Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΝΤΕΛΗ
Η κυβέρνηση οδηγεί στην τσιμεντοποίηση 3.000 στρέμματα δάσους

Η πρώτη απόπειρα που εκδηλώθηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές, προσέκρουσε προς το παρόν στην άρνηση του ΣτΕ να τη νομιμοποιήσει...

Η απόπειρα της κυβέρνησης να τσιμεντοποιήσει ό,τι απέμεινε από τις πυρκαγιές προσέκρουσε προσωρινά στην απόφαση του ΣτΕ
Η απόπειρα της κυβέρνησης να τσιμεντοποιήσει ό,τι απέμεινε από τις πυρκαγιές προσέκρουσε προσωρινά στην απόφαση του ΣτΕ
Σα να μην έφταναν οι πυρκαγιές και τα λατομεία που έχουν μετατρέψει την Πεντέλη από φυσικό πνεύμονα της Αττικής σε κρανίου τόπο, τώρα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δε διστάζει να οδηγήσει ό,τι απέμεινε στην ασύδοτη τσιμεντοποίηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες! Ευτυχώς, προς το παρόν, όμως, τα σχέδια αυτά φαίνεται να ναυαγούν ύστερα από γνωμοδότηση - κόλαφο προς την κυβέρνηση του Συμβουλίου της Επικρατείας...

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτη, λίγες δηλαδή μέρες πριν τις εκλογές τα υπουργεία Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ συνέταξαν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο έδιναν το δικαίωμα σε διάφορους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς, όπως ο ΑΟΟΑ των στρατιωτικών, να τσιμεντοποιήσουν 6.000 στρέμματα στην Πεντέλη, εκ των οποίων τα 900 στρέμματα βρίσκονται στην Α Ζώνη, δηλαδή στη ζώνη υψηλής προστασίας του βουνού, ενώ άλλα 2.000 στρέμματα είναι δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις και τα υπόλοιπα 3.000 στρέμματα αποτελούν γεωργική γη με αμπελώνες κλπ.

Η κυβέρνηση δε δίστασε την πολεοδομική αυτή μελέτη με την επωνυμία «Ζώνη Αστικού Αναδασμού κοινότητας Πικερμίου και Δήμου Ραφήνας και καθορισμός οριογραμμών ρέματος», να την καταθέσει για έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ παράλληλα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος υπόσχονταν σπίτια που θα στέγαζαν 2.000 οικογένειες στρατιωτικών...

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επέστρεψε πριν από λίγες μέρες στο ΥΠΕΧΩΔΕ το Σχέδιο αυτό, χαρακτηρίζοντάς το ως παράνομο και αντισυνταγματικό. Η γνωμοδότησή του δε, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύουν τα δάση και το φυσικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα κρίνει όλες τις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου σχεδίου ΠΔ αντισυνταγματικές, επισημαίνοντας ειδικότερα ότι:

  • Είναι αντίθετες με το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο δεν επιτρέπει τα δάση να μπουν στο σχέδιο πόλης.
  • Σημαντική έκταση της περιοχής εμπίπτει στην Α Ζώνη προστασίας της Πεντέλης και δεν επιτρέπεται η δόμηση.
  • Αντίκειται στο νόμο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών, το οποίο επιτάσσει την ανασυγκρότηση του δασικού τοπίου της Πεντέλης, η οποία προορίζεται να αποτελέσει έναν υπερτοπικό πόλο αναψυχής και αθλητισμού που θα εξυπηρετεί όλον τον πληθυσμό της Αττικής.

Κάνει, επίσης, και άλλες επιμέρους παρατηρήσεις και παραλείψεις, όπως: Οτι δύο ρέματα που υπάρχουν στην περιοχή δεν έχουν οριοθετηθεί ούτε αποτυπωθεί στη μελέτη, όπως ορίζει ο νόμος. Οτι το υπουργείο Γεωργίας δεν έχει διερευνήσει αν τα 3.000 στρέμματα γεωργικής γης αποτελούν γη υψηλής παραγωγικότητας, στην οποία απαγορεύεται η δόμηση. Οτι η πολεοδομική μελέτη δεν έχει έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, αν και εντός της έκτασης υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι κλπ.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι το γεγονός πως το συγκεκριμένο ΠΔ επιστράφηκε ως παράνομο και αντισυνταγματικό δε σημαίνει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης δε θα συνεχιστούν για την τσιμεντοποίηση της Πεντέλης, κάτι άλλωστε που αποδεικνύει η εγκληματική της αδράνεια στους φετινούς εμπρησμούς των δασών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ