Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

Κάτω από την πίεση του ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προκήρυξε συλλαλητήριο στις 28 Σεπτέμβρη και σειρά άλλων κινητοποιήσεων για τις εργασιακές σχέσεις

Το συσσίτιο των ανέργων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Το συσσίτιο των ανέργων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Με τη συνεχή παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και κάτω από την πίεση της ίδιας της ζωής, που ξεσκεπάζει καθημερινά τα αδιέξοδα του «κοινωνικού διαλόγου», αλλά και κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι στη λαίλαπα των κυβερνητικών αντιλαϊκών μέτρων, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει τελικά σε κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Σεπτέμβρη.

Με πρόσκλησή της στις διοικήσεις των παραρτημάτων των ομοσπονδιών και σωματείων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, που κοινοποιήθηκε χτες, η διοίκηση του ΕΚΘ καλεί σε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων, στις 12 το μεσημέρι, τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, με θέμα: «Ιδιωτικοποιήσεις - Συντονισμός δράσης του ΕΚΘ με τις ομοσπονδίες και τα σωματεία».

Την άλλη μέρα, στις 19 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του ΕΚΘ «Αβραάμ Μπεναρόγια», συγκαλείται σύσκεψη των σωματείων της δύναμης του ΕΚΘ, όπου το προεδρείο θα ανακοινώσει «ένα πρόγραμμα κινήσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Σεπτεμβρίου 2000 και την πραγματοποίηση της Πανελλαδικής Απεργιακής Κινητοποίησης στις 10 Οκτωβρίου».

Με την εξαγγελία των κινητοποιήσεων αυτών, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ έρχεται με αρκετή καθυστέρηση να αποδεχτεί ένα μέρος των προτάσεων του ΠΑΜΕ για οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα και τη ματαίωση εφαρμογής τους στην πράξη. Ενώ στην τελευταία σύσκεψη του ΕΚΘ, στις 17 Αυγούστου, η πλειοψηφία της διοίκησης απέρριψε τις αγωνιστικές προτάσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, με την αιτιολογία ότι έπρεπε να αρχίσει ο «κοινωνικός διάλογος» και «ανάλογα με το τι θα προκύψει από εκεί θα καθορίσουμε τη στάση μας», τώρα πιεσμένη από τα ίδια τα πράγματα και τις δυσάρεστες γι' αυτήν εξελίξεις στις ΔΕΚΟ, για να σώσει τα προσχήματα, αλλά και να παρουσιάσει «αγωνιστικό προφίλ», πάει για κινητοποιήσεις.

Αριστερά: Από τη τελευταία συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Αριστερά: Από τη τελευταία συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Μάλιστα, στο κάλεσμα που απηύθυνε στις διοικήσεις των σωματείων, περιέχονται και θέσεις, που με επιμονή υποστηρίζει το ΠΑΜΕ και που η πλειοψηφία αρνιόταν μέχρι τώρα να δεσμευτεί μ' αυτές, όπως: «Απορρίπτουμε την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Υπερασπιζόμαστε την πλήρη σταθερή ημερήσια απασχόληση 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, την εφαρμογή της 35ετίας και 10.500 ενσήμων για τη συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Προωθούμε τις θέσεις μας για σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης, για κλαδικές πολιτικές, για πραγματική ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων...».

Εξάλλου, με πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αποφασίστηκε να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα περιφρούρησης της απεργίας στις 10 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ