Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η κόντρα

ΜΟΣΧΑ.--

Στην πρωτεύουσα της Ρωσίας κατέφτασε εσπευσμένα χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βίκτορ Γιουστσένκο, για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κρίση σχετικά με τις απειλές του κρατικού μονοπωλίου της «Gazprom» να διακόψει την παροχή αερίου, αν η ουκρανική κυβέρνηση δεν καταθέσει κάποιο σημαντικό ποσό έναντι του χρέους που, κατά τη ρωσική πλευρά - ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημειώνεται ότι η προθεσμία που είχε θέσει η «Gazprom» έληγε το απόγευμα της Τρίτης.

Πάντως, η «Gazprom» έχει διαβεβαιώσει ότι η διένεξη αυτή δε θα επηρέαζε την παροχή αερίου στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, η ουκρανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου «Naftogaz» έχει αρνηθεί την ύπαρξη χρεών προς τη ρωσική εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι το Γενάρη του 2006, η παροχή ενέργειας προς την Ευρώπη είχε διακοπεί για μερικές ημέρες μετά από παρόμοια διένεξη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των τιμών του αερίου.

Παρ' όλο που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη διένεξη αφορά κυρίως τις εμπορικές συναλλαγές, αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να πρόκειται για την άσκηση πολιτικής πίεσης στην Ουκρανία, πιθανά εξαιτίας της εμμονής τόσο του ίδιου του Ουκρανού Προέδρου όσο και της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο για στενότερες επαφές με τη Δύση και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ