Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΡΙΖΟχαρτο"
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ «ΡΙΖΟΧΑΡΤΟ»
Νόμπελ Λογοτεχνίας: Ενας βαθιά πολιτικός θεσμός

Αλφρεντ Μπέρναρντ Νόμπελ (1833-1896). Σουηδός χημικός, μηχανικός και βιομήχανος, εφευρέτης της δυναμίτιδας και άλλων ισχυρών εκρηκτικών υλών, ιδιαίτερα γνωστός από τη θέσπιση των Βραβείων Νόμπελ
Αλφρεντ Μπέρναρντ Νόμπελ (1833-1896). Σουηδός χημικός, μηχανικός και βιομήχανος, εφευρέτης της δυναμίτιδας και άλλων ισχυρών εκρηκτικών υλών, ιδιαίτερα γνωστός από τη θέσπιση των Βραβείων Νόμπελ
Τα πάντα είναι ζήτημα πολιτικής. Από τη διαμόρφωση της τιμής ακόμα και του ευτελέστερου προϊόντος μέχρι την κήρυξη πολέμου ή τη σύναψη ειρήνης. Η απλή καθημερινότητα είναι ο πιο αξιόπιστος μάρτυρας για την ισχύ αυτού του απαραβίαστου νόμου.

Ετσι, λοιπόν, δε χρειάζεται ν' αναρωτηθεί κανείς πολύ, για να διαπιστώσει πως και η δημόσια επιβράβευση για τις αξιοθαύμαστες επιδόσεις σε κάποιον τομέα, ή για την προσφορά στην ανθρωπότητα γεννιέται από συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες ώστε να τις υπηρετήσει, ενώ σπάνια σχετίζεται με ουσιαστικά δεδομένα ή με την πραγματική αξία του εκάστοτε υποψηφίου για κάποια διάκριση.

Συχνά οι διάφορες εκδηλώσεις (καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί, βραβεύσεις δημοσίων προσώπων κ.τ.λ.) αποτελούν περίτρανη απόδειξη για τα παραπάνω. Υπάρχουν για να προβάλλουν τα παρακμιακά πολιτιστικά πρότυπα της μόδας σε βάρος οποιασδήποτε υγιούς πρότασης, και για να ωραιοποιούν τις κατευθύνσεις που επιλέγονται από το εκφυλισμένο κοινωνικοπολιτικό σύστημα στο οποίο ζούμε.

Εδώ θα σταθούμε ξεχωριστά σε έναν κατ' εξοχήν πολιτικό θεσμό, ο οποίος πολύ κακώς θεωρείται απαλλαγμένος από πολιτικές σκοπιμότητες και διαφοροποιήσεις, αυτόν του βραβείου Νόμπελ, του βραβείου που δίδεται «χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής ή πολιτικής τοποθέτησης στις πέντε προσωπικότητες που προσέφεραν τη μεγαλύτερη υπηρεσία στην ανθρωπότητα κατά το έτος που πέρασε». Βέβαια, τα βραβεία που επηρεάζονται περισσότερο από την πολιτική είναι αυτά της Ειρήνης και της Λογοτεχνίας, αν και δε λείπουν οι «συζητήσιμες» περιπτώσεις και στα άλλα βραβεία (Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας) παρά τον περισσότερο αντικειμενικό τους χαρακτήρα.

Είναι ολοφάνερο πως πολλές σπουδαίες λογοτεχνικές προσωπικότητες που προσέφεραν πράγματι πολλά στον κόσμο μέσω του έργου τους, παραμερίστηκαν από μετριότητες εξ αιτίας της πολιτικής και κοινωνικής τους «ιδιαιτερότητας».

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, βραβευθέντων και μη, που συνηγορούν στα παραπάνω.

Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, παρά την ιδεολογική του αστάθεια είχε αρκετά ανατρεπτικά και επαναστατικά ξεσπάσματα, τα οποία παρά τον ανολοκλήρωτο χαρακτήρα τους στάθηκαν αρκετά για να του στερήσουν το Νόμπελ για το οποίο είχε πολλές φορές προταθεί, ιδίως μετά τον πόλεμο.

Ο Γιάννης Ρίτσος, επίσης, δεν τιμήθηκε ποτέ με το βραβείο αυτό, παρά την παγκόσμια αναγνώριση του έργου του το οποίο είχε βραβευτεί πολλές φορές σε διεθνές επίπεδο (Διεθνές βραβείο ποίησης, Βραβείο «Λένιν» κ.ά.). Ο σαφής πολιτικός και ταξικός προσανατολισμός της ποίησής του ήταν στοιχεία πιο ισχυρά από τις πολλές προτάσεις που επίσης είχαν γίνει μεταπολεμικά για τη βράβευση του έργου του.

Δρόμο παράλληλο πορεύεται κι ένας άλλος κορυφαίος ποιητής, ο Αγγελος Σικελιανός ο οποίος «πλήρωσε» τη συμμετοχή του στο ΕΑΜ και στους λαϊκούς αγώνες της εποχής, αφού όταν προτάθηκε για το Νόμπελ το 1952, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε τον δοσίλογο και κατοπινό εκδότη του περιοδικού «Ελληνική Δημιουργία» Σπύρο Μελά, στη Στοκχόλμη, για να ματαιώσει την υποψηφιότητά του.

Αυτοί και πολλοί άλλοι λογοτέχνες με αναμφισβήτητη αξία και προσφορά, όπως ο Βλ. Μαγιακόφσκι, ο Η. Ερεμπουργκ, ο Μ.Γκόρκι, ο Ν. Χικμέτ κ.ά. δεν τιμήθηκαν ποτέ με το εν λόγω βραβείο εξ αιτίας της πολιτικής τους τοποθέτησης η οποία δεν ήταν δυνατό να επιβραβευτεί, ιδίως σε περιόδους έντονων ιδεολογικών ζυμώσεων και ταξικών συγκρούσεων.

Αντιθέτως, υπήρξαν μέχρι τώρα αρκετές κραυγαλέες περιπτώσεις απονομής Νόμπελ μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι σκοποί. Αναφέρουμε ενδεικτικά συγγραφείς όπως τον Μπ. Πάστερνακ και τον Α. Σολζενίτσιν οι οποίοι βραβεύτηκαν ουσιαστικά επειδή εγκατέλειψαν τη Σοβιετική Ενωση και έγραψαν εναντίον της, ή τον Ου. Τσόρτσιλ που τιμήθηκε για τη συγγραφή της Ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (!) από την αστική βέβαια πάντα σκοπιά. (Ανάλογες περιπτώσεις είναι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σε ανθρώπους όπως ο Τζ. Κ. Μάρσαλ, ο Χ. Κίσινγκερ, ο άνθρωπος που φέρει βαρύτατες ευθύνες για την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ή ο αρχιτέκτονας του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και «θερμός οικολόγος» Αλ Γκορ!)

Ενα άλλο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006) στο έργο του οποίου, αν εξαιρέσει κανείς τις τυποποιημένες δημοκρατικές αναφορές, αυτό που απομένει είναι μια καμουφλαρισμένη κολακεία υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κοσμοπολιτισμού.

Τέλος, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις λογοτεχνών πολύ μικρότερης ολκής, οι οποίοι ωστόσο βραβεύτηκαν, ενισχύοντας έτσι τον διάτρητο χαρακτήρα του θεσμού (Π. Λάγκερβιστ, Χ.Κ. Λάξνες κ.ά.)

Η λεπτομέρεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού ακόμα και σε περιόδους που δρούσαν και έγραφαν πολλοί από τους «χαρακτηρισμένους» συγγραφείς που αναφέραμε, το βραβείο δινόταν σε οποιονδήποτε άλλο, ανεξάρτητα από την αξία του.

Κλείνοντας, πρέπει να τονίσουμε πως θα ήταν εντελώς λανθασμένο να ισχυριστεί κανείς πως και στα 107 χρόνια ζωής των βραβείων γίνονται οι ίδιες ελεγχόμενες επιλογές. Υπήρξαν και περιπτώσεις απολύτως δικαιολογημένων βραβεύσεων (Ρ. Ταγκόρ, Α. Καμί, Τζ. Στάινμπεκ, Μ. Σόλοχοφ, Π. Νερούντα, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Χάρολντ Πίντερ για τη λογοτεχνία, Α. Σβάιτσερ για την Ειρήνη κ.ά.).

Οι τόσο κραυγαλέες, ωστόσο, απορρίψεις λογοτεχνών με αντικειμενικά τεράστια αξία και προσφορά, σε συνδυασμό με τον παραγκωνισμό τους από ανθρώπους που απλώς κινούνταν σε απολύτως αντίθετο πολιτικά χώρο, χωρίς ούτε καν να τους πλησιάζουν στο καλλιτεχνικό και στο κοινωνικό επίπεδο, είναι αρκετές για να βεβαιωθούμε πως τα βραβεία Νόμπελ είναι ένας θεσμός πριν απ' όλα πολιτικός.


Μάρκος Ηλίαδης - Μπλανογιάννης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ