Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο «κανιβαλισμός» της διαπλοκής

Οταν συγκρατούμε τις φιλοδοξίες των ισχυρών οικογενειών, γίνεται όπως με τα φορτωμένα κλαδιά των δέντρων που βαραίνουν και σπάζουν τον κορμό. Οι δυνάστες παίρνουν τον έλεγχο των φυσικών πηγών και ιδιοποιούνται τα οφέλη. Η δύναμή τους υποτάσσει τα πλήθη και η «απλοχεριά» τους, δημιουργεί συμπάθειες. Μια χώρα όσο περισσότερο φαίνεται από πλούτη, τόσο πιο φτωχή και με ανισότητες είναι. Κάπως έτσι περιέγραφε, ο μεγάλος φιλόσοφος της Κίνας, Κομφούκιος, τη διαπλοκή.

Οι ισορροπίες και τα σχέδια της αστικής τάξης, όπως και αν εκφράζονται, είτε από ΝΔ, είτε από ΠΑΣΟΚ, είναι ταυτόσημες, όπως και οι σκοποί τους. Η «σκανδαλολογία», η «υποστήριξη» της νομιμότητας, της διαφάνειας, της έντιμης διαχείρισης των χρημάτων των φορολογουμένων, είναι το προπέτασμα καπνού. Το ξαναμοίρασμα των χαρτιών είναι η ουσία. Κι αυτά έχουν εκπονηθεί, πέραν του Ατλαντικού. Καθώς πλησιάζουμε προς το 2004, οι εξαγγελίες για τα κεφάλαια που θα επενδυθούν σε ολυμπιακά έργα, ζητούν «αναδόχους» και σε «διαπλεκόμενα» κόμματα και σε εταιρίες. Αυτοί υπάρχουν και σε ΝΔ και σε ΠΑΣΟΚ. Είναι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, που όταν είναι συμμέτοχοι στο μεγάλο φαγοπότι, σιωπούν και γαβγίζουν όταν απέχουν από το φαγοπότι. Από κοντά και τα ΜΜΕ που βρήκαν στον εκσυγχρονισμό του κυρίου Σημίτη τον παίκτη τους με πύρινες ρομφαίες, σαν άγγελοι πωλούν πληροφόρηση για τις τύχες της χώρας στη διαχείριση. Ολοι στο μεγάλο φαγοπότι σε βάρος του λαού είναι. Οι συσχετισμοί των οικονομικών παραγόντων αλλάζουν. Με την πολιτική μεταγραφή παικτών. Του Καραμανλή, του Σημίτη, του Αβραμόπουλου αύριο και άλλων της αστικής τάξης.

Ηπολιτική αντιπαράθεσή τους έρχεται και φεύγει. Ολοι λίγο ή πολύ έχουν τις δεσμεύσεις τους, τις εκδουλεύσεις τους και τις συμμαχίες συμφερόντων. Το παιχνίδι του μοιράσματος της οικονομικής πολιτικής εξουσίας ή η αντιπαράθεση των Αμερικανών - Ευρωπαίων, είναι φυσικό να δημιουργεί σύγχυση στα διάφορα κέντρα της πολιτικής εξουσίας. Ποιος είναι με ποιον, ποιος είναι το μεγάλο αφεντικό; Ποιος θα διαβεί το Ρουβίκωνα; Κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι στην ίδια όχθη. Προσπαθεί ο κύριος Καραμανλής να «βρέξει τα πόδια του» στα διαπλεκόμενα. Είναι άγνωστο τι δίνες θα δημιουργηθούν. Φοβάται ο κύριος Σημίτης και τα σημερινά «διαπλεκόμενα», από τα απόνερα των νέων κρυφών διαπλεκομένων που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια στον κύριο Καραμανλή.

Η αναταραχή στο σύστημα ισορροπίας όλων αυτών των «διαπλεκομένων» παραγόντων, ντόπιων και ξένων, «προειδοποιεί» όλους για το παιχνίδι και τους όρους. Τα πιράνχας και οι μηχανισμοί τους, κυκλοφορούν στο «ποτάμι» των αντιπαραθέσεων της πολιτικής, έτοιμα να θέσουν εκτός όποιον δεν υπακούσει στα κελεύσματα της διαπλοκής τους. Ο τζίρος, το Χρηματιστήριο, οι ιδιωτικοποιήσεις ενόψει ΟΝΕ, ο χορός του κέρδους και των υπεραξιών, τα πακέτα, συνιστούν τις αδηφάγες προσδοκίες του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Η εμφύλια διαμάχη των διαπλεκομένων δείχνει τα αδιέξοδα τής αστικής τάξης, που μας πλασάρει τα αδιέξοδα της για οράματα - της ΕΕ και της ΟΝΕ, του εκσυγχρονισμού. Το βάθεμα της εξάρτησης, η θυσία των εργαζομένων στο βωμό του μεγάλου κεφαλαίου, η διακοινοτική συνεργασία για την επιβολή της Ευρωπαϊκής Τρομοκρατίας σ' όλες τις χώρες της ΕΕ και τη συμμόρφωση των αστικών τάξεων σ' αυτή την πολιτική, είναι τα σχέδια των διαπλεκομένων.

Ηεργατική τάξη υψώνει τη φωνή της ενάντια στους ρεαλισμούς της μη «απομόνωσης». Οι αυταπάτες της Ευρώπης των εργαζομένων καταρρέουν, όπως και τα σχέδια για «κοινωνική και εργασιακή προστασία», ή μια σειρά μέτρα που προβάλλονται σαν εξισορρόπηση της «αναγνωρισμένης ανισότητας» από την κυβερνητική πολιτική των υπηρετών της διαπλοκής. Το βάθεμα της εξάρτησης και η συνέχιση τής καπιταλιστικής επίθεσης είναι δεδομένη, όπως είναι δεδομένη και η μαζική λαϊκή αντίσταση των εργαζομένων ενάντια στα διαπλεκόμενα και τους υπηρέτες τους: Οσο οι διαπλεκόμενοι είναι λαίμαργοι τόσο οι υπηρέτες τους ορέγονται τα πλούτη. Το μονοπωλιακό κεφάλαιο και η προέκτασή του είναι η διαπλοκή. Αυτό πρέπει να ανατραπεί. Οι αποκρατικοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις υπάρχουν εν εξελίξει. Οι αντιθέσεις των οικονομικών κέντρων οξύνονται. Στο μεγάλο φαγοπότι υπάρχει και ο κανιβαλισμός! Τρώγονται καμιά φορά και οι «σερβιτόροι».


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ