Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΡΙΖΟχαρτο"
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ «ΡΙΖΟΧΑΡΤΟ»
Σελίδες λάμπουν στο σκοτάδι «ΡΙΖΟχαρτο»
Περηφάνια και προκατάληψη

Σκηνοθεσία: Τζο Ράιτ

Τοποθετημένο στην Αγγλία του 18ου αιώνα, το φιλμ περιγράφει την ιστορία της νεαρής Λίζι Μπένετ (Κίρα Νάιτλι) και του γοητευτικού κυρίου Ντάρσι (Μάθιου Μακφέιντεν). Στην πρώτη τους συνάντηση δημιουργείται αμοιβαία αντιπάθεια, καθώς όμως η ιστορία εξελίσσεται και οι δρόμοι τους συναντιούνται ξανά και ξανά, το αποτέλεσμα είναι η αλλαγή των συναισθημάτων που νιώθει ο ένας για τον άλλο...

Ακούγεται σαν μια τυπική ιστορία ρομάντζου και έρωτος, αλλά το ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ (2005, ΓΑΛΛΙΑ/ ΑΓΓΛΙΑ), είναι κάτι περισσότερο. Ο σκηνοθέτης σ' αυτήν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, επιχειρεί μια κάπως πιο φρέσκια κινηματογραφικά προσέγγιση. Η κάμερα κινείται μέσα στα σκηνικά και δεν εγκλωβίζεται μέσα σε αυτά. Τα πολύ ωραία κοστούμια και οι κομμώσεις δίνουν τον τόνο της εποχής χωρίς όμως να κυριαρχούν στην οθόνη. Η επιλογή των ηθοποιών και ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρονται τα νοήματα, είτε μέσω των διαλόγων είτε μέσω της φυσικής κίνησης και παρουσίας των ηρώων, είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους πετυχημένα. Οσο για την ιστορία αυτή καθαυτή, μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι εμπεριέχει ένα στοιχείο ανατρεπτικότητας: ο κεντρικός ήρωας είναι μια κοπέλα (Λίζι) και μάλιστα χειραφετημένη! Η Λίζι είναι η δεύτερη από τις πέντε κόρες της οικογένειας Μπένετ, τις οποίες φυσικά οι γονείς τους προσπαθούν να παντρέψουν. Η κοπέλα όμως αρνείται να υποταχθεί στη μοίρα της και να κάνει το κοινωνικά αποδεκτό, αντιστέκεται στις προκαταλήψεις του περιβάλλοντός της, αρνείται τον ρόλο που έχουν καθορίσει γι' αυτήν η κοινωνική της τάξη και το φύλο της. Και όντως οι πράξεις της δημιουργούν αναστάτωση. Οι άνθρωποι γύρω της νιώθουν αμήχανοι ή ακόμα και προσβεβλημένοι, καθώς αδυνατούν να κατανοήσουν τη συμπεριφορά της.

Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη νεαρότατη Κ. Νάιτλι, η οποία είναι εξαιρετική, στο ρόλο της Λίζι. Η Νάιτλι επιδεικνύει ερμηνευτική οξυδέρκεια, παρουσιάζοντας έναν ζωντανό, πολυδιάστατο ήρωα: Πότε ιδιότροπο και περίεργο, πότε έξυπνο και ετοιμόλογο κι άλλοτε εύθραυστο και ευάλωτο.

Το ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ είναι ένα ευχάριστο έργο που, εκτός από ψυχαγωγία, προσφέρει και αρκετή τροφή για σκέψη πάνω στη μοίρα των γυναικών, με τους αποκλεισμούς, τις απαγορεύσεις και την υποκρισία που ευτελίζουν τη ζωή τους επί αιώνες.


Μάριος Βαλάσης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμα μια βδομάδα… (2016-03-17 00:00:00.0)
Το παιχνίδι της μίμησης (2015-01-08 00:00:00.0)
Θέατρο για μικρούς και μεγάλους (2009-03-07 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ (2006-01-15 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ (2006-01-13 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ (2006-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ