Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Εργαλείο ενίσχυσης για μεγαλοεπιχειρηματίες

Στα 8,8 δισ. ευρώ τα κονδύλια για το 2009

Τη στρατηγική της Λισαβόνας και τα εθνικά μεταρρυθμιστικά προγράμματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου έρχεται να υπηρετήσει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ - έτους 2009), το οποίο άλλωστε είναι ενταγμένο σε αυτές τις προδιαγραφές.

Τη σχετική εγκύκλιο εφαρμογής του ΠΔΕ 2009 απέστειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργεία, περιφέρειες, νομαρχίες) προκειμένου να υποβάλουν για έγκριση τις επενδυτικές προτάσεις τους. Μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι που θα βάλουν στο χέρι μπόλικο κρατικό χρήμα αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που τους έχουν εκχωρήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (λεγόμενοι αναπτυξιακοί νόμοι, συμπράξεις κράτους με ιδιωτικά κεφάλαια, φορολογικές «διευκολύνσεις» κ.α.). Το ΠΔΕ του 2009 είναι αναπόσπαστο κομμάτι τόσο του Γ' ΚΠΣ (που ολοκληρώνεται φέτος) όσο και του ΕΣΠΑ 2007-2013. Πρόκειται για εργαλεία οικονομικής πολιτικής που διασφαλίζουν την κερδοφορία - ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματιών που θα βάλουν κάτω από τη διαχείρισή τους βασικές δημόσιες υποδομές.

Σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο τα συνολικά κονδύλια που θα δοθούν από το ΠΔΕ για το έτος 2009 φτάνουν σε 8,8 δισ. ευρώ, από τα οποία 5,15 δισ. ευρώ για έργα που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια και 3,65 δισ. ευρώ για έργα που πληρώνονται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, ενώ ποσό 20 εκατ. ευρώ κρατήθηκε ως αποθεματικό. Η υπουργική εγκύκλιος αναφέρει ότι βασικός στόχος του ΠΔΕ 2009 είναι η «κατά προτεραιότητα» ολοκλήρωση των έργων του Γ' ΚΠΣ. Μπούσουλας για την επόμενη περίοδο είναι η προβλεπόμενη μοιρασιά της πίτας του ΕΣΠΑ, που φτάνει στα 36,4 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ