Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δράση τώρα για την ανατροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων!

Από την προχθεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη κατά της ανεξαρτιτοποίησης του Κοσσόβου

Motion Team

Από την προχθεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη κατά της ανεξαρτιτοποίησης του Κοσσόβου
Οι εξελίξεις γύρω από την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και αυτές της διεύρυνσης του NATO (όπου εμπλέκεται κι η ονοματολογία της ΠΓΔΜ) είναι τα νέα επεισόδια του σφοδρού ανταγωνισμού που εξελίσσεται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) για τα ενεργειακά ζητήματα (έλεγχος των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου - φυσικού αερίου) και βεβαίως για την απόκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στις αγορές. Κι αυτός ο ανταγωνισμός συνδέεται με τη σειρά του με τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου (σ' όλα τα πλάτη και μήκη, από τον Καύκασο και την Κασπία έως την Αρκτική) καθώς και σε πολλά επίπεδα (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, ΠΟΕ, έλεγχος πυρηνικών, στρατιωτικοποίηση διαστήματος κ.ά.).

Οι ανταγωνισμοί αυτοί δε γίνονται για να ζήσει καλύτερα ο αμερικανικός, ο ρωσικός ή οι λαοί των χωρών της ΕΕ, αλλά για να αυγατίσουν τα κέρδη τους οι μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, για να αποδυναμώσουν τους αντιπάλους τους, για να κερδίσουν κάποιες από αυτές καλύτερες θέσεις και πλεονεκτήματα, έναντι των αντιπάλων τους. Στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών δημιουργούνται προσωρινοί άξονες κι αντιάξονες, συγκρούσεις κι επεμβάσεις, πολεμικές συρράξεις.

Πώς μπορείς να απαντήσεις στο ερώτημα τι είναι προς όφελος του λαού μας στις σημερινές συνθήκες, αν δεν ξεκινήσεις από την αποδοχή αυτής της αυταπόδεικτης κατάστασης; Κι όμως βλέπουμε πως όλες οι ενέργειες των κομμάτων, που δεν αμφισβητούν τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, προσπαθούν είτε να «θολώσουν» την πραγματικότητα, είτε επιλέγουν «πλευρά» μέσα σ' αυτόν το «σκυλοκαβγά».

Ο βασιλιάς τους είναι γυμνός!

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να «εκφράζουν ανησυχία» και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. Η υποκρισία ξεχειλίζει από αυτή τη στάση τους, αφού τα δύο κόμματα τόσο από κυβερνητικές θέσεις, όσο και από αυτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνον δεν αμφισβήτησαν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, της ΕΕ, του NATO στην περιοχή, αλλά στην κυριολεξία έδωσαν «γην και ύδωρ» για να προωθηθούν αυτοί. Απλόχερα παραχώρησαν το έδαφος και τα λιμάνια της χώρας για να εξαπολυθεί επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, ενώ στη συνέχεια πρόθυμα έστειλαν στρατεύματα στις ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις. Τότε υλοποιούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στήριζε η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ συμφώνησε στο Συμβούλιο της ΕE, που αποφάσισε να στείλει την αστυνομική - δικαστική δύναμη EULEX στο Κοσσυφοπέδιο για «σταθερότητα και έννομη τάξη», διαιωνίζοντας ταυτόχρονα τη ΝΑΤΟική παρουσία! Κι η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ στηρίζει!

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα άλλα δύο κόμματα που δεν αμφισβητούν τον ευρωμονόδρομο και μάλιστα βλέπουν την ΕΕ ως το «αντίπαλο δέος» στις ΗΠΑ. Ετσι π.χ. ο επικεφαλής του ΛΑΟΣ όταν αναφέρεται στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου μιλάει για «νίκη των ΗΠΑ», ξεχνώντας τη στάση της ΕΕ.

Από την άλλη ο ΣΥΝ γράφει στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο πως τη «ζημιά» την έκανε η «κυβέρνηση Μπους», που «τορπίλισε» τις σχετικές διαβουλεύσεις Σερβίας - Κοσσόβου, ενώ θεωρεί ότι στην ίδια θέση απλά «διολίσθησε» και η ΕΕ.

Αλήθεια, άμα ήταν ο «δημοκρατικός» Κλίντον θα ήταν καλύτερα; Δεν ήταν οι «δημοκρατικοί» που διαχειρίζονταν την εξουσία στις ΗΠΑ και η κεντροαριστερά σε Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα, όταν βομβαρδιζόταν ανηλεώς ο λαός της Γιουγκοσλαβίας;

«Διολίσθησε» η ΕΕ, ισχυρίζεται ο ΣΥΝ, λες κι αναφέρεται σε καμιά «παιδούλα» που «παρασύρθηκε» από τις εξελίξεις. Κι όμως η ΕΕ, που πέρσι «πενηντάρισε», τιμώντας την ίδρυση της ΕΟΚ, έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό κι αποκρουστικό της πρόσωπο. Το πρόσωπο του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, που ενδιαφέρεται με κάθε μέσο να ενισχύσει τις θέσεις του στα Βαλκάνια, κάνοντας «φύλλο και φτερό» το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ ήταν συνεπέστατη με την ιμπεριαλιστική πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε», με τα «δύο μέτρα και σταθμά», όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης σημείωνε πως «δεν μπορεί να εξακολουθήσει να ισχύει το status quo στο Κοσσυφοπέδιο», δίνοντας «πράσινο φως» για αλλαγή των συνόρων, με το πρόσχημα πως «η επίλυση του εκκρεμούς καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου συνιστά περίπτωση η οποία ουδόλως δημιουργεί προηγούμενο».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν υπάρχει καμία «περίπτωση» ή «μοναδικότητα» του Κοσσόβου! Απλώς οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ βαφτίζουν το «μαύρο» σε «άσπρο», για να κάνουν τη δουλειά τους και καλούν και τους λαούς να πιστέψουν, όπως στο παραμύθι, πως ο θεόγυμνος βασιλιάς είναι ντυμένος και μάλιστα με τα καλύτερα ρούχα! Η ηγεσία του ΣΥΝ, που δε θέλει να καταλάβει με τι «λύκο» έχουμε να κάνουμε 50 χρόνια τώρα, εξακολουθεί να δίνει «συγχωροχάρτι» στην ΕΕ, που δήθεν... «διολίσθησε», εξαιτίας του «κακού» Μπους!

Για την εμπλοκή της Ελλάδας

Ομως η ΕΕ δεν είναι παράγοντας «σταθεροποίησης», όπως θέλουν να την παρουσιάσουν! Πρωτοστατεί μαζί με τις ΗΠΑ και το NATO στη διάλυση κρατών, στην αλλαγή συνόρων, στην κατασκευή λιλιπούτειων «προτεκτοράτων», με ασαφή σύνορα (ΠΓΔΜ), όπου τον κύριο ρόλο παίζουν απευθείας οι ξένοι εγκάθετοι, τύπου «ύπατου αρμοστή» (Βοσνία - Ερζεγοβίνη) και ξένα στρατιωτικά ή αστυνομικά σώματα (Κόσσοβο).

Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει «αντίπαλο δέος» στις ΗΠΑ γιατί είναι φτιαγμένη από τα ίδια «υλικά», αυτά των αρχών της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της παραπέρα εκμετάλλευσης των λαών. Το ίδιο και το σημερινό Κρεμλίνο, της ρωσικής ολιγαρχίας, που ασπάζεται τις ίδιες αντιλαϊκές αρχές, προσπαθώντας σήμερα να «ταμπουρωθεί» πίσω από τα απομεινάρια του Διεθνούς Δικαίου (που είχε δημιουργηθεί μετά την Αντιφασιστική Νίκη των λαών και την τεράστια συνεισφορά της ΕΣΣΔ) όχι γιατί το σέβεται στην πραγματικότητα, αλλά γιατί έτσι θεωρεί ότι μπορεί καλύτερα στη δεδομένη φάση να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα.

Στη χώρα μας τα κόμματα της πλουτοκρατίας θεωρούν πως όσο στενότερα βρεθούμε να συμμετέχουμε στα διάφορα σχέδια που καταστρώνονται στο NATO, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ για την περιοχή μας, τόσο το καλύτερο, γιατί θα αποκτήσουμε «προβάδισμα» έναντι π.χ. της αστικής τάξης της Τουρκίας, θα έχουμε, λένε, πιο ισχυρούς «άσους» στα λεγόμενα «εθνικά θέματα». Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού στον περιφερειακό ανταγωνισμό, που υπάρχει ανάμεσα στις αστικές τάξεις της περιοχής.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακρίβεια από αυτόν τον ισχυρισμό! Η ίδια η ιστορία της χώρας, αλλά και άλλων χωρών, έχει δείξει πως η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους δεν έχει να προσφέρει τίποτα το καλό στην εργατική τάξη, στα άλλα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, όσο προωθούνται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, π.χ. όσο τα Βαλκάνια με ευθύνη ΕΕ, NATO και ΗΠΑ μετατρέπονται σε «μαύρη τρύπα» της Ευρώπης, σε «μήτρα» προτεκτοράτων, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι από υπαρκτά ή και κατασκευασμένα μειονοτικά προβλήματα.

Να γιατί το ΚΚΕ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνον να μην αναγνωρίσει το προτεκτοράτο, αλλά και να μη συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με στρατιωτικός δυνάμεις και να αποσύρει αμέσως όλες όσες βρίσκονται στην περιοχή!

Την ίδια ώρα παρατηρούμε πως όλοι αυτοί που κατηγορούν το ΚΚΕ ότι «όλα τα παραπέμπει στην Επανάσταση και στο σοσιαλισμό» (βλέπε ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) αδυνατούν να αρθρώσουν ανάλογα αιτήματα, πιθανόν για να μη χαρακτηριστούν «αντιευρωπαϊστές», αφού είναι η ΕΕ που ανέλαβε να στείλει στο Κοσσυφοπέδιο αστυνομικές δυνάμεις, εγγυώμενη την ύπαρξη του προτεκτοράτου.

Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ

Η «πειρατική» αμερικανική και ευρωενωσιακή ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου έχει σχέση με το σκληρό ενεργειακό «παιχνίδι» με τη Ρωσία, καθώς και με τη Σύνοδο Κορυφής του NATO τον Απρίλη του 2008, όπου προωθείται η διεύρυνση με την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Κροατία. Η ονομασία της ΠΓΔΜ είναι μοναχά μια «ακίδα» στα σχέδια παραπέρα διεύρυνσης του NATO, που οι ΗΠΑ έχουν εκπονήσει.

Το ΚΚΕ από το 1992 επαναλαμβάνει τη θέση που με σταθερότητα έχει υποστηρίξει! Το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας, αλλά η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας, διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας, καθώς και ενεργειών που δυσκολεύουν την προσέγγιση και τη συνεργασία των δύο κρατών. Από αυτήν την άποψη αν περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, θα πρέπει να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δοθεί «λαβή» για να ανακινηθούν διεκδικήσεις.

Από την άλλη ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ, δήλωσε πως «εμείς έχουμε τοποθετηθεί εδώ και χρόνια». Τι να εννοούσε; Μήπως τα λόγια του Λ. Κύρκου στην πατριδοκαπηλία του εθνικιστικού συλλαλητηρίου, το 1992 στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν οι πάντες «πλην Λακεδαιμονίων» (του ΚΚΕ); 'Η μήπως τη στάση συμφωνίας με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, της τότε προέδρου του ΣΥΝ στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών;

Αν πάντως εννοεί τις πιο πρόσφατες θέσεις, περί ανάγκης «αμοιβαία αποδεκτής λύσης», ή το «όχι στις βίαιες (!) αλλαγές συνόρων» («Αυγή», 20/2/08), ή στο ότι «είμαστε βέβαιοι ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί ούτε κατ' ελάχιστο να απειλήσει την Ελλάδα» (στο ίδιο), να θυμίσουμε πως και οι αλβανόφωνοι του Κοσσόβου από μόνοι τους επίσης δε θα μπορούσαν να απειλήσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Τι σημαίνει επίσης «μη βίαιες αλλαγές συνόρων»; Για παράδειγμα κάτι τέτοιο θα γινόταν αν η σημερινή ηγεσία της Σερβίας, κάτω από τις πιέσεις και το «λουκουμάκι» της σύνδεσης με την ΕΕ, συμφωνούσε με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Θα ήταν «ειρηνική» αλλαγή, αλλά θα ήταν το ίδιο άδικη κι ενταγμένη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της διαμόρφωσης προτεκτοράτων στα Βαλκάνια.

Να γιατί «ψαρεύει στα θολά» όποιος ζητά γενικά κι αόριστα «ειρηνική λύση», παρακάμπτοντας το ζήτημα τι είδους 0α είναι αυτή, ποιος θα την επιβάλει και με ποιες σκοπιμότητες. Η ίδια η ζωή έδειξε (βλέπε π.χ. «Συμφωνία του Ντέιτον», «Συμφωνία του Οσλο»), πως η ιμπεριαλιστική «ειρήνη», αυτή που επιβάλλεται από τους ιμπεριαλιστές «με το πιστόλι στον κρόταφο», κάθε άλλο παρά δίκαιη μπορεί να είναι. Για το λόγο αυτό το ΚΚΕ ακράδαντα πιστεύει και το έχει δηλώσει και για την περίπτωση της ΠΓΔΜ ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να διασφαλίσει την ειρηνική συμβίωση των λαών, την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους, στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, όσο δεν αντιμετωπίζονται αποφασιστικά οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμοί.

Πώς θα αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός;

Υπάρχει, βεβαίως, το αντεπιχείρημα πως εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν παγκόσμιο αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, κι ότι το ΚΚΕ «δογματικό, όπως είναι», δε λαμβάνει υπόψη του αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό, γι' αυτό και καλεί σε αντίσταση.

Καταρχήν ποιος το λέει αυτό; Να θυμίσουμε πως όταν οι διεθνείς συσχετισμοί ήταν καλύτεροι, όταν δηλαδή υπήρχε η Σοβιετική Ενωση, κι ήταν πραγματικά ένα «αποκούμπι» για τους λαούς, τότε όλοι τους («δεξιοί», «σοσιαλιστές», «ευρωκομμουνιστές») την πολεμούσαν! Το Δεκέμβρη του 1991 όλοι τους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) βγήκαν να πανηγυρίσουν τη διάλυση της ΕΣΣΔ! Είναι ή δεν είναι υποκρισία από αυτές τις δυνάμεις να ακούγεται σήμερα ότι «δεν μπορούμε αλλιώς», εξαιτίας των «δυσμενών διεθνών συσχετισμών»;

Αλήθεια όμως πώς διαμορφώνονται και εδραιώνονται αυτοί οι διεθνείς αρνητικοί συσχετισμοί; Δεν εξαρτάται αυτό από τη θέση που κρατάει η κυβέρνηση της κάθε χώρας, ο λαός της κάθε χώρας; Αν «σταυρώσουμε τα χέρια» και τους αποδεχτούμε υπάρχει περίπτωση οι «αρνητικοί συσχετισμοί» να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα; Η απάντηση είναι σαφώς και όχι!

Να γιατί το ΚΚΕ καλεί τους λαούς, πρώτα απ' όλα τον ελληνικό, να ανατρέψουν τους συσχετισμούς, να εμποδίσουν τις κυβερνήσεις να συμμετάσχουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, όπως είναι οι κατοχικές δυνάμεις στο Κόσσοβο, η αναγνώριση της ανεξαρτητοποίησης, η παραπέρα διεύρυνση του NATO και της ΕΕ κ.ά.

-- Μόνο η πάλη των λαών κι ο συντονισμός αυτής της πάλης μπορεί να ανατρέψει τις αρνητικές εξελίξεις, το να γίνουν οι λαοί «κλοτσοσκούφι» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς!

-- Το ΚΚΕ με συνέπεια στηρίζει και θα στηρίξει αμέριστα την παραπέρα ενίσχυση του φιλειρηνικού, αντινατοϊκού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια!


Του
Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ