Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δε διατηρούν τις αρχαιότητες

Πλήθος αρχαιοτήτων αποκαλύπτονται με τις εργασίες κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη, αλλά ελάχιστες - όπως και με το μετρό της Αθήνας - θα βρουν «θέση» ως «στολίδια» των σταθμών.

Στην προχθεσινή του συνεδρίαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε τη διατήρηση των ευρημάτων στους σταθμούς «Σιντριβάνι» και «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός». Κατά τις εργασίες στον πρώτο σταθμό, σε 502 τ.μ. συμπληρωματικής σωστικής ανασκαφής, βρέθηκαν 95 τάφοι των ρωμαϊκών και υστερορωμαϊκών χρόνων και πολύ νεότερες κατασκευές. Σύμφωνα με την εισήγηση, έγιναν και 14 δοκιμαστικές τομές που δεν είχαν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αποτελέσματα. Σε ορισμένους τάφους, βρέθηκαν και κινητά ευρήματα (ειδώλια, μυροδοχεία κλπ.). Η πρόταση, που έγινε αποδεκτή, ήταν να μη διατηρηθούν, λόγω της «αποσπασματικής και κακής κατάστασης διατήρησης». Στη δεύτερη περίπτωση, βρέθηκαν ταφικοί περίβολοι των ρωμαϊκών χρόνων και 24 τάφοι με κτερίσματα (αγγεία, κοσμήματα κλπ.), ενώ έγιναν και 21 δοκιμαστικές τομές χωρίς αποτέλεσμα. Ετσι αποφασίστηκε η μη διατήρησή τους.

Στη συνεδρίαση ειπώθηκε ότι στο μετρό της Αθήνας «βρέθηκαν σπουδαία πράγματα» που «αποδομήθηκαν» και ότι δεν πρέπει «να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα τις αρχαιότητες» λόγω πίεσης του έργου. Επίσης, ότι πρέπει «να διατηρήσουμε την ιστορία της Θεσσαλονίκης» και ότι τα ευρήματα έχουν βάθος ακόμη και 5 μ. και όχι μόνο 2 μ. Η απάντηση ήταν ουσιαστικά ότι η αρχαιολογική έρευνα ακολουθεί το έργο και δε θα περιοριστεί σε αυτό το βάθος.

Σημειώνουμε ότι ο υπεύθυνος για το συντονισμό της έρευνας αρχαιολόγος πληρώνεται από την εταιρεία ...μέσω του ελληνικού Δημοσίου, όπως συμβαίνει γενικά στα έργα. Η εποπτεία γίνεται από την εκάστοτε αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Το ερώτημα είναι, αφού έτσι κι αλλιώς πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο λαός, γιατί να μη χρηματοδοτείται απευθείας η Αρχαιολογική Υπηρεσία για την έρευνα στα έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ