Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΠΑ
Η μισθοφορική «Μπλακγουότερ» στη φύλαξη συνόρων

Οι γνωστοί από το Ιράκ φονιάδες ετοιμάζονται να κυνηγάνε μετανάστες, αλλά και τον «εσωτερικό εχθρό»

Οι φονιάδες σε δράση στο κατεχόμενο Ιράκ

Associated Press

Οι φονιάδες σε δράση στο κατεχόμενο Ιράκ
Οταν ο κυκλώνας «Κατρίνα» έπληξε τη Νέα Ορλεάνη, «οι πρώτοι μισθοφόροι της "Blackwater" έφτασαν στην πόλη, μόλις 36 ώρες από τη στιγμή που έσπασαν τα φράγματα», ανέφερε πρόσφατο άρθρο του National Public Radio (NPR - Blackwater eyes domestic contracts in US). αποκαλύπτοντας τους έσχατους στόχους της «Blackwater» να πετύχει ένα ακόμη χρυσοφόρο συμβόλαιο από την αμερικανική κυβέρνηση, αυτή τη φορά για τη φύλαξη των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό. Σύνορα που ήδη έχουν στρατιωτικοποιηθεί με τα τελευταία νομοσχέδια, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς οικονομικούς μετανάστες.

«Η Εθνική Φρουρά και οι τοπικές αστυνομικές αρχές είναι επιφορτισμένες με το έργο της διάσωσης και παροχής ασφάλειας μετά από φυσικές καταστροφές και καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Εντούτοις μετά την καταστροφή της Νέας Ορλεάνης το έργο αυτό ανέλαβαν οι υπάλληλοι της "Blackwater", οι οποίοι πληρώνονται 950 δολάρια την ημέρα ή περίπου 8 φορές τις αποδοχές ενός αστυνομικού της Νέας Ορλεάνης», συνεχίζει το άρθρο του NPR, αποκαλύπτοντας ότι μεσούσης της κατακραυγής για το μακελειό στη Βαγδάτη, όπου μισθοφόροι της άνοιξαν πυρ και δολοφόνησαν εν ψυχρώ 17 Ιρακινούς αμάχους, η "Blackwater" ετοιμάζεται να διεκδικήσει από το υπουργείο Αμυνας, όπως και η διαβόητη "Dyncorp", κολοσσιαίες συμβάσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Στρατόπεδο στα σύνορα με το Μεξικό

Αντικείμενο του πενταετούς συμβολαίου είναι η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των δεσμών της με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών». Αντικείμενο που χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου για τη Λατινική Αμερική και στο πλαίσιο αυτής της διεκδίκησης, σύμφωνα με άρθρο του ηλεκτρονικού περιοδικού Salon (Blackwater's run for the border), σχεδιάζει την κατασκευή ενός ιδιωτικού κέντρου εκπαίδευσης, το οποίο θα καταλαμβάνει έκταση 3.250 στρεμμάτων στα περίχωρα της ακριτικής κωμόπολης Ποτρέρο, κοντά στο Σαν Ντιέγκο και εννοείται κοντά στα σύνορα με το Μεξικό. Το νέο «στρατόπεδο» της «Blackwater» θα περιλαμβάνει 11 πεδία βολής, κοιτώνες για 360 ιδιωτικούς φρουρούς και αποθήκες όπλων.

«Οι πολέμιοι της "Blackwater" φοβούνται ότι η μετακόμιση μέρους των εγκαταστάσεών της στα νότια της χώρας αποτελεί πρελούδιο για την ανάληψη εκ μέρους της του ευαίσθητου τομέα της φύλαξης των συνόρων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή ο ιδρυτής της, πρώην βατραχάνθρωπος του πολεμικού ναυτικού, Ερικ Πρινς, αναγκάστηκε να παρουσιαστεί σε εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη δολοφονία των 17 αμάχων στη Βαγδάτη.

Πάντως, παρά την ορθότητα της παρατήρησης της βρετανικής εφημερίδας, δεν πρόκειται για μετακόμιση, αλλά για μία νέα βάση. Η εταιρεία διαθέτει εδώ και χρόνια στη Βόρεια Καρολίνα το μεγαλύτερο ιδιωτικό στρατόπεδο στον κόσμο, έκτασης 28 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου εκπαιδεύονται ετησίως 40.000 ανεξέλεγκτοι δολοφόνοι. Συγκεκριμένα, στη βάση της διαθέτει σκοπευτήρια, αυτοσχέδιες λίμνες, καθώς και ειδικά κτίρια για την πραγματοποίηση ασκήσεων εξομοίωσης πραγματικών επιχειρήσεων, εγκαταστάσεις που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι οι μεγαλύτερες που υπάρχουν στις ΗΠΑ.

Ουσιαστικά, λοιπόν, πρόκειται για «αναβάθμιση» της εταιρείας, μία ακόμη αναβάθμιση και διεύρυνση των επιχειρήσεων. Μιας εταιρείας που ουκ ολίγοι αναλυτές έχουν παρομοιάσει με τους Πραιτοριανούς του Μπους. Αναλυτές που σημειώνουν ότι περίπου 6 χρόνια μετά την ανακήρυξη του «εσωτερικού μετώπου» ως του βασικού μετώπου στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, εκ μέρους του πρώην υφυπουργού Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, γίνεται ένα ακόμη βήμα της προώθησης του «ιδιωτικού πολέμου κατά της τρομοκρατίας» εντός της αμερικανικής επικράτειας και της ώσμωσης αυτού με τον «έλεγχο της μετανάστευσης», από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την αμερικανική πολιτική σκηνή αλλά και κοινωνία.

«Η "Blackwater" έψαχνε μία προσοδοφόρα ευκαιρία για να αναπτυχθεί και στο εσωτερικό, ανάλογη με αυτή που της έγινε από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία πλήρωσε 1 δισ. δολάρια στην "Blackwater" με σκοπό τη φύλαξη υψηλόβαθμων στελεχών του αμερικανικού στρατού, καθώς και διπλωματικών αποστολών», σημειώνει και ο Τζέρεμι Σκάχιλ, συγγραφέας του βιβλίου «Blackwater: The rise of the world's most powerful mercenary army» (Η άνοδος του πιο ισχυρού μισθοφορικού στρατού στον κόσμο). Τονίζει, δε, ότι πλέον δημιουργείται μία παραστρατιωτική δύναμη για τον εσωτερικό έλεγχο του πληθυσμού, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τον οποίο ακολούθησαν τα κατοχικά στρατεύματα στο Ιράκ.

«Αδελφικοί δεσμοί» με την Ουάσιγκτον

Τίποτα δε δείχνει ότι μπορεί να αναχαιτίσει - προς το παρόν τουλάχιστον - τη δράση της «Blackwater», ούτε καν τα σκάνδαλα που δονούν τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη.

Η δράση της στο Ιράκ είναι γνωστή και έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις δολοφονιών εν ψυχρώ μόνο με τι σκεπτικό ότι «κάποιοι κινούνται υπόπτως». Οι μισθοφόροι της εταιρείας δραστηριοποιούνται σε «πολλές έκρυθμες ζώνες» στον πλανήτη και συνδέονται με σειρά παρατυπιών και αδικημάτων που αφορούν σχεδόν το σύνολο του ποινικού κώδικα, πέραν της δολοφονίας των 17 αμάχων στη Βαγδάτη, υπόθεση που εκκρεμεί. Ερευνα γίνεται και για σοβαρές παρατυπίες που αφορούν δυστύχημα στο Αφγανιστάν, χώρα στην οποία επίσης δρουν οι μισθοφόροι. Στελέχη και υπάλληλοι της εταιρείας έχουν κατηγορηθεί επίσης για σεξουαλική παρενόχληση, απάτες, λαθρεμπόριο, ναρκωτικά και διακίνηση αναβολικών.

Τα πάντα, όμως, είναι και θα παραμείνουν σε επίπεδο έρευνας... καθώς η «Blackwater», που ιδρύθηκε μόλις το 1997, από τους βετεράνους στρατιωτικούς Ερικ Πρινς και Αλαν Κλαρκ, αυξάνει συνεχώς τη δύναμή της και διευρύνεται για έναν και μόνο λόγο: Την άρρηκτη σχέση της με την εξουσία στη μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική χώρα. Είναι τέτοιου είδους αυτή η σχέση - κάποιοι αναλυτές ήδη κάνουν λόγο για «το νέο είδος στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος - που διεκδικεί «με αξιώσεις» να αναλάβει και από διεθνείς οργανισμούς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές κρίσης και την ασφαλή μεταφορά της!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της «Blackwater», Κόφερ Μπλακ, είχε δηλώσει πριν από καιρό, σε ημερίδα στο Αμάν της Ιορδανίας, πως ετοιμάζεται μια ταξιαρχία μισθοφόρων, που θα απαρτίζεται από περίπου 5.000 άνδρες και θα ειδικευτεί στην ασφάλεια των αποστολών ανθρωπιστικής δράσης, παραδείγματος χάριν στο Νταρφούρ, αντί του ΟΗΕ. Μία περιοχή που γνωρίζει καλά ο Μπλακ, καθώς υπηρέτησε στο Σουδάν ως σταθμάρχης της CIA. Εξάλλου ο Κόφερ Μπλακ υπηρέτησε για 28 χρόνια στη CIA, με τα τρία τελευταία χρόνια της καριέρας του ως διευθυντής των μαύρων επιχειρήσεων πριν μετακινηθεί στον «ιδιωτικό τομέα». Ενώ εκτός από αντιπρόεδρος και «νούμερο δύο» στην ιεραρχία της «Blackwater» ήταν και σύμβουλος του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και πρώην διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, Μιτ Ρόμνεϊ, που αποχώρησε πρόσφατα.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ