Κυριακή 9 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Το 2ο Συνέδριο του Ηπειρωτικού Μπολιβαριανού Συντονιστικού

Από τις 24 - 28 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκαν στο Κίτο του Εκουαδόρ οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του Ηπειρωτικού Μπολιβαριανού Συντονιστικού με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλη την ήπειρο, το Περού, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά και τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Χώρα των Βάσκων.

Το Συντονιστικό αυτό ιδρύθηκε το 2003, όταν ξαναεκδόθηκε το έργο του απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολίβαρ η «Θαυμαστή εκστρατεία», και από τότε συσπειρώνει διαφορετικές κοινωνικές οργανώσεις, πολιτικά επαναστατικά κόμματα από όλη την αμερικανική ήπειρο, που συνενώνονται στην προσπάθεια για τη διάσωση και την επιβεβαίωση της ιστορικής μνήμης, της λαϊκής σοφίας και της Μπολιβαριανής συνεργασίας, όπου τέθηκε το ζήτημα για την οικοδόμηση ενός πόλου εναλλακτικής εξουσίας ενάντια στην κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με μια μεγαλειώδη αντιιμπεριαλιστική πορεία ενάντια στην αμερικάνικη βάση της Μάντα, τη βάση που αποτέλεσε ορμητήριο για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, αλλά με την απόφαση της κυβέρνησης του Ραφαέλ Κορέα του Εκουαδόρ δεν πρόκειται να ανανεωθεί η ισχύς της που λήγει το 2009.

Στις εργασίες αυτής της σημαντικής ηπειρωτικής συνάντησης, όπως χαρακτηρίζεται από λαϊκές οργανώσεις, έγινε πλούσια συζήτηση μέσα από τραπέζια εργασίας που ασχολήθηκαν με τα θέματα: των Αυτόχθονων Λαών, το φυσικό περιβάλλον, τη συνεργασία των λαών, τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, τη μιλιταριστική στρατηγική του ιμπεριαλισμού και τη γραμμή της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Μετατροπή σε Μπολιβαριανό Κίνημα

Από τις κύριες αποφάσεις του συνεδρίου ξεχωρίζει η απόφαση που κατέληξε, μετά από συζήτηση στο Συνέδριο, να μετασχηματιστεί το Ηπειρωτικό Μπολιβαριανό Συντονιστικό σε Ηπειρωτικό Μπολιβαριανό Κίνημα, με πολιτικό - κοινωνικό χαρακτήρα, που θα συσπειρώσει όλες τις επαναστατικές δυνάμεις σε μια κοινή στρατηγική, που θα συγκρουστεί και θα καταφέρει να νικήσει την ιμπεριαλιστική στρατηγική και θα οδηγήσει στη χειραφέτηση των λαών της ηπείρου.

Στην απόφαση αυτή για τη δημιουργία του Μπολιβαριανού Κινήματος, σημειώνονται οι λόγοι για την αναγκαιότητα αυτής της κίνησης. Η ανάγκη να «προχωρήσουμε σε μια νέα ηρωική δημιουργία, να κάνουμε ένα ποιοτικό και ποσοτικό άλμα σε ηπειρωτική κλίμακα, για να αντεπιτεθούμε με αποτελεσματικότητα στην εντεινόμενη και καταστροφική επίθεση του ιμπεριαλισμού και των ολιγαρχιών της Λατινικής Αμερικής, που εκδηλώνεται ενάντια στη συνέχιση και την εμβάθυνση του σημερινού κύματος αλλαγής για την απελευθέρωση της Αμερικής μας». Η ανάγκη για «δημοκρατία για το λαό και τη μετάβαση στο σοσιαλισμό». Επίσης, η «σημασία που έχει στις σημερινές συνθήκες να οικοδομήσουμε, μέσα από το συντονισμό μια ιδεολογικοπολιτική δύναμη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής παίρνοντας υπόψη την ποικιλομορφία των επαναστατικών δυνάμεων, η κάθε μια με την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική της ταυτότητα». Ακόμα, η ανάγκη «να δημιουργηθεί ένα επαναστατικό πολυεθνικό υποκείμενο, πολυπολιτισμικό, πολύμορφο αλλά ενωμένο και συσπειρωμένο, ικανό να ξεδιπλώσει μια κοινή στρατηγική μετασχηματισμών που θα προωθήσει τους λαϊκούς αγώνες, τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες για μια δυνατή θέληση για την κατάκτηση της εξουσίας με πίστη στη νίκη των λαών».

Για όλους αυτούς τους λόγους σημειώνεται στο ντοκουμέντο του Συνεδρίου αποφασίζουμε: «Να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αναπτύσσοντας τη δράση μας με τη μεγαλύτερη δημιουργικότητα, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στο Μπολιβαριανό Κίνημα και να πραγματωθεί το άλμα μέσα από τις σημερινές και μελλοντικές δυνατότητες του Συντονιστικού.

Να ξεκινήσουμε αμέσως μια πλατιά συζήτηση με στόχο να δώσουμε μεγαλύτερο κίνητρο σε ιδέες, πρωτοβουλίες που θα συγκεκριμενοποιήσουν τα χαρακτηριστικά, τη μορφή και τον τρόπο λειτουργίας και δομής ενός μεγάλου κινήματος εμπνευσμένου από το έργο του Απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ, των άλλων προγόνων μας, ηρώων και ηρωίδων της δικής μας Αμερικής.

Να υιοθετήσουμε σε αυτό το Συνέδριο τα μέτρα και τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να ξεπεράσουμε γρήγορα αδυναμίες, προβλήματα που μέχρι τώρα έχουν επηρεάσει την ικανότητα και τη συνοχή του Συντονιστικού.

Να απαιτήσουμε από τα νέα όργανα του Συντονιστικού να κάνει όλες τις ενέργειες και, αξιολογώντας την όλη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα, να βοηθήσει την εξέλιξη του μετασχηματισμού της οργάνωσης, εξασφαλίζοντας τις συλλογικές συμμετοχικές διαδικασίες.

Να διατυπωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συνόψιση μια ανάλυση της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της Λατινοαμερικανικής ηπείρου και του κόσμου, για τη σύγχρονη κρίση του καπιταλισμού, αξιοποιώντας τα ντοκουμέντα του 2ου Συνεδρίου, για να διαμορφωθεί το νέο Μπολιβαριανό Κίνημα.

Το συνέδριο, που ολοκληρώθηκε 2 μέρες πριν το νέο έγκλημα που διέπραξε το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας με την επιδρομή στο Εκουαδόρ, επιδρομή στην οποία συνέβαλαν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, υπογράμμισε με τα ψηφίσματά του:

  • Το αντάρτικο της Κολομβίας πρέπει να αναγνωριστεί ως εμπόλεμο μέρος και ότι τα λαϊκά κινήματα πρέπει να δυναμώσουν τις πιέσεις τους για την επίτευξη της ανθρωπιστικής ανταλλαγής κρατουμένων στην Κολομβία, σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη όπως προτείνουν οι αντάρτες.
  • Εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη στην Μπολιβαριανή Βενεζουέλα, στην Κουβανική Επανάσταση και όλες τις προοδευτικές διαδικασίες που εξελίσσονται σε μια σειρά χώρες.
  • Καταγγέλλει το χτίσιμο του τείχους από τις ΗΠΑ στα σύνορα του Μεξικού.
  • Ανακοινώνει την πραγματοποίηση μεγάλης καμπάνιας με το σύνθημα «κανένας γιάνκις στρατιώτης στην Αμερική μας».

Δ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμβάθυνση της συνεργασίας (2009-12-16 00:00:00.0)
Αρχισε η 6η Σύνοδος της ΑLBA (2009-06-25 00:00:00.0)
Πίσω από την επιχείρηση απελευθέρωσης (2008-07-06 00:00:00.0)
Κοινή ανακοίνωση για την 5η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής (2008-05-14 00:00:00.0)
Πολεμικό κλίμα καλλιεργούν οι ΗΠΑ (2008-03-16 00:00:00.0)
Αντιμετωπίζει νέες απειλές (2006-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ