Τρίτη 25 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δράση για την προστασία του ορεινού όγκου

Σε πλατιά συσπείρωση και δράση ενάντια στην πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας που παραδίδουν τα δάση το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, βορρά στην κερδοφορία του κεφαλαίου, καλεί το λαό του νομού η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ. Αυτό το κάλεσμα αποτελεί και την ουσία της πρότασης που παρουσίασε η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ για την προστασία και ανάπτυξη του ορεινού όγκου του νομού, μέσα από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, με τη μαζική συμμετοχή του λαού αλλά και των εκπροσώπων των φορέων του.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Βασίλης Καραμήτρος, μέλος της ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ και Νομαρχιακός Σύμβουλος και ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες.

Το μεγάλο κεφάλαιο σχεδιάζει να δημιουργήσει μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις στην περιοχή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα της σπάνιας άγριας πανίδας (αρκούδα, λύκος, αγριόγιδα κλπ.), των βοσκότοπων και ξερίζωμα όλων όσων ζουν και απασχολούνται σε διάφορους τομείς και κυρίως στις μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις. Ηδη έγινε ανεπανόρθωτη ζημιά στο Περιβόλι, για την κατασκευή του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ). Ενώ αντίστοιχος είναι ο κίνδυνος από την κατασκευή ΜΥΗΣ από ιδιώτες, στο Σμιξιώτικο Ποτάμι, στα γεωγραφικά πλαίσια του εθνικού πάρκου της Πίνδου.

Οπως είπε ο Κ. Σταμπολίδης, «η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του ορεινού συγκροτήματος των Γρεβενών με γνώμονα τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, δεν μπορεί να γίνει στο σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο του καπιταλιστικού κέρδους. Προϋποθέτει σε τελευταία ανάλυση την κεντρικά σχεδιασμένη δράση της λαϊκής οικονομίας, με την εφαρμογή μια άλλης εξουσίας». Ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει σήμερα να παρθούν άμεσα μέτρα που να συμβάλουν παράλληλα και ταυτόχρονα: Στην ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των κλάδων της τοπικής οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία, τουρισμός κλπ.). Στην ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων, στη συγκράτηση του ορεινού πληθυσμού του ορεινού συγκροτήματος. Στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής.

Παρουσιάζοντας τις ειδικότερες προτάσεις, ο Β. Καραμήτρος, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, και της υλοτομίας, σημειώνοντας ότι γι' αυτό απαιτούνται σχέδιο και μέτρα που θα έρχονται ακόμη και σε σύγκρουση με τις οδηγίες της ΕΕ, της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Αναφέρθηκε στην τουριστική - Βιοτεχνική Ανάπτυξη, που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της περιοχής και θα συνδέεται με προγράμματα λαϊκού τουρισμού - Εργατικής Εστίας κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ