρτυρίες - και να τους αποτρέψουν να βγουν και πάλι στο δρόμο. Πρόκειται για μια τακτική της σημερινής όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης που θα πέσει στο κενό, καθώς, όπως έδειξε μέχρι τώρα, την ίδια περίοδο που σέρνονταν αγρότες στα δικαστήρια, οι συνάδελφοί τους κλιμάκωναν τις κινητοποιήσεις τους».


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών αγροτών (2021-05-11 00:00:00.0)
Διώκουν και 13χρονο που συμπαραστάθηκε στους γονείς του! (2019-12-24 00:00:00.0)
Δίκες για αγωνιστικές κινητοποιήσεις (2011-11-26 00:00:00.0)
Νέες δίκες σε βάρος 16 αγωνιστών αγροτών (2009-12-04 00:00:00.0)
«Εκνομή ενέργεια» τα μπλόκα... (2009-01-24 00:00:00.0)
Καταδίκασε 38 αγρότες επειδή αγωνίστηκαν (2007-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ