Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αξιώσεις για υψηλότερα τιμολόγια

Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, αναβάθμιση των υποδομών Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με δημόσιο χρήμα, περισσότερα κίνητρα και χρηματοδοτήσεις για την «πράσινη ενέργεια», επίσπευση της «απελευθέρωσης της αγοράς». Αυτά απαιτούν οι παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, σ' αυτά συνηγορεί και η κυβέρνηση, όπως φάνηκε χτες στην ημερίδα για τη «σημερινή θέση και το μέλλον της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα», που διοργανώθηκε από τη ΔΕΗ και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ). Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζουν να αποτελούν «μεγάλο αγκάθι», παρά τις πρόσφατες αλλεπάλληλες ανατιμήσεις τους και οι εργαζόμενοι αναμένεται να πληρώσουν πολύ ακριβά τη δημαγωγική απόφαση της κυβέρνησης για «πάγωμά» τους το 2009.

Ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θ. Πανάγος, τόνισε ότι «κοστίζει ακριβά το αγαθό της ενέργειας» και ότι πρέπει να διασφαλιστούν «εύλογες τιμές», επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν καταληχθεί νέοι κανόνες στην τιμολόγηση. Επέμεινε επίσης στο νομικό διαχωρισμό των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής, ενώ διαφώνησε εμμέσως με τον αποκλεισμό του λιθάνθρακα, αλλά και της πυρηνικής ενέργειας από την ηλεκτροπαραγωγή. Ο πρόεδρος του διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) Ε. Λεκατσάς, πρότεινε «ρήτρα χονδρεμπορικής αγοράς», σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να αυξάνονται οι χονδρικές τιμές και τα τιμολόγια λιανικής να «παραμένουν ρυθμιζόμενα». Ο αντιπρόεδρος και αναπλ. διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ν. Χατζηαργυρίου επανέλαβε ότι τα τιμολόγια στην Ελλάδα δεν αντανακλούν το κόστος παραγωγής και ότι απαιτείται παρέμβαση της Πολιτείας στα τιμολόγια. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος μίλησε για «ορθολογική αντιμετώπιση της τιμολογιακής πολιτικής» ώστε να καλύπτεται «ρεαλιστικά» το κόστος παραγωγής, προμήθειας, κατανάλωσης. Ζήτησε επιτάχυνση των επόμενων φάσεων της «απελευθέρωσης».

Απαίτηση του ενεργειακού κεφαλαίου είναι η άμεση αναβάθμιση με δημόσιο κόστος της υποδομής Μεταφοράς και Διανομής για να διακινούν την παραγωγή τους, κάτι που απαιτεί εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Μετά την απόρριψη του λιθάνθρακα και την έμφαση στην «πράσινη ενέργεια» από την κυβέρνηση, απέκτησε «ξαφνικά» μεγάλη σημασία ο τρόπος που θα καλυφθεί το «κενό», παρότι τα σχέδια για νέες μονάδες φυσικού αερίου και ΑΠΕ ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες της χώρας, εάν πραγματοποιηθούν. Μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι (μετά την απόρριψη του λιθάνθρακα) «αναδεικνύεται σε κρίσιμο θέμα η ριζική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην απαιτούμενη αλματώδη αύξηση των επενδύσεων σε μονάδες ΑΠΕ». Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Μπούγας, μίλησε στη χτεσινή ημερίδα για «προώθηση των επενδύσεων στον τομέα των υποδομών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ