Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΑΝΤ
Προέλαση ανταρτών «καθυστερεί» τον ευρωστρατό

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.--

Η προέλαση αντικυβερνητικών ανταρτών στο Τσαντ και οι σφοδρές συγκρούσεις τους με τις δυνάμεις του Προέδρου, Ιντρίς Ντεμπί, σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων απ' την πρωτεύουσα, Ντζαμένα, ανάγκασαν χτες την ΕΕ να αναβάλει την αποστολή των πρώτων ανδρών της δύναμης των 3.500 στρατιωτών του ευρωστρατού στα σύνορα της συγκεκριμένης αφρικανικής χώρας με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Χτες, η Γαλλία (που διαθέτει στρατιωτικές βάσεις και 1.200 στρατιώτες και αεροπόρους σ' αυτή την πρώην γαλλική αποικία) ανακοίνωσε ότι στέλνει περίπου 150 στρατιώτες στο πλαίσιο «προληπτικών μέτρων» μετά την προέλαση πλειάδας ανταρτικών οργανώσεων που πολεμούν εδώ και λίγα χρόνια να πετύχουν την πτώση του φιλογάλλου «Προέδρου» Ιντρίς Ντεμπί απ' την εξουσία...

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στο Τσαντ που δε θεωρήθηκαν «απολύτως απαραίτητοι» μεταφέρθηκαν στο γειτονικό Καμερούν. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Τσαντ ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα κατηγορώντας το γειτονικό Σουδάν πως βρίσκεται πίσω απ' την προέλαση των ανταρτών κάνοντας λόγο για «ενορχηστρωμένη επιθετικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ