Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον μεγαλοεπιχειρηματία Βωβό το ΘΩΝ

Σε χώρο όπου θα εμφυτευτούν τόνοι τσιμέντου, αντί για δέντρα, μετατρέπεται πλέον το κτήμα ΘΩΝ, η μοναδική - μέχρι και σήμερα - πηγή πρασίνου στους Αμπελόκηπους. Χτες, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας - με ψήφους 17 υπέρ και 11 κατά - αποφάσισε την παραχώρηση μέρους του χώρου στον μεγαλοεπιχειρηματία, με το σκεπτικό πως κάτι τέτοιο θα συμβάλει την ανάπτυξη της περιοχής και θα αποβεί σε όφελος των κατοίκων!

Συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή, τα 1.923 τετραγωνικά μέτρα - από τα 4 στρέμματα που είναι σήμερα ο ελεύθερος χώρος - θα παραμείνουν οικοδομήσιμα, ενώ ο υπόλοιπος χώρος - μεγάλη η ...χάρη τους - γίνεται κοινόχρηστος. Επίσης θα απαλλοτριωθεί και θα κατεδαφιστεί η πολυκατοικία της οδού Κηφισίας 5, που βρίσκεται εντός του ΘΩΝ. Με την απόφαση αυτή, ανάγεται σε ...ευεργέτη ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας Μπάμπης Βωβός, αφού φαίνεται να «δωρίζει» στους κατοίκους της περιοχής ένα πάρκο. Η αλήθεια, βέβαια, απέχει κατά πολύ: Ο επιχειρηματίας, «αποφασίζοντας» ότι το πράσινο δεν έχει θέση σε πολυσύχναστους χώρους, όπως Κηφισίας και Αλεξάνδρας, κτίζει το γνωστό υπάρχον μεγαθήριο με τον πολυεθνικό εμπορικό κολοσσό στα υπόλοιπα 4 στρέμματα της συνολικής έκτασης 8 στρεμμάτων του κτήματος ΘΩΝ. Από χθες, θα έχει τη δυνατότητα να χτίσει και άλλα 1.923 τετραγωνικά μέτρα, διώχνοντας τον κόσμο από τα σπίτια του.

Η παραπάνω απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την «έκρηξη» των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι από νωρίς είχαν κατακλύσει την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. «Αίσχος και ντροπή» φώναζαν, ενώ κάποιοι άλλοι έλεγαν:«Είστε πουλημένοι. Δεν ψηφίσατε όλοι κατά συνείδηση».

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής, μέσω του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Α. Αναπλιώτη, ήταν άμεση: «Τι κάθεστε και τους κοιτάζετε;», έλεγε στους άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας. Και με μια κίνηση των χεριών του, τους έδειξε ποια είναι η δουλιά τους: Να βγάλουν τους κατοίκους έξω από την αίθουσα των συνεδριάσεων, κάτι που έγινε μέσα σε ένταση και φωνές. Εκπρόσωποι των κατοίκων που μίλησαν προηγούμενα απαίτησαν και τα τέσσερα στρέμματα του ΘΩΝ να γίνουν πράσινο.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους, αλλά και διαμαρτυρίας για την απόφαση αυτή της πλειοψηφίας, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» αποχώρησε μαζί με άλλους δημοτικούς συμβούλους. Στην τοποθέτησή της, η σύμβουλος της «Συμπαράταξης» Ζωή Βαλάση τόνισε ότι οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη αξία από τα οικόπεδα. Ενώ επισήμανε ότι απαλλοτρίωση χωρεί μόνο για κοινή ωφέλεια. «Δεν μπορεί ο καθένας που θέλει να χτίσει να απαλλοτριώνει», τόνισε. Από την πλευρά του, ο Στ. Λάμπρου χαρακτήρισε αισχρή την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, «με την οποία δίνεται ελεύθερος χώρος σε μεγαλοκαρχαρίες, ενώ οι κάτοικοι εκδιώκονται από τα σπίτια τους».

Την εισήγηση καταψήφισαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και η κ. Κατριβάνου από την πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ