Παρασκευή 25 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Εξηγήσεις για την επιλογή του άνθρακα

Τη μείωση των αποθεμάτων λιγνίτη επικαλείται, κατά κύριο λόγο, η ΔΕΗ σε πολυσέλιδο κείμενό της, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιλογή ανάπτυξης ανθρακικών μονάδων, τις οποίες προωθεί μάλιστα μέσω των στρατηγικών συνεργασιών με τη γερμανική RWE και τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις ευρύτερης συνεργασίας από την ισπανική Endesa, αλλά και την ιταλική Edison.

Το θέμα του «μείγματος καυσίμου» που θα επιλέξει η ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είναι σύνθετο και ευαίσθητο, ωστόσο ο «πόλεμος» εναντίον του εγχώριου, φτηνού λιγνίτη είναι πολύχρονος και διαρκής. Υπάρχει η άποψη ότι η χειροτέρευση της ποιότητας του λιγνίτη - και όχι η μείωση των αποθεμάτων που είναι ακόμη υπεραρκετά για δεκαετίες - κατευθύνει τη διοίκηση της ΔΕΗ σε άλλες, «συμφερότερες» λύσεις ώστε το αποτέλεσμα να βελτιώνει τα κέρδη, αντί να εξασφαλίζει περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Ετσι, αντί να υιοθετηθούν από τη ΔΕΗ τεχνολογίες καθαρότερης καύσης και να δαπανηθούν κονδύλια στον τομέα εξόρυξης και επεξεργασίας του λιγνίτη, «προσαρμόζεται» ο «μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός» στις ανάγκες του βέλτιστου κέρδους. Ενας ακόμη λόγος που επικαλείται η ΔΕΗ για την επιλογή του άνθρακα, είναι η «ασφάλεια εφοδιασμού», ώστε πέρα από το φυσικό αέριο να υπάρχει εναλλακτικό καύσιμο. Με τη διαφορά ότι και αυτό είναι εισαγόμενο...

Στο κείμενο της ΔΕΗ γίνεται αναφορά στις νέες τεχνολογίες καθαρής καύσης του άνθρακα, σε απάντηση στην κριτική που ασκείται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καύση του, ενώ επισημαίνεται ότι συνεχίζεται από τη ΔΕΗ η κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ