Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Δράση λαού και νεολαίας ενάντια στην ασυδοσία των βιομηχάνων

Προτάσεις για τα προβλήματα στην περιοχή παρουσιάστηκαν χτες από τη ΝΑΣ Δυτικής Αττικής, την «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας», την «Προοδευτική Συνεργασία Ασπροπύργου» και τη Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ

Τις θέσεις και τις προτάσεις τους για τα προβλήματα του περιβάλλοντος στο Θριάσιο Πεδίο από την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων δημοσιοποίησαν χτες σε συνέντευξη Τύπου η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Δυτικής Αττικής», η «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας», η «Προοδευτική Συνεργασία Ασπροπύργου» και η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ.

Τις προτάσεις αυτές έθεσαν για συζήτηση στο λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής με σκοπό να οργανωθεί πανθριασιακή σύσκεψη φορέων και προσωπικοτήτων ώστε από κοινού να δράσουν για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν σωματεία, φορείς, εργαζόμενοι, νέοι του Θριασίου.

«Κόλπος βιομηχάνων»

Η παρουσίαση των θέσεων έγινε από τον Χρήστο Κολοβό, νομαρχιακό σύμβουλο της ΝΑΣ. «Η παρέμβαση - επισήμανε - γίνεται σε μια περίοδο όπου γίνονται όλο και πιο ορατές οι αρνητικές συνέπειες από την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων, που με τη στήριξη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για αρκετές δεκαετίες μεταφέρουν συνεχώς νέες δραστηριότητες και ρυπογόνες βιομηχανίες». Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, όπως σημείωσε: «Ο κόλπος της Ελευσίνας έχει μετατραπεί σε κλειστή θάλασσα των βιομηχάνων, όπου ο καθένας έχει το ιδιωτικό του λιμάνι». Συγκεκριμένα, παρέθεσε τα εξής στοιχεία:

«Παραχωρείται σε ιδιώτες προβλήτα φορτοεκφόρτωσης κοντέινερς στο Σκαραμαγκά. Η "Χαλυβουργική" μπάζωσε 600 στρέμματα θάλασσα και επιχειρείται και νέο μπάζωμα στην ΠΥΡΚΑΛ. Χύνονται στη θάλασσα ανεξέλεγκτα οι διαρροές καυσίμων από "ΕΛΠΕ" και "ΠΕΤΡΟΛΑ", απόβλητα χαρτοβιομηχανιών, ΠΟΛΥΕΚΟ κ.ά. Η "Χαλυβουργία Ελλάδας" έχει καταλάβει τεράστιο χώρο με καρκινογόνα καμινεύματα, ενώ τα "Ναυπηγεία Ελευσίνας" δηλητηριάζουν τη θάλασσα με αμμοβολές κ.ά. Στο Θριάσιο εναποτίθενται τα σκουπίδια όλης της Αττικής και προγραμματίζεται να έρθουν και τα βιομηχανικά απόβλητα στη Μάνδρα».

«Ολα αυτά δεν είναι τυχαία, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης ταξικής πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα βιομηχάνων», τόνισε ο Χρ. Κολοβός και ξεκαθάρισε: «Είμαστε υπέρ της βιομηχανίας και της ανάπτυξης για τα συμφέροντα όμως των εργαζομένων και του λαού. Γι' αυτό επιλέγουμε σύγκρουση και ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα και τις αντιλαϊκές πολιτικές και το δρόμο του αγώνα».

Συγκεκριμένες προτάσεις

Ο Χρ. Κολοβός κατέθεσε τις προτάσεις και συγκεκριμένα:

  • Καμία νέα βιομηχανική εγκατάσταση και άμεση χωροθέτηση χρήσης γης για το Θριάσιο.
  • Οχι στην επέκταση «ΠΕΤΡΟΛΑ» στο πρώην εργοστάσιο «OWENS» δίπλα στις αποθήκες εκρηκτικών.
  • Οχι στην κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στη «Χαλυβουργική».
  • Οχι στη δημιουργία χώρου βιομηχανικών αποβλήτων στο Μελετάνι.
  • Οχι στη γιγάντωση του λιμανιού στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.
  • Η ΠΥΡΚΑΛ να μετεγκατασταθεί με εξασφάλιση θέσεων εργασίας και ο χώρος να γίνει πράσινο και ζώνη ασφαλείας.
  • Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης και σύνδεση με την Ψυττάλεια.
  • Να φύγει η χωματερή από Ανω Λιόσια - Φυλή.
  • Να μεταφερθεί η λειτουργία του «ΤΙΤΑΝ» από την Ελευσίνα και ο χώρος μαζί με τους διπλανούς (διαλυτήρια και κέντρο διαλογής απορριμμάτων του δήμου) να γίνουν χώροι αναψυχής, άθλησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.
  • Να σταματήσει η λειτουργία της ΣΥΝΤΡΑ.
  • Νέα πρόταση για Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ελευσίνας καθώς αυτό που ψηφίστηκε, με ανοχή της δημοτικής αρχής ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ, κατοχυρώνει μόνο τα συμφέροντα μεγαλοβιομηχάνων και εφοπλιστών.

Στην παρέμβασή του ο Αντώνης Χοροζάνης από την «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας» κατήγγειλε ότι «ο δήμαρχος στέλεχος του ΣΥΝ και η δημοτική αρχή Ελευσίνας, εκλεγμένοι με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, πρωτοστατούν για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ σε αγαστή σύμπνοια με τους βιομήχανους».

Ο Γρηγόρης Πανταζής από την «Προοδευτική Συνεργασία Ασπροπύργου» αναφέρθηκε στους κινδύνους για βιομηχανικά ατυχήματα που μπορεί, όπως τόνισε, να τινάξει όλη την περιοχή στον αέρα, αφού διυλιστήρια καθώς και βιομηχανίες χημικών και αερίων βρίσκονται η μία κολλητά στην άλλη, με μοναδικό χώρισμα μία μάντρα. Οπως χαρακτηριστικά είπε, το σχολείο στην περιοχή Νεόκτιστα στον Ασπρόπυργο είναι ακριβώς δίπλα στα «ΕΛΠΕ».

Ο Παντελής Παπαβασιλείου, από τη Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι ο τρόπος ανάπτυξης της περιοχής σακατεύει καθημερινά εργάτες στους εργασιακούς χώρους, ενώ καμιά διάγνωση επαγγελματικής ασθένειας δεν υπάρχει. Την ίδια στιγμή, όλοι οι τομείς υγείας στην περιοχή είναι υποβαθμισμένοι. Το ΠΑΜΕ, τόνισε, θα παλέψει και για καλύτερο περιβάλλον και για να σταματήσουν να σακατεύονται εργάτες στις βιομηχανίες της περιοχής.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους εξέφρασε σε γραπτό μήνυμα που έστειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ