Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ
Την Κυριακή ο αγωνιστικός εορτασμός

Κλιμάκια της ΠΑΣΥ περιοδεύουν στα χωριά

Με τη μαζική τους παρουσία την Κυριακή 23 του Μάρτη στις 11 το πρωί στο Κιλελέρ, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα τιμήσουν τον αγώνα των κολίγων του Θεσσαλικού κάμπου, η θυσία των οποίων εμπνέει ακόμα τους αγώνες ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενάντια στην ΚΑΠ.

Κλιμάκια της ΠΑΣΥ περιοδεύουν τις τελευταίες μέρες σε πολλά χωριά των νομών της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ μεγάλο αριθμό λεωφορείων έχουν κλείσει οι κατά τόπους γραμματείες της ΠΑΣΥ, προκειμένου να γίνει η μεταφορά στο χώρο της συγκέντρωσης στο Κιλελέρ των αγροτοκτηνοτρόφων από τη Φλώρινα μέχρι τον Εβρο.

Οπως τονίζει ο Γιώργος Ρίσκος, αγρότης και μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, σοβαρά προβλήματα δημιουργεί στους μικρομεσαίους αγρότες η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, καθώς επιταχύνεται ο αφανισμός των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες.

«Εχει αυξηθεί πολύ το κόστος παραγωγής, δηλώνει. Για παράδειγμα, τα λιπάσματα αυξήθηκαν κατά 100% σε μία χρονιά, καθώς και σε ορισμένους τύπους σπόρων και φυτοφαρμάκων. Οι επιδοτήσεις πάνε σταθερά όλο και προς τα κάτω, αφού μεγαλώνουν οι παρακρατήσεις, ο πληθωρισμός αυξάνεται και σαν αποτέλεσμα όλων αυτών μειώνεται το εισόδημά μας. Από το Νομό Θεσσαλονίκης εξαφανίζονται βασικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, η βιομηχανική τομάτα, τα τεύτλα, ο καπνός, ενώ από το κλείσιμο της "Ομοσπονδίας", των καπνεργοστασίων, τον περιορισμό της παραγωγής στα εργοστάσια ζάχαρης κλπ. μεγαλώνει ακόμη περισσότερο η ανεργία στην περιοχή».

Ο Γιώργος Ρίσκος υπογραμμίζει ότι την ίδια ώρα, ξεπουλώντας σε ιδιώτες τις συνεταιριστικές οργανώσεις και εταιρείες, αυξάνονται τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και τραπεζών, ενώ δεν έχουν κανένα στήριγμα οι μικρομεσαίοι αγροτο - κτηνοτρόφοι. Προσθέτει ότι η «διόρθωση» της ΚΑΠ που συζητούν αυτήν την περίοδο θα επιδεινώσει την κατάσταση με την κατάργηση των επιδοτήσεων στους εργατοαγρότες που έχουν κάτω από 10 στρέμματα.

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Οι αγώνες μας είναι μονόδρομος. Θα πρέπει να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα με τη μαζική μας παρουσία στη μεγάλη εκδήλωση της ΠΑΣΥ στο Κιλελέρ, όπου οι αγρότες πριν από 98 χρόνια ξεσηκώθηκαν και πήραν τη γη τους από τους τσιφλικάδες», καταλήγει.

Με απόφασή τους, τα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων Κτηνιατρικής και Γεωπονίας του ΑΠΘ, καλούν τους φοιτητές των Τμημάτων τους να συμμετέχουν την Κυριακή στην εκδήλωση στο Κιλελέρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα της ΠΑΣΥ για μαζική συμμετοχή (2015-03-14 00:00:00.0)
Κάλεσμα στο γιορτασμό για τη Μέρα της Γυναίκας και το Κιλελέρ (2015-03-06 00:00:00.0)
Ξεκληρίζονται οι μικρομεσαίοι παραγωγοί (2008-04-05 00:00:00.0)
Η πρέπουσα αγωνιστική τιμή στους κολίγους (2008-03-19 00:00:00.0)
Πληρώνουν ακριβά τα σπασμένα της ΚΑΠ (2007-10-05 00:00:00.0)
Στις 2 Μάρτη ο γιορτασμός του Κιλελέρ! (2003-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ