Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ισχύει από χτες και για τουλάχιστον δύο βδομάδες στο Τσαντ. Ο πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί επικαλέστηκε την «ανάγκη αποκατάστασης της έννομης τάξης» στη χώρα μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Αγνωστοι έβαλαν χτες φωτιά στη βιβλιοθήκη της «Χριστιανικής Ενωσης Νεολαίας» στην πόλη της Γάζας με αποτέλεσμα να γίνουν παρανάλωμα πυρός χιλιάδες βιβλία.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Σεισμός 5 Ρίχτερ, με επίκεντρο περιοχή που βρίσκεται 10 χλμ. βορειοανατολικά της Τύρου στο Βόρειο Λίβανο, σημειώθηκε χτες με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 ατόμων και υλικές ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα κυρίως από κατολισθήσεις βράχων. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Αξιωματούχος της συριακής κυβέρνησης ανακοίνωσε πως η Δαμασκός θα ανακοινώσει σύντομα «αδιάψευστα» στοιχεία για τους δράστες της δολοφονίας του ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ, Ιμάντ Μουγνίγια.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εναν από τους ψυχρότερους χειμώνες των τελευταίων 30 ετών ζει το Αφγανιστάν, με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει τους 1.000. Η κακοκαιρία, πέρα από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές τόσο στην κτηνοτροφία, όσο και στις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί από τις χιονοπτώσεις. Πάνω από 170.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με κρυοπαγήματα στα νοσοκομεία, κινδυνεύοντας να χάσουν μέλη του σώματός τους.

ΝΤΑΚΑ.-- Εξαπλώνεται ραγδαία η γρίπη των πτηνών στο Μπαγκλαντές, με τις αρχές να μη φαίνονται ικανές να αντιμετωπίσουν την επιδημία. Ο αριθμός των περιοχών, όπου ανιχνεύεται γρίπη των πτηνών με το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1, ανέβηκε στις 64 έναντι 42, που ήταν την περασμένη εβδομάδα, ενώ η κυβέρνηση αυξάνει τους ελέγχους...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ενας ανώτερος αξιωματικός της ινδικής αστυνομίας συνελήφθη και έξι αστυνομικοί καταζητούνται, στο πλαίσιο των ερευνών για το διεθνές δίκτυο παράνομων μεταμοσχεύσεων νεφρών, σύμφωνα με την αστυνομία της χώρας.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν χτες όταν ένας νεαρός ένοπλος εισέβαλε σε αμφιθέατρο του πανεπιστημίου του Ιλινόις - την ώρα του μαθήματος - και άνοιξε πυρ, πριν θέσει τέρμα στη ζωή του. Σύμφωνα με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, ο δράστης είχε σπουδάσει κοινωνιολογία στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, ενώ η αστυνομία ξεκίνησε τη διερεύνηση των κινήτρων της επίθεσης, σημειώνοντας όμως ότι ο δράστης δεν είχε απασχολήσει ποτέ άλλοτε τις αστυνομικές αρχές.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Εμπρηστικές επιθέσεις σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα στη Δανία - μετά την επαναδημοσίευση σκίτσου του προφήτη Μωάμεθ - με δεκάδες αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων να έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε αρκετές πόλεις της χώρας και η αστυνομία να έχει προχωρήσει στη σύλληψη 17 ανθρώπων.

ΙΛΙΝΟΪΣ.-- Πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Κουίνιπακ δείχνει μεγάλο προβάδισμα σε δύο σημαντικές πολιτείες - το Οχάιο και την Πενσυλβάνια - στην υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Συγκεκριμένα, στο Οχάιο, όπου θα διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές στις 4 Μάρτη, η Κλίντον προηγείται με 55% έναντι του 34% του Μπάρακ Ομπάμα, ενώ στην Πενσυλβάνια, όπου θα γίνουν εκλογές στις 22 Απρίλη, η Κλίντον φαίνεται να συγκεντρώνει το 52% έναντι του 36% για τον Ομπάμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ