Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΙΔΝΕΪ 2000
«Ασημώθηκε» ο Σαμπάνης

Για δεύτερη συνεχόμενη Ολυμπιάδα ανέβηκε στο βάθρο. Ανεβαίνει ο Κακλαμανάκης. Στους τελικούς Μελισσανίδης, Ταμπάκος

Πέρασε στην... ιστορία ο Λεωνίδας Σαμπάνης για ακόμα μια φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο που τώρα, στο Σίδνεϊ, το όνομά του δε γράφτηκε στη λίστα των Ολυμπιονικών μόνο για το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στην κατηγορία των 62κ. αλλά και γιατί έγινε ο 5ος αθλητής της άρσης βαρών που στα 104 χρόνια ιστορίας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων κατάφερε να κατακτήσει μετάλλιο σε δύο διαδοχικές διοργανώσεις, κάτι που έχουν πετύχει μόνο ο Νίκος Τσικλητήρας, ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο Μπάμπης Χολίδης και ο Πύρρος Δήμας. Ωστόσο, η αγωνία του Λεωνίδα Σαμπάνη στον τελικό των 62κ. έγινε αγωνία όλων των Ελλήνων φιλάθλων. Ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Τούρκος Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, εξουδετερώθηκε από πολύ νωρίς καθώς αποκλείστηκε με τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο αρασέ και αποτυχημένη εκκίνηση στο ζετέ. Ο «μικρόσωμος» δικός μας Ατλαντας, ωστόσο, συνέχισε και έβαλε σημάδι την κορυφή. Αυτή, όμως, δεν ήρθε μια και ο Σαμπάνης δεν κατάφερε να σηκώσει παραπάνω από 170κ. στο ζετέ και 147.5 στο αρασέ αφού οι δυνάμεις του από κει και πέρα τον εγκατέλειψαν. Ο ίδιος... μεθυσμένος από την πολύ μεγάλη του επιτυχία δήλωσε: «Αφιερώνω το μετάλλιο αυτό σε όλους τους Ελληνες. Μακάρι όλοι να έχουν ανάλογη επιτυχία με τη δική μου. Δε θέλω να ξεχωρίσω κάποιο απ' τα δύο μετάλλια, όμως πιστεύω ότι αυτό είχε μεγαλύτερη βαρύτητα από το αντίστοιχο της Ατλάντα, κυρίως λόγω των τραυματισμών του Τζελίλη και του Κόκκα. Επρεπε να το πάρω, για να ανυψώσω το ηθικό της ομάδας». Η καλή παρουσία, όμως, των Ελλήνων αθλητών συνεχίζεται. Εστω κι αν ακόμα δεν ήρθε η ώρα τους για κάποιο μετάλλιο, αφού δεν έχουν διεξαχθεί οι τελικοί των αγωνισμάτων τους, ο Ιωάννης Μελισσανίδης και ο Δημοσθένης Ταμπάκος έκαναν το «καθήκον» τους στα προκριματικά της ενόργανης και των κρίκων αντίστοιχα, κερδίζοντας το εισιτήριο για τον τελικό. Ο Ολυμπιονίκης μας Ιωάννης Μελισσανίδης συγκέντρωσε 9.737 βαθμούς στο άλμα, ενώ ο 24χρονος Δημοσθένης Ταμπάκος πέρασε τρίτος στον τελικό έχοντας συγκεντρώσει 9.762 βαθμούς. Η επιτυχία, ωστόσο, δεν έχει πάντα... γλυκιά γεύση. Ο λόγος για την Εθνική μας ομάδα της ποδηλασίας, η οποία αν και κατέκτησε την 4η θέση στο τελικό του σπριντ, σημειώνοντας σπουδαία επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα, δεν μπόρεσε να ανέβει στο βάθρο καθώς ηττήθηκε από τους Αυστραλούς οι οποίοι τερμάτισαν σε 45.161. Η ελληνική ομάδα, την οποία στελέχωσαν οι Δημήτρης Γεωργαλής, Λάμπρος Βασιλόπουλος και Κλεάνθης Μπάργκας, τερμάτισε σε 45.332. Ατυχος, όμως, ήταν ο Νίκος Αγγελίδης, ο οποίος δεν κατάφερε να μπει στη δωδεκάδα του ποδηλατικού σπριντ των 200μ. Στα υπόλοιπα αγωνίσματα, η ελληνική παρουσία εξελίχτηκε ως εξής:

  • Μετά από άσχημο ξεκίνημα ο Κακλαμανάκης ανεβαίνει στη γενική κατάταξη
    Μετά από άσχημο ξεκίνημα ο Κακλαμανάκης ανεβαίνει στη γενική κατάταξη
    Στην 11η θέση ανέβηκε χτες, μετά την ολοκλήρωση της 3ης ιστιοδρομίας, ο Ολυμπιονίκης μας στην κατηγορία «ΜΙΣΤΡΑΛ», Νίκος Κακλαμανάκης.
  • Αποκλείστηκε χτες από τη διοργάνωση το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπιτς βόλεϊ. Η Εφη Σφυρή και η Βάσω Καραντάσιου γνώρισαν την ήττα με 15-7 από τις Γερμανίδες Φρίντριχσεν-Μους και έμειναν εκτός 16άδας.
  • Το πρώτο πανελλήνιο ρεκόρ στην κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ πέτυχε ο Γιάννης Δρυμωνάκος στα 200μ. πεταλούδα με χρόνο 2.00.75. Την ίδια ώρα τον αποκλεισμό από τη συνέχεια γνώριζαν η Ζωή Δημοσχάκη στα 200μ. ελεύθερο και η Κάτια Σαρακατσάνη στα 200μ. μεικτής ατομικής. Και οι δύο Ελληνίδες έμειναν εκτός ημιτελικών. Παράλληλα, η Αρτεμις Δάφνη (400μ. ελεύθερο) αναδείχτηκε 22η σε 29 αθλήτριες ενώ η Κατερίνα Μπλιάμου (100μ. ύπτιο) πήρε τελικά την 32η θέση. Στους άνδρες, ο Γιάννης Κοκκόβης (400μ. μεικτή) κατατάχτηκε 20ός ανάμεσα σε 45 κολυμβητές, ενώ ο Δημήτρης Μαγγανάς (200μ. ελεύθερο), πλασαρίστηκε τελικά στην 36η θέση ανάμεσα σε 51 αθλητές.
  • Καλά τα πάει μέχρι στιγμής ο αθλητής μας του πινγκ πονγκ Καλίν Κρεάνκα, ο οποίος στο ατομικό επιβλήθηκε του Ινδονήσιου με 3-0 σετ, ενώ στο διπλό μαζί με τον Δανιήλ Τσιόκα κατέβαλαν αρχικά τους Αυστραλούς Σμάιθ και Τζεράντα με 3-0 και έπειτα ηττήθηκαν από τους Λεούγκ και Τσουγκ (Χονγκ Κονγκ) με 2-1. Σημειώνεται πάντως πως ο Τσιόκας αποκλείστηκε από τους Αγώνες στο ατομικό αφού ηττήθηκε με 3-1 σετ στον προκριματικό γύρο από τον Ολλανδό Τρίνκο Κιν.
  • Στο σπορ πιστόλι, η Αγη Κασούμη πάλεψε κυριολεκτικά μόνη της για το θετικό αποτέλεσμα (σ.σ. ούτε ο προπονητής της δε βρισκόταν στο χώρο των αγώνων), όμως δεν τα κατάφερε να διακριθεί καθώς κατατάχτηκε 32η.
  • Στη σκοποβολή ο Διονύσης Γεωργακόπουλος πήρε τη 17η θέση στο αεροβόλο πιστόλι.
  • Στους τελικούς των κρίκων πέρασε ο Ταμπάκος
    Στους τελικούς των κρίκων πέρασε ο Ταμπάκος
    Την 26η θέση κατέλαβε τελικά η Ελληνίδα τοξοβόλος Ευαγγελία Ψαρρά.
  • Στο τρίαθλο ο Βασίλης Κρομμύδας αναδείχτηκε 33ος.
  • Μακριά από τον καλό της εαυτό έμεινε η Βάσω Μιλλούση στην ενόργανη καθώς βρέθηκε στην 55η θέση.
  • Ο Αντώνης Γιαννούλας κέρδισε με 17-10 στα σημεία τον Ιταλό Οτάβιο Μπαρόνε και προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο της κατηγορίας των 75 κιλών στην πυγμαχία, ενώ ο Αρτούρος Μικαελιάν (54κ.) αποκλείστηκε από τη συνέχεια καθώς ηττήθηκε στα σημεία με 2-7.
  • Τρίτη τερμάτισε η Εθνική ανδρών, στην τέταρτη προκριματική σειρά του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών στην κωπηλασία και αποκλείστηκε από τα ημιτελικά. Ο χρόνος (6.29.68) με τον οποίο ολοκλήρωσαν την κούρσα οι Μηλιώτης και Πολύμερος αποδείχτηκε ανεπαρκής να τους δώσει την πρόκριση στα ημιτελικά. Στις γυναίκες, με χρόνο 7.23.89, η Αγγελική Γκρέμου και η Χρύσα Μπισκιτζή κατέλαβαν την 3η θέση στην τρίτη προκριματική σειρά στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να αγωνιστούν στο ρεπεσάζ προκειμένου να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν υψηλότερη θέση στο αγώνισμα.

Ο Λεωνίδας Σαμπάνης πήρε το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο Σίδνεϊ
Ο Λεωνίδας Σαμπάνης πήρε το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο Σίδνεϊ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ