Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΧΙΛΗΣ
«Εφυγε» ο Βολόντια Τεϊτελμπόιμ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

«Ο Βολόντια θα είναι πάντα μαζί μας» ήταν το πρωτοσέλιδο της χτεσινής ειδικής έκτακτης έκδοσης της εφημερίδας οργάνου της ΚΕ του ΚΚ Χιλής για το θάνατο του ιστορικού στελέχους του κόμματος, πρώην ΓΓ της ΚΕ καθώς και ακαδημαϊκού, Βολόντια Τεϊτελμπόιμ.

«Ο Βολόντια Τεϊτελμπόιμ άφησε την τελευταία του πνοή στις 19.05 την 31η Γενάρη, στο νοσοκομείο του Καθολικού Πανεπιστημίου στο Σαντιάγο» αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ Χιλής που εκφράζει τη βαθιά λύπη όλων των μελών του κόμματος, της Κομμουνιστικής Νεολαίας αλλά και των εργαζομένων της Χιλής για την απώλεια του συντρόφου «που μέχρι την τελευταία του πνοή και για 75 χρόνια βρέθηκε στις πρώτες γραμμές του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος».

Ο Τεϊτελμπόιμ γεννήθηκε το 1916 και από πολύ νέος εντάχθηκε στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος, όπου παρέμεινε αταλάντευτος μέχρι το τέλος της ζωής του. Στα 16 του έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Χιλής και μερικά χρόνια αργότερα μέλος του ΚΚ. Κατά τη δεκαετία του 1940 γνώρισε για πρώτη φορά τις διώξεις και τελικά την εξορία τη δεκαετία του 1940 όταν είχε εφαρμοστεί ο νόμος Ley maldita, το χιλιάνικο «ιδιώνυμο». Επέστρεψε στη Χιλή και την κρίσιμη περίοδο της κυβέρνησης της Λαϊκής Ενότητας, ήταν βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Χιλής. Η δικτατορία του Πινοτσέτ σήμανε για άλλη μια φορά διώξεις και εξορία, αυτή τη φορά στην ΕΣΣΔ όπου παρέμεινε μέχρι το 1989 που επέστρεψε και εκλέχτηκε ΓΓ της ΚΕ, θέση που κατείχε έως το 1994. Βουλευτής και γερουσιαστής από τις αρχές της δεκαετίας του '60, εξέχων νομικός επιστήμονας, καθηγητής, ακαδημαϊκός αλλά και συγγραφέας, βραβεύτηκε το 1992 με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ