Κυριακή 9 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κι απ' αυτήν τη μάχη να δοθεί συνολικό μήνυμα απεγκλωβισμού

Την περίοδο που διανύουμε, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανεβαίνει αισθητά η παρουσία των παρατάξεων, η δραστηριότητά τους. Είναι η περίοδος πριν τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές που θα γίνουν τον επόμενο μήνα. Από τα πράγματα, ανοίγει μια αντιπαράθεση σε σχέση με το χαρακτήρα των εκλογών. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα, πάνω σε αυτό να στοιχειοθετήσουν τη γνώμη και τη στάση της νεολαίας γύρω από την πολιτική τους.

Μόνο που δε βάζουν όλοι ανοιχτά και καθαρά στους φοιτητές τι πιστεύουν, ποια πολιτική στηρίζουν. Μόνιμη επωδός των παρατάξεων του δικομματισμού στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όταν «στριμώχνονται» για την πολιτική των κομμάτων τους είναι ότι «εμείς δεν έχουμε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία», «εμείς δεν έχουμε σχέση με το ΠΑΣΟΚ». Το ζήσαμε την περίοδο των πολέμων σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ, όπου ήταν εμφανής η στήριξη του πολέμου από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τόσο εμφανής όσο και τα στρατεύματα που πέρναγαν από τη χώρα, τόσο εμφανής όσο και η λειτουργία της βάσης της Σούδας. Το ζήσαμε σε περιόδους όπου το εργατικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα έδινε τη δυνατότητα για να βγουν και πολιτικά συμπεράσματα, π.χ. Ασφαλιστικό Γιαννίτση, «μεταρρυθμίσεις» για την Παιδεία, νόμος - πλαίσιο και τι θέσεις έχει το κάθε κόμμα απέναντι σε αυτές, αν και πόσο τις στηρίζει.


Βέβαια, ως διά μαγείας, την επόμενη μέρα των εκλογών όπως και πέρυσι, στις εφημερίδες και τα κανάλια τα πράγματα έμπαιναν στη θέση τους, ο Ρουσόπουλος και ο Καραμανλής έκαναν δηλώσεις για τη νίκη της ΝΔ στη νεολαία, ότι το μήνυμα των εκλογών είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, «νίκησε η πρόοδος, έχασε η συντήρηση», το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου έβλεπε «μήνυμα συνέχισης», και ο ΣΥΝ έβλεπε να τον στηρίζει μια ολόκληρη γενιά, αυτοαναγορεύτηκε σε κόμμα νεολαίας, της γενιάς του άρθρου 16 καταγράφοντας 4,03%(!) στα πανεπιστήμια και 1,66%(!!) στα ΤΕΙ. Το ΚΚΕ και η παράταξη που στηρίζει η ΚΝΕ, η ΠΚΣ, έφτασε το 15% αλλά χαρακτηρίστηκε γερασμένο κόμμα, έχασε τη νεολαία!

Να πάρουν απάντηση τα κόμματα της πλουτοκρατίας

Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες που συμμετέχουν στην Πανσπουδαστική, και αυτή τη χρονιά, δίνουν τη μάχη για να μην καταφέρουν να εγκλωβίσουν οι παρατάξεις των αστικών κομμάτων τη σκέψη των φοιτητών και τη συζήτηση γύρω από τις εκλογές στους τέσσερις τοίχους του πανεπιστημίου. «Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να συζητήσουμε για το Ασφαλιστικό», τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια κ.τ.λ., «οι φοιτητές να κρίνουν τις παρατάξεις για το τι έκαναν για τη σχολή μας», είναι μόνο μερικά από αυτά που προβάλλονται από τις άλλες δυνάμεις, για να φεύγει ο φοιτητής από τη σχολή του και να έχει δεμένα τα μάτια για αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

Στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές ψηφίζουν κοντά 150.000 νέοι και νέες και χρειάζεται να πάρουν αυτές οι εκλογές τα χαρακτηριστικά αναμέτρησης με την κυρίαρχη πολιτική, χαρακτηριστικά καταδίκης των μέτρων που παίρνονται, να είναι μήνυμα - απάντηση από μια γενιά που τη θέλουν γενιά χωρίς δικαιώματα. Χρειάζεται να πάρουν απάντηση τα κόμματα της πλουτοκρατίας και οι παρατάξεις τους στις σχολές, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι κάθε λογής οπορτουνιστές μέσα στα πανεπιστήμια που χρόνια τώρα παίζουν το ρόλο του «τραυματιοφορέα» στη σοσιαλδημοκρατία.

Οποτε είχε ανάγκη το ΠΑΣΟΚ, για να μπαλώσει τις τρύπες του από τη δεξιά πολιτική του, έσπευδαν να βοηθήσουν, υιοθετούσαν την επιχειρηματολογία του, υπηρετούσαν το σχεδιασμό του, το «αντιδεξιό» μέτωπο. Οποτε ο Πολυζωγόπουλος πριν και ο Παναγόπουλος τώρα ξέμεναν από εργάτες που τους έφτυναν και τους γύρναγαν την πλάτη, από εργάτες που πλημμύριζαν τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, δεν ανησυχούσαν, είχαν και έχουν «κοινό σταθερό με εισιτήριο διαρκείας» στις παραστάσεις που δίνουν: τον ΣΥΝ, τις ομάδες και ομαδούλες που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες εκείνες τις οπορτουνιστικές ομάδες που συγκροτούν την παράταξη ΕΑΑΚ στις σχολές και βέβαια την εργατική αριστοκρατία και τους ανθρώπους της εργοδοσίας. Ολοι μαζί αγκαλιά, αδελφωμένοι: ξεπουλημένοι, άνθρωποι της εργοδοσίας, οπορτουνιστές κάθε λογής, δήμαρχοι, νομάρχες, παπάδες.

Κριτήριο ψήφου ολόκληρη η ζωή του φοιτητή

Σήμερα, που εξαπολύεται ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, που συνεχίζεται η αιμορραγία των κομμάτων της πλουτοκρατίας και το σύστημα αναζητά νέα στηρίγματα, οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές αποκτούν γενικευμένα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Κριτήριο στάσης και ψήφου είναι όλη η ζωή του φοιτητή σπουδαστή και της οικογένειάς του. Κανένας φοιτητής που προέρχεται από λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να δώσει δικαίωμα με την επιλογή του στη σχολή, να πουν ότι εγκρίνει το να δουλεύει ανασφάλιστος με μισθό χαρτζιλίκι, να περιφέρεται από την ανεργία στην ψευτοδουλειά, ότι εγκρίνει ο πατέρας του να βγει σε σύνταξη πείνας μετά τα 65, ο ίδιος να δουλεύει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ψίχουλα που θα παίρνει να τα δίνει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που κατέθεσε η κυβέρνηση χρειάζεται να ξεσηκώσει τον φοιτητόκοσμο, η ΚΝΕ και η ΠΚΣ σε αυτήν την κατεύθυνση δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθειά μας, για να κατανοήσουν οι φοιτητές και σπουδαστές πως δεν πρόκειται για κάποια απλά διαχειριστικά μέτρα. Το σύστημα είναι σε κρίση και για να μπορέσει να ενισχύσει παραπέρα την κερδοφορία του κεφαλαίου παίρνει πίσω κατακτήσεις για την προστασία του εργαζόμενου και της οικογένειάς του, αποτέλεσμα σκληρών και αιματηρών αγώνων αλλά και της επίδρασης του σοσιαλισμού.

Κανένα παιδί εργατικής λαϊκής οικογένειας δεν έχει λόγο να δώσει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και στα κόμματα που στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ για το φιτίλι που έχουν ανάψει στα Βαλκάνια για τον έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου, των αγωγών φυσικού αερίου, για την αποστολή χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτικών στους στρατούς κατοχής, για τις στρατιωτικές βάσεις. Το όνομα με τα Σκόπια είναι κομμάτι αυτού του φιτιλιού που καίει στα Βαλκάνια και μέσο μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τις δολοφονίες λαών. Τούτη τη βδομάδα μόνο, δολοφονήθηκαν πάνω από 90 Παλαιστίνιοι, γυναίκες και παιδιά. Δεν είναι αυτό θέμα που πρέπει να απασχολεί τα αμφιθέατρα; Τη λογική: «Δε γνωρίζω αν γίνονταν βασανιστήρια στη χούντα εγώ τότε διάβαζα», τους τη χαρίζουμε.

Κανένα παιδί εργατικής λαϊκής οικογένειας δεν έχει λόγο να δώσει έγκριση στις ιδιωτικοποιήσεις, στο ξεπούλημα των λιμανιών, των αεροδρομίων, της «Ολυμπιακής», της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και ατελείωτος ο κατάλογος. Δεν έχει λόγο να στηρίξει την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την είσοδο και την εξάπλωση μονοπωλίων, ιδιωτικών νοσοκομείων στον κλάδο Υγείας.

Δεν έχει κανένα λόγο να στηρίξει την εμπορευματοποίηση της Παιδείας από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Την είσοδο των επιχειρήσεων, τις μπίζνες με το δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται, την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, στην ουσία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην ανώτατη εκπαίδευση που από κοινού στήριξαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει «τιτάνιο» αγώνα για την αναγνώρισή τους στην ΕΕ. Τώρα δίνει αγώνα για να κριθούν αντισυνταγματικές ...οι υπογραφές που έβαλε κατά καιρούς.

Πολιτικά αξιολογούνται οι φοιτητικές εκλογές

Κανένας δε θα βγει την επομένη των εκλογών να πει ότι οι φοιτητές και σπουδαστές «ψήφισαν για τη σχολή τους». Θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα, όπως αξιολογούν το βαθμό κινητοποίησης και οργάνωσης των φοιτητών για τέτοια σοβαρά ζητήματα, θα επιδιώξουν να αποσπάσουν τη συγκατάθεση της νέας γενιάς. Η αστική τάξη σήμερα δε θέλει απλά τη νεολαία απαθή και ουδέτερη, τη θέλει ενεργά να παίρνει μέρος στην προώθηση των στρατηγικών της επιδιώξεων.

Πίσω από τις παρατάξεις κρύβονται συμφέροντα. Πίσω από τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ κρύβονται οι επιχειρήσεις μέσα στις σχολές που βλέπουν έναν χώρο υψηλής κερδοφορίας και θέλουν να φύγουν και οι τελευταίοι φραγμοί στη δράση τους. Πίσω από τα διάφορα σχήματα των αριστεριστών και του ΣΥΝ χαμογελάει ο οπορτουνισμός και ο πιο χυδαίος αντικομμουνισμός. Χαμογελάει το ίδιο το σύστημα που έχει ανάγκη να στηρίζει και να αξιοποιεί αναχώματα και να βρίσκει βασικούς συμμάχους στο χτύπημα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους χώρους νεολαίας, συμμάχους που να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μην έρχεται σε επαφή ο ριζοσπαστισμός με την ανατρεπτική επαναστατική πολιτική των κομμουνιστών. Ας θυμηθεί ο φοιτητόκοσμος τη δημοσιότητα που είχαν οι επικεφαλής τέτοιων ομάδων την περίοδο των κινητοποιήσεων, όταν αρκετές φορές μάλιστα εκπροσωπούσαν μόνο τον εαυτό τους.

Να εκφραστούν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της νεολαίας

Και η παράταξη που στηρίζει η ΚΝΕ, η Πανσπουδαστική, εκφράζει συμφέροντα, της εργατικής τάξης και της λαϊκής οικογένειας που θέλει, για παράδειγμα, το Πολυτεχνείο να ερευνά για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας (μόνο το 7% των δημόσιων κτιρίων είναι ελεγμένα), για την καταλληλότητα των σχολείων που στέλνει τα παιδιά της και των εργοστασίων που δουλεύει και όχι για προγράμματα του ΝΑΤΟ. Που θέλει η Ιατρική να βγάζει γιατρούς που δε θα τον κοιτούν στην τσέπη για να τον γιατρέψουν, οι παιδαγωγικές σχολές δασκάλους που θα αρνούνται να μαθαίνουν ψέματα στα παιδιά του. Εκφράζει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της νεολαίας που θέλει η μόρφωση να μην είναι εμπόρευμα, που θέλει να βρίσκει δουλειά σε αυτό που σπουδάζει, δουλειά με δικαιώματα.

Γι' αυτό και απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη στο σύνολο των φοιτητών και σπουδαστών. Γνωρίζουμε πως, παρά την προσπάθεια των υπολοίπων, οι φοιτητές δεν είναι ψάρια στη γυάλα, μπορούν να κρίνουν, ζητούν να μάθουν, αγανακτούν, αναζητούν τη διέξοδο. Το επόμενο διάστημα ανοίγουμε πλατιά στους φοιτητές και σπουδαστές την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Ηδη η ανταπόκριση στις εκδηλώσεις που έχουν γίνει είναι μεγάλη. Οι φοιτητές και σπουδαστές μάς γνωρίζουν, ξέρουν ότι δεν έχουμε λείψει από πουθενά, δεν αφήσαμε τίποτα να πέσει κάτω, μπήκαμε μπροστά για όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν. Τώρα είναι πιο ώριμοι να καταλάβουν αυτό που λέμε, μόνο αυτός ο αγώνας δε φτάνει, χρειάζεται ρήξη, σύγκρουση, ανατροπή.

Χρειάζεται ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, η λύση είναι στην κοινωνικοπολιτική συμμαχία που προτείνει το ΚΚΕ με στόχο την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Αυτός είναι αγώνας ενάντια στους τραπεζίτες, στους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές που θέλουν και η ανώτατη εκπαίδευση να αυγαταίνει τα κέρδη τους. Μπορούν και από την πείρα τους να καταλάβουν τη θέση της Πανσπουδαστικής για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, με στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων. Τώρα μπαίνει αποφασιστικά το ζήτημα της αλλαγής των συσχετισμών στο φοιτητικό κίνημα, το ζήτημα τι φοιτητικό κίνημα θέλουμε. Κίνημα οργανωμένο από τα κάτω ως τα πάνω και αντίστροφα και όχι η σημερινή διαλυτική κατάσταση με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΝ. Κίνημα που κανείς να μην μπορεί να το βάλει στο χέρι, που να συγκρούεται με την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Η υπεροχή των θέσεών μας, η δράση της ΚΝΕ στις σχολές όλο το προηγούμενο διάστημα, η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν νέοι προερχόμενοι και από άλλους πολιτικούς χώρους μάς ανεβάζει το αίσθημα ευθύνης. Αυτή η μάχη να είναι απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα, στα μαγειρέματα για τον εγκλωβισμό του λαού και της νεολαίας.


Του
Γιάννη ΠΡΩΤΟΥΛΗ*
*Ο Γιάννης Πρωτούλης είναι Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλουν να αποκλείσουν την παράταξη του ΜΑΣ από τις εκλογές(2011-05-13 00:00:00.0)
Με το ΜΑΣ για ένα οργανωμένο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα(2010-05-21 00:00:00.0)
«Κάνε τη φωνή σου δύναμη ανατροπής»(2008-04-05 00:00:00.0)
Με την ΠΚΣ, τη δύναμη της ανατροπής!(2008-03-27 00:00:00.0)
Σοβαρή υποθήκη στην πορεία ανατροπής(1998-03-29 00:00:00.0)
Ανυπόταχτη ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ απάντηση(1997-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ