Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σφυροκόπημα από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, την οποία ζήτησε το ΚΚΕ, το οποίο, όπως ανακοίνωσε προχτές η Αλ. Παπαρήγα, στη συνέχεια θα αποχωρήσει από τη συζήτηση επί των άρθρων.

Στο μεταξύ, με συγκεκριμένα επιχειρήματα και αναφορές στις διάφορες πτυχές του Ασφαλιστικού, οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο αποκάλυψαν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και απέδειξαν ότι θίγει όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από κλάδους.

Το ασφαλιστικό ζήτημα είναι για το ΚΚΕ πολιτικό πρόβλημα, τόνισε στην παρέμβασή του ο Δ. Κουμπούρης, υπογραμμίζοντας ότι πολιτικά το αντιμετωπίζει και η κυβέρνηση, άσχετα από το τι λέει περί αναλογιστικών μελετών ή περί νέων και παλιών γενεών. Κατήγγειλε ότι και σήμερα η διαχείριση του προβλήματος γίνεται σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ του κεφαλαίου, ενώ τόνισε ότι έχουν δοκιμαστεί οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με κλασικά παραδείγματα τους νόμους Σιούφα και Ρέππα.

Επιδίωξη και των δύο, είπε, είναι η οικοδόμηση των τριών πυλώνων που υπαγορεύει η ΕΕ, οι οποίοι έρχονται να κατεδαφίσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, να χτυπήσουν το ασφαλιστικό σύστημα και τις όποιες κατακτήσεις υπήρχαν. Κύριος δε στόχος τους η ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, στρατηγική που υπαγορεύει τους κάθε φορά αντιασφαλιστικούς νόμους.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα τους διόρθωσε το νόμο Σιούφα, τόνισε ότι δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας, αφού τα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παρέμειναν όπως παρέμειναν και τα αυξημένα ασφάλιστρα, ενώ οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση την τελευταία πενταετία, κάτι που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μείωσή τους.

Ο Δ. Κουμπούρης καταλήγοντας είπε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ για σύνταξη μετά από 30 χρόνια εργασίας με 9.000 ένσημα, στα 60 για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες (55 και 50, αντίστοιχα, για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά) είναι ρεαλιστικές και υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Πλήττονται σοβαρά οι καλλιτέχνες

Με τη σειρά της, η Εύα Μελά υπενθύμισε ότι οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό είναι μια στρατηγική επιλογή της ΕΕ, κάτι που πρέπει να θυμάται οι ελληνικός λαός και να μην ακούει από το ΠΑΣΟΚ ή το ΣΥΝ ότι δεν ξέρουνε τίποτα για το φόνο από τη στιγμή που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν στηρίξει αυτές τις επιλογές.

Αναφερόμενη ειδικά στο χώρο των καλλιτεχνών, κατήγγειλε ότι όσοι από αυτούς έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήττονται από το νομοσχέδιο, ενώ ήδη με βάση το νόμο Ρέππα που προχώρησε το νόμο Σιούφα δύσκολα συγκροτούν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις συνθήκες δουλειάς τους (ανεργία, υποαπασχόληση, μαύρη εργασία). Η βουλευτής τόνισε ότι με την αύξηση των ενσήμων από 50 σε 100 για την κάλυψη της Υγείας, με βάση τα όσα επικρατούν στον καλλιτεχνικό χώρο, δε θα μπορούν οι καλλιτέχνες να βγάλουν ούτε βιβλιάριο ενσήμων. Ηδη, ανέφερε, με βάση μελέτη που έχει γίνει, οι μουσικοί με τους νόμους που υπάρχουν σήμερα έπρεπε να φτάσουν μέχρι τα 82 τους χρόνια για να μαζέψουν τα απαραίτητα ένσημα. Σχετικά με τα όρια ηλικίας τόνισε ότι είναι απάνθρωπο ένας χορευτής στο μπαλέτο να καλείται να χορεύει μέχρι τα 60 του ή ένας τραγουδιστής σε αυτήν την ηλικία να ανεβαίνει στο πάλκο. Για τα βαρέα και ανθυγιεινά είπε ότι ήδη είχαν δεχτεί χτύπημα και με το νομοσχέδιο θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ αναφορά έκανε και στους καλλιτέχνες που είναι ανασφάλιστοι για το καλλιτεχνικό τους έργο (γλύπτες, χαράκτες, ζωγράφοι κ.ά.), οι οποίοι όχι μόνο έχασαν κάποια τιμητική σύνταξη που είχαν, αλλά παραμένουν ανασφάλιστοι, γιατί οι κυβερνήσεις του δικομματισμού αρνούνται να βάλουν χέρι στα έσοδα όσων κερδίζουν από τη διακίνηση του καλλιτεχνικού έργου.

Θίγονται άγρια δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας χαιρέτισε την πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις οι οποίοι αντιτίθενται στις προωθούμενες ρυθμίσεις που αφορούν στον κλάδο τους. Ζητάνε τη διατήρηση των υφιστάμενων προβλέψεων μέχρι το 2013 και ο Δ. Τσιόγκας δήλωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει το αίτημά τους.

Αναφερόμενος σε αυτό καθ' εαυτό το νομοσχέδιο τόνισε ότι η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα φθάσει ακόμα και το 70% και έτσι θίγονται άγρια δύο εκατομμύρια περίπου εργαζόμενοι. Αύριο (σήμερα), τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πρέπει να νεκρώσει η παραγωγή και να δοθεί από τους εργαζόμενους βροντερό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, κόντρα σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και αποπροσανατολισμού.

Για το ΚΚΕ, τόνισε ο Δ. Τσιόγκας, η Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να είναι δημόσια, καθολική και υποχρεωτική για όλους και να καλύπτει και τη σύνταξη και την υγεία και την πρόνοια. Απαιτείται η επιστροφή όλων των κλεμμένων διαχρονικά και η απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από τον τζόγο του Χρηματιστηρίου και των δομημένων ομολόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ