Σάββατο 1 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στο χώρο των δασκάλων

Η αναγκαιότητα της συνολικής αντεπίθεσης των εργαζομένων στην κυρίαρχη πολιτική και στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Η επίθεση στις μέχρι τώρα κατακτήσεις του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος προχωρά και ολοκληρώνεται. Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 12/12/07 και 13/2/08 έδειξαν την αμετακίνητη πρόθεση των εργαζομένων να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα και να συντρίψουν την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου η λαϊκή δυσαρέσκεια να διοχετευτεί σε ανώδυνα κανάλια για την πολιτική της κυβέρνησης. Ετσι, πέρα από τους λεονταρισμούς τους, επιδιώκουν να οδηγήσουν το κίνημα στη διαπραγμάτευση αυτών που θα χάσει και όχι σε μια πορεία ρήξης και διεκδίκησης με άξονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Και οι ηγετικές πλειοψηφικές συνδικαλιστικές ομάδες στη ΔΟΕ ακολουθούν την ίδια επικίνδυνη λογική και πρακτική. Ετσι, η κυβέρνηση και η ΔΑΚΕ ως εκπρόσωπός της στη ΔΟΕ, δεν έχουν λόγους να ανησυχούν, γιατί ΠΑΣΚ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ υιοθέτησαν ένα ελλειμματικό - καιροσκοπικό πλαίσιο για το οποίο και οι δυο είναι «ευχαριστημένοι», αν και είναι κατώτερο από τις διεκδικήσεις και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και τελικά δεν επικεντρώνει στα σημεία - κλειδιά της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση (ευέλικτο και αποκεντρωμένο σχολείο, αξιολόγηση, ιδιωτικοοικονομική λειτουργία εκπαίδευσης, κ.τ.λ.). Ταυτόχρονα, υιοθέτησαν μια μορφή πάλης (πενθήμερη απεργία και κλιμάκωσή της), πρόταση προς τις ΓΣ του κλάδου των δασκάλων, που ούτε ήθελαν ούτε μπορούσαν να προωθήσουν και να διαχειριστούν, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στο τραγελαφικό και εξίσου αποκαλυπτικό γεγονός, οι ίδιες δυνάμεις, που ψήφισαν στο ΔΣ της ΔΟΕ μια μορφή πάλης, να την καταψηφίζουν στις ΓΣ των συλλόγων! Ο καιροσκοπισμός τους είναι ολοφάνερος, αφού ψήφισαν από κοινού πλαίσιο, μα πιο πολύ μια προωθημένη μορφή πάλης, αν και γνώριζαν ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις και όροι αποδοχής της σε μιαν ατμόσφαιρα για την οποία και οι ίδιοι ευθύνονται, γιατί ήξεραν ότι ο κλάδος των δασκάλων που είχε δοκιμαστεί από τις περσινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις δε θα μπορούσε να ακολουθήσει μια τέτοια μορφή πάλης. Ομως, αυτές οι δυνάμεις κατέληξαν σε μια τέτοια μορφή πάλης εκ του πονηρού! Για να αποδώσουν τις ευθύνες για την αδράνεια στις «διαθέσεις των μαζών», τις οποίες δεν έκαναν όμως καμία προσπάθεια να αλλάξουν, και κυρίως για να ντύσουν με ένα «επαναστατικό» περιτύλιγμα τη συμπόρευσή τους με τις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΔΟΕ, ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ με τη σύμπραξη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση του εκπαιδευτικού κινήματος γιατί:

  • Σπρώχνουν το κίνημα πίσω από τους ελιγμούς της κυβέρνησης και όχι την κυβέρνηση κάτω από την πίεση του κινήματος, αφού σκόπιμα υπονομεύουν τη συγκρότηση και τη δυναμική του. Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνουν μια καταδικασμένη στη συνείδηση του λαού κυβέρνηση να έχει την πρωτοβουλία των χειρισμών, να εμφανίζεται παντοδύναμη και να προχωρά τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις με απίστευτο θράσος. Φυσικά, το θράσος της απορρέει κυρίως από το γεγονός ότι τα κόμματα του δικομματισμού - διπολισμού και οι υποταγμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ δεν τολμούν να αγγίξουν τον πυρήνα της κυρίαρχης πολιτικής.
  • Περιμένουν σαν θεατές την επόμενη κίνηση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για να μπουν κάτω από την ομπρέλα τους, στο όνομα δήθεν της ενότητας των εργαζομένων, η οποία δε σφυρηλατείται μόνο από την προκήρυξη κοινών απεργιών στο παρά πέντε ή στο και πέντε της ψήφισης των νομοσχεδίων, αλλά προετοιμάζεται έγκαιρα με συγκροτημένο πρόγραμμα, ταξικό πλαίσιο και πάνω στη βάση των κοινών συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων που δέχονται την επίθεση. Ταυτόχρονα, νομιμοποιούν ως κατεξοχήν εκπροσώπους των εργαζομένων αυτούς που αποδέχονται την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και τη στρατηγική της Λισαβόνας για μείωση του εργασιακού κόστους.
  • Η πιο σημαντική όμως βλάβη, που προξένησαν αυτές οι ηγεσίες, είναι η κρίση στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών, που όχι μόνο διακατέχονται από αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης και αποστροφής για το συνδικαλισμό, αλλά πιο πολύ αδυνατούν να πιστέψουν στις ανεξάντλητες δυνάμεις που έχουν οι ίδιοι και το κίνημα. Πόσο μάλλον, όταν ο κλάδος των δασκάλων έχει δοκιμαστεί σκληρά από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της περασμένης χρονιάς και γι' αυτό το λόγο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η επιλογή των μορφών πάλης, που δεν πρέπει να αποφασίζονται υπό το «άγχος της επικοινωνιακής προβολής» και της μικροπαραταξιακής ιδιοτέλειας, αλλά αντίθετα να δημιουργούν προϋποθέσεις, ώστε οι εκπαιδευτικοί να πιστέψουν στη δυνατότητα νίκης και διεξόδου από το σημερινό τέλμα. Γι' αυτό, χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε να πιστέψουμε στον εαυτό μας, στη δυνατότητα διεξόδου που δίνει ο ταξικός πόλος, το ΠΑΜΕ, και όχι απλά να γυρίσουμε τις πλάτες στους συνδικαλιστικούς λογιστές του συστήματος και να τους αναθεματίζουμε.

Υστερα, από όλα αυτά, είναι αμφίβολο για το πού θα καταλήξει η ολομέλεια των προέδρων της ΔΟΕ, όταν έχει γενικευτεί το κλίμα αποστροφής και αποπροσανατολισμού στους δασκάλους με αποκλειστική ευθύνη των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Ειδικότερα η ΔΑΚΕ, σαν αυθεντικός εκφραστής του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αφήνει τους άλλους να υπονομεύουν την όποια δράση με τις ευκαιριακές και τυχοδιωκτικές συμμαχίες τους, με τον κρυφό πόθο να εμφανιστεί σαν η ήρεμη, υπεύθυνη και συνετή παράταξη στον κλάδο, ποντάροντας δηλαδή στο κλίμα απαισιοδοξίας και ηττοπάθειας. Η ΠΑΣΚ πάλι, όπως ομολογεί στο κείμενό της για το 2ο Συνέδριο των Συνδικαλιστών της στην ΠΕ, επιδιώκει να διατηρεί την πλειοψηφία της αδιαφορώντας για τη βλάβη, που μπορεί να προκαλεί, λειτουργώντας μικροκομματικά και μικροπαραταξιακά. Οι δε αλλοπρόσαλλοι σύμμαχοι, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν το ΠΑΜΕ ότι παρά τις αντιθέσεις του στο πλαίσιο, τελικά οδηγεί τα πράγματα στην αγκαλιά της κυρίαρχης πολιτικής, γιατί τάχα προτείνει αποσπασματικές 24ωρες και δεν υιοθετεί τις δικές τους μορφές πάλης. Αλήθεια, πιστεύουν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ότι η ΠΑΣΚ έγινε ξαφνικά δύναμη ανατροπής και γι' αυτό αποφάσισαν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν μαζί της; Συγχαρητήρια, λοιπόν, αν αυτός είναι ο δρόμος για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και τη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας και δράσης και όχι η συμπαράταξη με το ΠΑΜΕ!

Η υιοθέτηση του πλαισίου, των στόχων πάλης και του προγράμματος δράσης του ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, είναι ο μόνος δρόμος για τη συνολική απάντηση στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική, η μόνη διέξοδος για μαζικούς συντονισμένους αγώνες με προοπτική, διάρκεια και κλιμάκωση, αγώνες που θα μπορούν να ανατρέψουν άμεσα την αντιασφαλιστική επιδρομή, να αποσπάσουν αρχικές κατακτήσεις και τέλος να ανοίξουν το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές στον τομέα της Παιδείας, της εργασίας και της οικονομίας.

Να αντεπιτεθούμε τώρα, να δείξουμε ότι τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων δεν μπορούν να τίθενται υπό συζήτηση και να κρίνονται εξορισμού εχθρικά από το μεγάλο κεφάλαιο, τους εκπροσώπους και τους υπηρέτες του. Να βλέπουμε το δρόμο ίσια μπροστά μας, να μη χανόμαστε σε στροφές και παράπλευρα μονοπάτια, όπου ο δικομματισμός και ο συνδικαλισμός της υποταγής επιδιώκουν να μας παγιδεύσουν. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.


Κώστας ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ
Εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ