Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΕΚΡ
Βάρος στο εργατικό κίνημα και τη νεολαία

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ) έκανε γνωστές τις αποφάσεις της Ολομέλειας της ΚΕ του κόμματος που έγινε στις αρχές Φλεβάρη και εξέτασε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και την τακτική του κόμματος. Ενέκρινε μια σειρά μέτρων και αποφάσεων «που προσανατολίζουν όλους του κομματικούς κρίκους στην πάλη για την υπεράσπιση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, κόντρα στην αυξανόμενη πίεση του δεξιού ρεβιζιονισμού».

Για τις προεδρικές εκλογές

Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, η ΚΕ ενέκρινε τη στάση του Πολιτικού Συμβουλίου, που δεν υποστήριξε την υποψηφιότητα του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Προέδρου του ΚΚΡΟ. Η ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ χαρακτήρισε «πολιτική φάρσα» και «θεωρεί πως η συμμετοχή, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, του υποψηφίου του ΚΚΡΟ και το κάλεσμά του για τίμιες εκλογές, είναι πολιτικό λάθος, που σπέρνει αυταπάτες στις μάζες και αποπροσανατολίζει από τις δοκιμασμένες μορφές του αγώνα τόσο για τα συμφέροντα των ανθρώπων της δουλειάς, όσο και για την εγκαθίδρυση της Σοβιετικής εξουσίας». Ιδιαίτερη κριτική αναφορά γίνεται στη δήλωση στο πρακτορείο «ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ», που έκανε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ στις 21/1/2008, πως «οι εποχές των πολέμων και των επαναστάσεων έχουν περάσει». Το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ συστήνει λευκό - άκυρο ή αποχή από τις προεδρικές εκλογές του Μάρτη.

Οργανωτική ανασυγκρότηση

Η Ολομέλεια προσδιόρισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΚΕΚΡ για τις 19 - 20 Απρίλη στη Μόσχα και καθόρισε τα καθήκοντα των οργανώσεων το επόμενο διάστημα. Σημείωσε ότι το Κόμμα θα πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές πάλης και τις κοινοβουλευτικές, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια επικύρωσής του από τις αρχές ως «πολιτικού κόμματος». Αυτό, σημειώνεται, μπορεί να γίνει μόνον με την ενίσχυση των δεσμών του κόμματος με τις μάζες. Η Ολομέλεια καθόρισε πως μέχρι να είναι έτοιμο το κόμμα να διεκδικήσει εκ νέου την επικύρωσή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, θα χρησιμοποιεί τις νόμιμες δυνατότητες του κινήματος «Κομμουνιστική εργατική προοπτική Ρωσίας» (που στη ρώσικη γλώσσα έχει τα ίδια αρχικά με το ΚΕΚΡ). Ταυτόχρονα, το κόμμα θα πρέπει να ενισχύσει την οργανωτική του συγκρότηση στους τόπους εργασίας και κατοικίας της εργατικής τάξης, με τον σαφή στόχο της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος. Σημειώνεται το βάρος που πρέπει να δώσουν οι οργανώσεις του κόμματος στη δουλειά με τη νεολαία στις επιχειρήσεις, στα ΑΕΙ, στις τεχνικές σχολές και στα σχολεία.

Στάση απέναντι σε άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις

Το ΚΕΚΡ δηλώνει πως, παράλληλα με την υπεράσπιση των ιδεολογικών και οργανωτικών αρχών συγκρότησής του, θα επιδιώξει να ενισχύσει τη διαδικασία ενοποίησής του και με άλλες μικρότερες κομμουνιστικές δυνάμεις, ενώ στο εξής θα «οικοδομεί τις σχέσεις με το ΚΚΡΟ όπως απέναντι σ' ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, επί της ουσίας κόμμα. Υποστηρίζοντας ενέργειες του ΚΚΡΟ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δείχνοντας όμως στις μάζες την ανακολουθία του, τη μη κομμουνιστικότητά του, τη συναινετική πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΡΟ, τη διολίσθηση από το δρόμο του αγώνα, κι ιδιαίτερα τη συνειδητή προδοσία των συμφερόντων των εργαζομένων και το πέρασμα στις θέσεις του ταξικού αντίπαλου».

Οι κομματικές οργανώσεις του ΚΕΚΡ καλούνται να ανοίξουν πολιτικό μέτωπο και κατά του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», αποκαλύπτοντας τη συναινετική γραμμή του με την αστική εξουσία.

Το ΚΕΚΡ «θα επιδιώξει το συντονισμό της δράσης σε ένα πλατύ μέτωπο ταξικών δυνάμεων, ενάντια στην επίθεση της αστικής τάξης στα δικαιώματα και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων, πρώτα απ' όλα των υπαρκτών αγωνιστικών σωματείων, των επιτροπών αντίστασης, των κομμουνιστικών οργανώσεων νεολαίας και άλλων οργανώσεων αντίστασης, που αντικειμενικά βοηθούν στην υπεράσπιση των οικονομικών διεκδικήσεων των εργαζομένων».

Επίσης, το ΚΕΚΡ τάσσεται υπέρ της πλατιάς συνεργασίας με τις διάφορες «λαϊκο-δημοκρατικές οργανώσεις, που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική αντίδραση, στην εξουσία της ολιγαρχίας και των μονοπωλίων».


Ι.Π.-Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ