Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«Διαδηλώνουμε ενάντια στο ξεκλήρισμα»

Κάλεσμα προς τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο

Αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας να λάβουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει το Σάββατο 9 Φλεβάρη στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Η συγκέντρωση θα γίνει στο άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το χώρο της Διεθνούς Εκθεσης «Αγρότικα».

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Αγρότες, αγρότισσες, με τη νέα ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, που ψήφισαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: Συρρικνώνουν και αποδεκατίζουν βασικές καλλιέργειες και κλείνουν σημαντικά εργοστάσια, όπως ζάχαρης, λιπασμάτων κ.ά. αυξάνοντας την ανεργία και οδηγώντας στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό την ύπαιθρο. Αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων και να επιταχύνεται το ξεκλήρισμά τους. Εξοντώνουν τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, με τις αθρόες εισαγωγές, τις ελληνοποιήσεις και τα καρτέλ που ληστεύουν το μόχθο τους. Συρρικνώνουν την παράκτια αλιεία και τους μικρομεσαίους ψαράδες και γιγαντώνουν τις υδατοκαλλιέργειες. Οδηγούν στη χρεοκοπία, κλείνουν και ξεπουλούν στους ιδιώτες συνεταιριστικές οργανώσεις και εταιρείες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ασυδοσία και τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των τραπεζών. Ιδιωτικοποιούν την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία και κοροϊδεύουν τους αγρότες, ονομάζοντας αγροτικές συντάξεις τα επιδόματα ελεημοσύνης».

Στη συνέχεια, η ΠΑΣΥ υπογραμμίζει ότι «με τη "διόρθωση" της νέας ΚΑΠ, που συζητούν αυτή την περίοδο, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, γιατί: Θα περικοπούν οι επιδοτήσεις των μικρομεσαίων αγροτών και θα μεταφερθούν στο δεύτερο πυλώνα για να τις πάρουν οι αετονύχηδες επιχειρηματίες που θα αναπτύξουν τάχα αγροτουρισμό. Θα καταργηθούν οι επιδοτήσεις των εργατοαγροτών (όσοι έχουν λιγότερα από 10 στρέμματα) και θα δοθούν στους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Θα συνεχιστεί η μείωση της τευτλοκαλλιέργειας και άλλων δυναμικών καλλιεργειών και το κλείσιμο και άλλων εργοστασίων. Θα δυσκολευτεί η διάθεση της εγχώριας παραγωγής επειδή θα καταργηθούν οι εξαγωγικές επιδοτήσεις και θα μειωθούν οι δασμοί, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Την πολιτική αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου την παρουσιάζουν σαν μονόδρομο για να καλλιεργήσουν ηττοπάθεια και μοιρολατρία στους μικρομεσαίους αγρότες».

Σε αυτή την πολιτική που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, που εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στους εμποροβιομηχάνους και τους τραπεζίτες, που μαραζώνει οικονομικά και κοινωνικά την ύπαιθρο, η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους αγωνιστικά να αντισταθούν, να πάρουν μέρος μαζικά στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο και αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

-- Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα. Δραστική μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών έργων υποδομής, με μείωση του ΦΠΑ και των επιτοκίων και με επιδότηση των αγροτικών εφοδίων.

-- Εκδημοκρατισμό και ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων. Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών και άμεσο σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

-- Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των νόμιμων και παράνομων παρακρατήσεων (ΟΣΔΕ).

-- Κατάργηση όλων των Κανονισμών και Οδηγιών που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες και εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου.

-- Δημιουργία ασφαλών καταφυγίων, σύγχρονων ιχθυοσκαλών, χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών με περιβαλλοντικά και αλιευτικά κριτήρια και πολύπλευρη ενίσχυση των αλιευτικών συνεταιρισμών.

-- Ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ, άμεση αντιμετώπιση των χρεών του, σταθερή χρηματοδότησή του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αλλαγή του κανονισμού του, για να υπάρχει πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους.

-- Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Πρόνοια και Υγεία και άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

-- Αμεσο σταμάτημα των αγροτοδικείων.

Καταλήγοντας, η ΠΑΣΥ τονίζει ότι «η προώθηση των δίκαιων αιτημάτων μας θα είναι αποτελεσματικότερη, αν οι αγώνες μας για την επίλυσή τους συμβάλλουν και στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ