Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Νομοθετικό κενό και σχέδια επί χάρτου...

Την ανησυχία του γιατί το Διαδίκτυο μπορεί να διαμορφώσει στους νέους κοσμοθεωρίες, οι οποίες «ενδεχομένως να παρεκκλίνουν κατά πολύ από την πραγματικότητα» και να τους ωθήσει σε «παραβατικές συμπεριφορές», καθώς νιώθουν καλυμμένοι από την ψευδαίσθηση της ανωνυμίας, εξέφρασε χτες ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας, Μ. Σφακιανάκης, σε ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

Οσον αφορά στην ενημέρωση των νέων και των γονιών τους, ο Μ. Σφακιανάκης δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει την κατασκευή ιστοσελίδας που θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Πάντως, ανάλογη ιστοσελίδα λειτουργεί ήδη στη διεύθυνση www.dart.gov.gr από την Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια, που έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομίας και συμμετέχει το υπουργείο Εσωτερικών και η ΔΗΕ.

Ενώ τα υπουργεία σχεδιάζουν μια δεύτερη ιστοσελίδα ενημέρωσης, σοβαρά προβλήματα δημιουργεί, κατά τον προϊστάμενο της ΔΗΕ η μόδα της δημοσιοποίησης κυρίως από εφήβους, προσωπικών στοιχείων και δεδομένων τους σε ιστοσελίδες όπως το Facebook. Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται από τρίτους, ενώ δημιουργούν και ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά εκθέτοντας προσωπικές τους στιγμές. Ο Μ. Σφακιανάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει έξαρση στη διαφήμιση και πώληση ναρκωτικών, στη διάδοση πορνογραφικού περιεχομένου και στην αποπλάνηση ανηλίκων μέσω Διαδικτύου. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των νέων που δημοσιοποιούν μέσω Ιντερνετ την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν και εκείνων που πέφτουν θύματα απάτης από διαδικτυακές αγοραπωλησίες.

Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το Ιντερνετ, είπε ο προϊστάμενος της ΔΗΕ, αλλά παραβλέποντας το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο μεγαλώνουν και ζουν τα παιδιά, περιόρισε την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, στην έλλειψη σωστής και πλήρους ενημέρωσης και στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις. Οπως είπε, από το Μάρτη του 2005 με το Προεδρικό Διάταγμα 47 δεν αρκεί η εισαγγελική παραγγελία στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ιντερνετ, ώστε να δώσουν στις διωκτικές αρχές τα στοιχεία του ατόμου που πραγματοποιεί παράνομες δραστηριότητες, παρά μόνο αν αυτές οι δραστηριότητες είναι οργανωμένα εγκλήματα. Ετσι, οι παιδόφιλοι δεν μπορούν να διωχθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ