Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Χρήσεις γης για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Δάση και δρυμοί, όλα για το μεγάλο κεφάλαιο
Δάση και δρυμοί, όλα για το μεγάλο κεφάλαιο
Εγκρίθηκε χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, το οποίο είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και απόλυτα εναρμονισμένο με τις επιταγές της ΕΕ. Το σχέδιο περιγράφει τις γενικές κατευθύνσεις και στρατηγικές που θα εφαρμοστούν και αφορούν τομείς, όπως μεταφορές, τουρισμός, ενέργεια, πολεοδόμηση, διοικητική δομή της χώρας, αγροτικό τομέα, βιομηχανία κ.ά.

Οπως παραδέχτηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, το σχέδιο αυτό, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Μάρτη, «δένει» απόλυτα με τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που επίσης πρόκειται να νομοθετηθούν σύντομα. Οπως είναι γνωστό, με τα σχέδια αυτά αίρονται οι οποιοιδήποτε περιορισμοί και παρέχεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν τουριστικές εγκαταστάσεις ακόμη και σε εθνικούς δρυμούς, σε προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές, σε ακτές και βραχονησίδες. Απελευθερώνεται το μεγάλο κεφάλαιο για να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα σχεδόν όπου το επιθυμεί, δίνονται ακόμη μεγαλύτερα κίνητρα στους βιομήχανους.

Ως «εργαλεία» προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν οι ευρείς αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, αφού για τη σύνταξη του δασολογίου, ο υπουργός απέκλεισε να χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1945 (ζήτησε μάλιστα αυτό να συμφωνηθεί από όλα τα κόμματα κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος)! Επίσης, η νέα διοικητική δομή που προβλέπεται να γίνει μέσα στην επόμενη τετραετία. Ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι ο ίδιος θα προτείνει οι υπάρχουσες περιφέρειες, νομαρχίες και δήμοι να μειωθούν στο μισό.

Ο υπουργός, τέλος, δήλωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης περιοχών στο σχέδιο πόλης, με ρυθμίσεις που θα επακολουθήσουν, ενώ δήλωσε ότι δεν καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ διατηρούνται τόσο οι αρτιότητες (4 ή 8 ή 20 στρεμμάτων) όπου υπάρχουν, καθώς και οι παρεκκλίσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ