Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρόνιες ... μελέτες και καθυστερήσεις

Η πρόσοψη του Τάφου της Κρίσεως στα Λευκάδια Νάουσας (αναπαράσταση-σχέδιο του Χ. Λεφάκη)
Η πρόσοψη του Τάφου της Κρίσεως στα Λευκάδια Νάουσας (αναπαράσταση-σχέδιο του Χ. Λεφάκη)
Ο «δαίμων» της απαξίωσης των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ «χτύπησε» και πάλι. Αυτή τη φορά στο μουσείο Αιανής Κοζάνης. Στην τελευταία του συνεδρίαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο βρέθηκε ξανά στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να γνωμοδοτήσει πάνω σε παλαιότερες - οριστικές υποτίθεται - γνωμοδοτήσεις του, οι οποίες έγιναν και υπουργικές αποφάσεις.

Το θέμα της μελέτης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του μουσείου έδειχνε, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, πως ήταν λυμένο από το 1997. Το 1997 το ΚΑΣ απέρριψε την προμελέτη της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ και ενέκρινε την προμελέτη της Διεύθυνσης Μελετών του ΥΠΠΟ, ως πιο συμβατή με το ύφος του μουσείου και το εδαφικό ανάγλυφο του περιβάλλοντος χώρου του. Λόγω έλλειψης χρημάτων, όμως, η διαμόρφωση του χώρου έμεινε μέχρι σήμερα στα χαρτιά...

Την περασμένη Τετάρτη το θέμα επανήλθε, με αφορμή μια νέα - τρίτη κατά σειρά - μελέτη, την οποία είχε αναθέσει η ΙΖ΄ ΕΠΚΑ σε ιδιώτη μελετητή! Από τη συζήτηση προέκυψε πως η Νομαρχία Κοζάνης μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο, αλλά ουδείς μπορούσε να δώσει μια εξήγηση, για ποιο λόγο να μη συνεχιστεί το έργο από κει που είχε σταματήσει. Τελικά το ΚΑΣ απέρριψε τη νέα μελέτη, επειδή προτείνει γεωμετρικούς και «σκληρούς» δρόμους, με αποτέλεσμα την επέμβαση στο τοπίο, ογκώδες αναψυκτήριο και το σημαντικότερο: αυτή η μελέτη δεν αποτελεί εξέλιξη της προηγούμενης, που είχε εγκρίνει το ΚΑΣ. Ωστόσο, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της δημιουργίας νέας, οριστικής μελέτης, με βάση αυτήν που είχε εγκρίνει, επειδή προστέθηκε και νέο οικόπεδο στο μουσείο. Το ζήτημα είναι πως αυτή τη νέα μελέτη δε θα την κάνει η Διεύθυνση Μελετών... αλλά ιδιώτης.

Το ΚΑΣ ενέκρινε και προμελέτη επέκτασης και διαμόρφωσης του Μουσείου Κανελλοπούλου, που αφορά στη διαμόρφωση του υπάρχοντος μουσείου και κατασκευή νέας πτέρυγας, με χώρο διαλέξεων και εκθέσεων. Επίσης, προβλέπει μεταφορά της εισόδου του μουσείου στην οδό Θεωρίας, από την οδό Πανός.

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε ότι, αν κατά την κατασκευή της νέας πτέρυγας βρεθούν τμήματα του τείχους του Ριζοκάστρου, που περιέβαλλε την Ακρόπολη το 13ο αιώνα, τότε αυτά να ενσωματωθούν στο μουσείο και ότι οι επεμβάσεις στον εξωτερικό χώρο του μουσείου χρειάζονται και την έγκριση αρμόδιων φορέων, επειδή βρίσκονται εκτός οικοδομικής γραμμής. Τέλος, το ΚΑΣ αποδέχτηκε τη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλοπούλου 1.000 αντικειμένων, τα οποία τώρα φυλάσσονται στην οικία Κανελλοπούλου και τα οποία θα εκτεθούν στο Μουσείο.

Ο Τάφος της Κρίσεως

Το ΚΑΣ αποφάσισε και την αναστήλωση του αετώματος του Μακεδονικού Τάφου της Κρίσεως στα Λευκάδια Νάουσας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους μακεδονικούς τάφους, που ενώ ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του '50, μόλις τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες συντήρησής του, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η φθορά του μνημείου. Πρόκειται για μνημειακό, διθάλαμο μακεδονικό τάφο, με διώροφη πρόσοψη δωρικού και ιωνικού ρυθμού. Στην πρόσοψη υπάρχουν τέσσερις ζωγραφικοί πίνακες, που απεικονίζουν σκηνή της Κρίσεως του νεκρού στον Κάτω Κόσμο. Ο νεκρός πολεμιστής οδηγείται από τον Ερμή στους Κριτές του Αδη, τον Αιακό και τον Ραδάμανθυ. Επίσης, στην πρόσοψη απεικονίζεται η αναμέτρηση των Κενταύρων με τους Λαπίθες και των Ελλήνων με τους Πέρσες.

Χρονολογείται στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Αποκαλύφθηκε το 1954, ανασκάφηκε από τον καθηγητή Φώτιο Πέτσα και δημοσιεύτηκε σε αυτοτελές βιβλίο. Αυτή τη στιγμή ένα στέγαστρο καλύπτει το μνημείο, ενώ έγινε διαμόρφωση προσπέλασης προς την είσοδό του. Το αέτωμα θα αναστηλωθεί από το ίδιο, διάσπαρτο υλικό που φυλάσσεται και με συμπληρώσεις. Η μελέτη προβλέπει και την αποκατάσταση του θόλου του τάφου. Η δυσκολία των επεμβάσεων ανεβάζει το χρόνο ολοκλήρωσής τους στους οχτώ μήνες, ενώ το έργο θα αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάδειξη του Ανακτόρου των Αιγών (2004-02-17 00:00:00.0)
«Επιχειρήματα» καταστροφής (2003-06-26 00:00:00.0)
«Αυλή»... του κωπηλατοδρομίου (2003-02-13 00:00:00.0)
Κατακερματισμένη... «ενοποίηση» (2001-01-11 00:00:00.0)
Κινδυνεύει η Φυλακωπή Μήλου (2000-09-14 00:00:00.0)
Κρυμμένη, αλλά... εκτεθειμένη (1996-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ