Κυριακή 13 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Στο «λάκκο των λεόντων» λιμάνια και εργάτες

Με τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής εγκρίθηκε την Παρασκευή η διακήρυξη του διαγωνισμού για την παράδοση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ ΑΕ στους ιδιώτες

Με τις δυνάμεις καταστολής απάντησε η κυβέρνηση στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ ΑΕ (φωτ. από την απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής)

Eurokinissi

Με τις δυνάμεις καταστολής απάντησε η κυβέρνηση στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ ΑΕ (φωτ. από την απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής)
Διά πυρός και σιδήρου, με την κυριολεκτική σημασία της φράσης, η κυβέρνηση προωθεί την παράδοση των λιμανιών στα αδηφάγα πολυεθνικά μεγαθήρια, τηρώντας απαρέγκλιτα την αντεργατική - αντιλαϊκή ρότα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Προχτές, με την καθοριστική συνδρομή των δυνάμεων καταστολής, που μετέτρεψαν το λιμάνι σε πεδίο μάχης ενάντια στους απεργούς λιμενεργάτες, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ενέκρινε το σχέδιο διακήρυξης του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση των προβλήτων ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Πειραιά. Ανάλογο σχέδιο αναμένεται να εγκρίνει, την ερχόμενη Τρίτη, και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, σε συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Προκειμένου να μη διαταραχτεί η προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ και με στόχο να τηρηθεί μέχρι κεραίας το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το πρώτο λιμάνι της χώρας ζώθηκε απ' άκρη σ' άκρη από κάθε λογής δυνάμεις καταστολής ενάντια στους «εχθρούς»-εργάτες. Η προκλητική παρουσία της Αστυνομίας και το προαποφασισμένο χτύπημα σε βάρος των συγκεντρωμένων φανερώνουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και αυτή η κυβέρνηση απέναντι στο πολυεθνικό κεφάλαιο για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, η οποία ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ.

Τρίβουν τα χέρια τους οι ιδιώτες

Στο σχέδιο που ενέκρινε το ΔΣ του ΟΛΠ γίνεται καθαρό ότι ο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά - ένα πραγματικό «χρυσωρυχείο», έκτασης 690.000 τετραγωνικών μέτρων και τεράστιας δυναμικότητας, 2,6 εκατ. TEU (μονάδα μέτρησης, που σημαίνει «εμπορευματοκιβώτιο») - όχι μόνο παραχωρείται στους ιδιώτες αλλά τους δίνεται ο απόλυτος έλεγχος του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της χώρας. Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

  • Ο ανάδοχος καλείται να καταβάλει το ποσό των 50.000.000 ευρώ εφάπαξ στον ΟΛΠ και μια απλή εγγυητική επιστολή ύψους 5.000.000 ευρώ για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης για 40 χρόνια. Το ενοίκιο που θα καταβάλει στον ΟΛΠ για τη χρήση του μήκους του προβλήτα είναι 1,80 ευρώ το χρόνο ανά μέτρο και για την «ενδοχώρα» τέσσερα ευρώ το χρόνο ανά τετραγωνικό μέτρο!
  • Το κατώτερο όριο παραχώρησης ορίζεται στα 30 χρόνια, που αυξάνεται υποχρεωτικά στα 35 χρόνια, «εφόσον ολοκληρωθεί το λιμενικό έργο στον προβλήτα ΙΙΙ εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος», το οποίο δεν αναφέρεται ποιο είναι. Η ΟΛΠ ΑΕ διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης της Σύμβασης για άλλα πέντε χρόνια! Ενώ, τα περί επενδύσεων 500 εκατ. ευρώ, όπως φαίνεται - τουλάχιστον από το κείμενο της διακήρυξης - είναι απλώς στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.
Βάρβαρες συνθήκες εργασίας

Είναι επίσης σαφές ότι το πέρασμα των λιμανιών στο μεγάλο κεφάλαιο επιφυλάσσει ακόμα πιο βάρβαρες συνθήκες εργασίας:

  • Ο ΣΕΜΠΟ θα λειτουργεί, υποχρεωτικά για τους πρώτους δώδεκα μήνες, με το προσωπικό της ΟΛΠ ΑΕ (χαρακτηρίζεται ως «υπεργολάβος»). Διάστημα που παρατείνεται για άλλους έξι μήνες «κατόπιν επιθυμίας της ΟΛΠ χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αναδόχου». Για το διάστημα των 18 μηνών, ο ανάδοχος θα καταβάλλει τους μισθούς όπως ορίζουν οι μισθολογικές καταστάσεις. Παράλληλα, θα εφαρμόσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κανονισμούς όπως ισχύουν σήμερα.
  • Σε περίπτωση που ο «ανάδοχος επιθυμεί παράταση» της λειτουργίας του προβλήτα με το προσωπικό του ΟΛΠ, «θα καθοριστούν εκ νέου με συμφωνία των μερών οι οικονομικοί όροι παροχής υπηρεσιών».
  • Από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ο ανάδοχος θα έχει το δικαίωμα να προσλάβει «το δικό του προσωπικό με τους κανόνες της εργατικής νομοθεσίας και της ελεύθερης αγοράς εργασίας», αλλά και να προσλάβει τους εργαζόμενους που επιθυμούν να αποχωρήσουν από τον ΟΛΠ και να εργαστούν σ' αυτόν. Ενώ υποχρεώνεται το 5% των προσλήψεων να καταλαμβάνεται από «τα τέκνα των υπαλλήλων της ΟΛΠ ΑΕ, εφόσον το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις»!
Καραδοκούν οι «μνηστήρες»

Οπως σημειώνεται στη διακήρυξη, για να υλοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης ο ανάδοχος - μπορεί να είναι και κοινοπραξία εταιρειών - θα συστήσει την Ανώνυμη Εταιρεία Αποκλειστικού Σκοπού (ΑΕΑΣ), που θα «συσταθεί και θα λειτουργήσει με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας». Στη διοίκησή της ο ΟΛΠ θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής με έναν μόνο εκπρόσωπο! Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται, είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εμπειρία από τη λειτουργία ή συμμετοχή ή διαχείριση τουλάχιστον πέντε τερματικών σταθμών παγκοσμίως κατά την τελευταία τριετία. Οσον αφορά στις υποχρεώσεις του αναδόχου, αυτές «θα περιλαμβάνονται αναλυτικά στη σύμβαση παραχώρησης που θα υπογραφεί μεταξύ της ΟΛΠ ΑΕ και της ΑΕΑΣ»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ