Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Η απορύθμιση των υπηρεσιών αποτρέπει τους δωρητές

Η μείωση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας κατά 20% το 2007 - σε σχέση με το 2006 - αλλά και μια έρευνα που αποκαλύπτει ότι 70% των συγγενών των δυνητικών δοτών αρνούνται να δωρίσουν τα όργανα λόγω της αγανάκτησης απ' την ταλαιπωρία των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας δείχνει την οπισθοχώρηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Την ίδια ώρα 830 ασθενείς βρίσκονται στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρών και 90 για ήπαρ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% των δυνητικών δοτών δεν αξιοποιήθηκε, λόγω άρνησης της οικογένειας. Το 70% αυτής της άρνησης οφείλεται σε αγανάκτηση απέναντι στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη της δωρεάς οργάνων, είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό πως νοσοκομεία, όπως το ΚΑΤ και ο «Ευαγγελισμός», όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, αναφέρουν στον ΕΟΜ ελάχιστα περιστατικά δυνητικών δοτών.

Από ένα δότη οργάνων, μπορούν να σωθούν πάνω από 10 ασθενείς που έχουν ανάγκη όργανα και ιστούς όπως καρδιά, ήπαρ, πνεύμονες, νεφροί ακόμα και δέρμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ