Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ενταση πιέσεων για κυρώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μέσα στις επόμενες 10 μέρες πιθανολογείται η έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ενός νέου γύρου κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά τη συνάντηση των διπλωματών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γερμανίας με τους Αμερικανούς ομολόγους τους στο υπουργείο Εξωτερικών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πάντως, το Ιράν συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα λειτουργεί για ειρηνικούς σκοπούς.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, με μια νέα έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σημείωσε ότι το Ιράν δείχνει μεγαλύτερη θέληση για συνεργασία με την υπηρεσία όσον αφορά τις εξελίξεις στο πυρηνικό του πρόγραμμα, ωστόσο ανέφερε ότι απέτυχε να απαντήσει σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες παλαιότερες προσπάθειες ανάπτυξης πυρηνικού όπλου.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι τη Δευτέρα, ο Βρετανός διπλωμάτης και αντιπρόσωπος της χώρας του στην ΙΑΕΑ Σάιμον Σμιθ υποστήριξε ότι το Ιράν συνέχισε να εργάζεται πάνω στο πυρηνικό του πρόγραμμα και μετά το 2003, τη χρονιά όταν - κατά τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ - διέκοψε το πρόγραμμα.

Από την Τεχεράνη, ο Ιρανός πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Καμενέι, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, επαίνεσε το ρόλο του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάν στη «μεγάλη επιτυχία» της χώρας στην εφαρμογή του εθνικού πυρηνικού προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ