Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινδυνεύει η Φυλακωπή Μήλου

Αίθουσα του Μουσείου Κανελλοπούλου
Αίθουσα του Μουσείου Κανελλοπούλου
Απειλείται με δόμηση - ίσως προοπτικά και με εξαφάνιση - ο αρχαιολογικός χώρος της Φυλακωπής Μήλου, αν η πολιτεία δεν αποφασίσει να προστατεύσει με αποφασιστικότητα, συνέχεια και συνέπεια τις σημαντικές αρχαιότητες της περιοχής, από τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών γης, οι οποίοι θέλουν να προχωρήσουν σε νέες οικοδομές!

Η συνεχιζόμενη, απαράδεκτη - αν όχι και ύποπτη - απουσία συγκεκριμένων χαρακτηρισμών χρήσεων γης στην περιοχή, ευνόησε το θράσος των ιδιοκτητών και ιδιαίτερα της οικογένειας Νίνου, η οποία έφτασε στο σημείο να απειλήσει, ενώπιον του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, πως «δε θα γίνει Ζώνη Α` στη Φυλακωπή»!

Το απίστευτο αυτό γεγονός έλαβε χώρα στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπου ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε και η πρόταση της ΚΑ` ΕΠΚΑ για καθορισμό ζώνης προστασίας του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου. Η προϊσταμένη της Εφορείας, Λίζα Μαρθάρη, υπεραμύνθηκε της πρότασης, σημειώνοντας πως η αρχαιολογική αξία της Φυλακωπής για τις Κυκλάδες είναι παρόμοια με αυτήν της Κνωσού για την Κρήτη, ενώ συγχρόνως αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ανασκαφές του Αιγαίου. Πρόσθεσε πως η ιδιοκτησία Νίνου είναι ακριβώς δίπλα στην αρχαία πόλη και στο χώρο του αρχαίου νεκροταφείου και υπογράμμισε πως αν δοθεί άδεια οικοδόμησης στον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη, «θα είναι η αρχή του τέλους για τον αρχαιολογικό χώρο». Σημείωσε επίσης πως τα υπάρχοντα σύγχρονα κτίρια στην περιοχή είναι λίγα και παλιά.

Από τη μεριά της, η οικογένεια Νίνου, στηριζόμενη σε μια υπουργική απόφαση του 1980, η οποία επιτρέπει τη μη πυκνή δόμηση στην περιοχή, απαίτησε να της δοθεί άδεια οικοδόμησης (!), φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσει ακόμη και την ιστορική αξία του χώρου, με τον εκπρόσωπό της να λέει «εσείς τον λέτε αρχαιολογικό χώρο» (!!!).

Το ΚΑΣ εκτίμησε πως, όντως, αν δοθεί η άδεια έστω και για «μισό κεραμίδι» στην περιοχή αυτή, θα καταστραφεί και ανέβαλε την οριστική του γνωμοδότηση, αποφασίζοντας μόνο για επιτόπια αυτοψία του συμβουλίου, τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Στην ίδια συνεδρίαση το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της αποδοχής της δωρεάς του Μουσείου Κανελλοπούλου, από το ομώνυμο ίδρυμα, η οποία συνοδεύεται από την πρόταση του ιδρύματος για κατασκευή νέας πτέρυγας στο μουσείο, με δικούς του πόρους. Ωστόσο το ΚΑΣ είδε με σκεπτικισμό έναν από τους όρους της δωρεάς, σύμφωνα με τον οποίο, εκτός από τη θέση προϊσταμένου του μουσείου που θα ορίζει η πολιτεία, θα υπάρχει και θέση άμισθου διευθυντή που θα ορίζει το ίδρυμα. Ο σκεπτικισμός έγκειται στο ότι θα υπάρξουν προβλήματα από αυτή την ιδιότυπη «διαρχία» στη διοίκηση του μουσείου. Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ του του να κατέχει η Α. Κανελλοπούλου τη θέση του διευθυντή επί τιμή ισοβίως και οι άλλοι όροι να συζητηθούν εν καιρώ, μεταξύ του ιδρύματος και του ΥΠΠΟ. Η μελέτη της επέκτασης του μουσείου αναβλήθηκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχαιολόγοι κατά χωματερής στη Βεργίνα (2008-11-18 00:00:00.0)
Γνήσιο το «δαχτυλίδι» του Μίνωα (2002-04-05 00:00:00.0)
«Επεκτατισμός» της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (2002-01-10 00:00:00.0)
Καταρρέει το Μουσείο Θήρας (2001-10-19 00:00:00.0)
Χρόνιες ...μελέτες και καθυστερήσεις (2000-09-16 00:00:00.0)
«Επένδυση» σε αρχαιολογικό χώρο (2000-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ