Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
Ολα για τους βιομήχανους!

Ο υπουργός Εργασίας κατανόησε τη θέση του ΣΕΒ για την προστασία της «ανταγωνιστικότητας» και προϊδέασε για νέες παροχές, τις οποίες θα επωμιστούν οι εργαζόμενοι

Προκλητική «κατανόηση» και αποδοχή των «ενστάσεων» του ΣΕΒ, για τη δήθεν επιβάρυνση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων από τα αντεργατικά μέτρα μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, επέδειξε χτες ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, με τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης!

Στη βάση αυτής της αντιμετώπισης, φάνηκε πως στη συνάντηση που έγινε, οι βιομήχανοι αποκόμισαν ακόμη περισσότερες παροχές. Εξάλλου, οι αναφορές στον Τύπο, πως η κυβέρνηση μελετά τη μείωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών για όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα για τα ασφαλιστικά ταμεία και «ζεστό χρήμα» στις τσέπες των εργοδοτών, τη στιγμή που το χρέος προς το ΙΚΑ, από την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή, υπολογίζεται στο 1 τρισ. δρχ.! Την ίδια ώρα, τα κέρδη της ελληνικής βιομηχανίας - μόνο το 1998 - έφτασαν τα527,5 δισ. δρχ. σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε μετά τη συνάντηση, ότι «οι επισημάνσεις και οι παρατηρήσεις του ΣΕΒ για θέματα κόστους εργασίας, επιβάρυνσης, ανταγωνιστικότητας, έχουν μια λογική». Επίσης, τόνισε ότι «αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις αυτές και με σκοπό να αντισταθμιστούν στην ουσία (...) καταθέτουμε και προτάσεις μέσα από τις οποίες αυτές οι επιβαρύνσεις αίρονται»!

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η δήλωση ότι «μπορούμε να αποτρέψουμε τη μείωση αυτή της ανταγωνιστικότητας, αναλαμβάνοντας ένα μέρος ή ίσως και όλο το βάρος που προκύπτει, ούτως ώστε το κοινωνικό σύνολο να στηρίξει τη δημιουργία των νέων θέσεων απασχόλησης».

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Λ. Αντωνακόπουλος, εξέφρασε ξανά τις ανησυχίες του Συνδέσμου για τις επιπτώσεις των εργασιακών μέτρων στο... κόστος εργασίας και για την... έλλειψη ευελιξίας! Ωστόσο, και προφανώς με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση, η στάση του ΣΕΒ «μαλάκωσε» και ο πρόεδρός του δήλωσε ότι υπήρξαν εποικοδομητικές προτάσεις «στα άλλα θέματα». Αυτά έχουν να κάνουν και με την ικανοποίηση των αξιώσεων των βιομηχάνων σχετικά με την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, την αναδιάρθρωση του ΛΑΕΚ και φυσικά τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών!

Εντός 10 ημερών θα υπάρξει νέα συνάντηση ΣΕΒ - Υπουργείου μετά την κατάθεση γραπτών συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων για τις επιπτώσεις του κόστους εργασίας από τους βιομηχάνους. Την ώρα της συνάντησης, αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση πανό υπαλλήλων του ΟΑΕΔ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάτμησή του και τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης τμημάτων του.

Στο μικροσκόπιο του ΟΟΣΑ

Στο μεταξύ, οι προωθούμενες ανατροπές στα εργασιακά ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης που είχε χτες αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ι.Πανοπούλου. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της προετοιμασίας της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για την Ελλάδα και επικεντρώθηκε στις βασικές εξελίξεις στην προσφορά και ζήτηση εργασίας τα τελευταία χρόνια. Θέλοντας προφανώς να μάθουν τις προόδους της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στις γνωστές αντεργατικές συνταγές που προωθεί ο γνωστός οργανισμός, οι εκπρόσωποί του ζήτησαν εξηγήσεις σε σχέση με την αναδιοργάνωση του χρόνου εργασίας, το ισχύον και το προτεινόμενο πλαίσιο.

Αν και «διατύπωσαν τον προβληματισμό τους για την αύξηση της ανεργίας, σε μια περίοδο που οι ρυθμοί μεγέθυνσης στην Ελλάδα επιταχύνονται», είναι σίγουρο ότι θα έδειξαν κατανόηση αφού όπως και σε διεθνές επίπεδο οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, ξέρουν καλύτερα από τον καθένα πού πραγματικά οδηγεί η πολιτική τους, την οποία άλλωστε ακολουθεί απαρέγκλιτα και η ελληνική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ