Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007 - 2013
Ακρως φιλο-επιχειρηματικό, εχθρικό για τα λαϊκά συμφέροντα

Παρουσιάστηκε χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή. Στόχος η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο πεδίο προαγωγής και άσκησης της επιχειρηματικότητας...

Το σύνολο των άκρως ανθυγιεινών πολιτικών, οι οποίες κατατείνουν στην περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, τις αποκαλούμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (διάλυση εργασιακών σχέσεων) αλλά και μέτρα θεσμικού χαρακτήρα... διευκόλυνσης των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, επιδιώκει να προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013. Το ξεκάθαρα φιλο-επιχειρηματικό αυτό πλαίσιο, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους ύψους 24 δισ. ευρώ, παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι το νέο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο που υπογράφηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και την ΕΕ είναι απόλυτα εχθρικό για τα λαϊκά συμφέροντα, καθώς μέσω των ασκούμενων πολιτικών επιδιώκεται η δημιουργία ενός κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο θα περιστρέφεται γύρω από τις «αξίες» της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας. Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομίας στη χτεσινή του εισήγηση δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να αποκρύψει ότι το ΕΣΠΑ 2007 - 2013 σχεδιάστηκε και αφορά αποκλειστικά στις επιχειρήσεις και τα στενά, ιδιοτελή τους συμφέροντα. Αυτό προκύπτει απλά από τους πέντε τον αριθμό στρατηγικούς στόχους της περιόδου 2007 - 2013, οι οποίοι είναι:

  • Η επένδυση στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας
  • Η κοινωνία της γνώσης και η καινοτομία
  • Η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή
  • Το θεσμικό περιβάλλον
  • Η ελκυστικότητα της Ελλάδας και των Περιφερειών, ως τόπος επενδύσεων, εργασίας και διαβίωσης.

Για την επίτευξη, όπως αναφέρεται στην υπουργική εισήγηση, των καθαρά φιλο-επιχειρηματικών αυτών στόχων οι προσπάθειες επικεντρώνονται:

1. Στην προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας καθώς και στη διασύνδεσή τους.

2. Στην επένδυση σε βιώσιμες υποδομές, με στόχο να γίνει η Ελλάδα χώρα προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

3. Στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Στόχος, που είναι στενά συνδεδεμένος με την περιβόητη «ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση», μέσω της οποίας επιδιώκεται η διάλυση των σταθερών εργασιακών σχέσεων και η αντικατάστασή τους με τις αποκαλούμενες ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

4. Στην ανάπτυξη ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού, όπου την ποιότητα την εγγυώνται τα γνωστά ήδη προγράμματα της «διά βίου μάθησης» και της «βελτίωσης της ποιότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης». Με άλλα λόγια, τα προγράμματα μισο-κατάρτισης και μισο-ειδίκευσης της εργατικής τάξης, οι φθηνοί για τις ανάγκες αξιοποίησης του κεφαλαίου εργάτες, παρουσιάζονται ως εγγυητές της ποιότητας!

5. Στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Διευκόλυνση, η οποία προβλέπεται να γίνει μέσω της οικονομικής πριμοδότησης των επιχειρηματιών (ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης) προκειμένου να προσλαμβάνουν άνεργους. Και η φάμπρικα ενίσχυσης των επιχειρήσεων καλά κρατεί.

6. Στην αναβάθμιση του θεσμικού περιβάλλοντος, με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα σε όλα τα επίπεδα. Στόχος, να συνδράμει ο δημόσιος τομέας στη μείωση της γραφειοκρατίας και να προάγει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα συνολικό πακέτο μέτρων, μέσω των οποίων επιδιώκεται η ποσοτική, αλλά και ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος καπιταλιστικής εκμετάλλευσης της χώρας.

3 δισ. σε ιδιώτες

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, περισσότερα από 3 δισ. ευρώ θα μοιραστούν, ουσιαστικά, στους ιδιώτες για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών στα επόμενα έξι χρόνια. Το σχετικό φιλόδοξο κυβερνητικό σχέδιο, που παρουσίασε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Κ. Χατζηδάκης, έχει ορίζοντα έως το 2013 και το συνολικό του κόστος ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό - όπως διευκρίνισε ο υπουργός - θα καλυφθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι αφορά στη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τις επόμενες μέρες θα συσταθεί ειδική επιτροπή για τις ΣΔΙΤ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ήδη οι αρμόδιοι του υπουργείου Μεταφορών συζητούν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο, με μόνιμα αντιλαϊκά μνημόνια (2015-06-06 00:00:00.0)
Ζεστό χρήμα 1,3 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις (2009-03-06 00:00:00.0)
«Ενέσεις» χρηματοδότησης στο κεφάλαιο (2009-02-27 00:00:00.0)
Εργαλείο ενίσχυσης για μεγαλοεπιχειρηματίες (2009-02-12 00:00:00.0)
Πακτωλός χρημάτων αλλά για το μεγάλο κεφάλαιο (2008-02-10 00:00:00.0)
Θέλει ενίσχυση των επενδύσεων στην περιφέρεια (2007-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ