Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΕΕΔΔΑ
Συντονισμένη δράση ενάντια στα αντιδημοκρατικά μέτρα του Χαρτούμ

Στο στόχαστρο του κυβερνήτη του Χαρτούμ και της απόφασής του, που παραβαίνει τόσο το Σύνταγμα της χώρας όσο και τη διεθνή νομιμότητα, οι εργαζόμενες γυναίκες

ΧΑΡΤΟΥΜ-ΑΘΗΝΑ.-

Με κλομπς και δακρυγόνα αντιμετώπισε η σουδανική Αστυνομία την ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποίησαν γυναικείες οργανώσεις της χώρας στο κέντρο της πρωτεύουσας Χαρτούμ. Στόχος της διαδήλωσης ήταν να επιδοθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απόφαση 84, που επέβαλε ο κυβερνήτης του Χαρτούμ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στις γυναίκες να εργάζονται σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια και σε βενζινάδικα. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, στις 12 του Σεπτέμβρη, τραυματίστηκαν δεκάδες γυναίκες διαδηλώτριες και συνελήφθησαν, τουλάχιστον, 26 άλλες.

Η αντίδραση των γυναικείων οργανώσεων αλλά και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξε άμεση. Σε συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε λίγο μετά αφότου έγιναν γνωστά τα τεκταινόμενα στο κέντρο του Χαρτούμ, 32 γυναικείες οργανώσεις και επιτροπές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις εργαζόμενες γυναίκες του Σουδάν και στον αγώνα τους για ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης, η οποία τους στερεί την εργασία τους. Παράλληλα, το Τμήμα για τη Γυναίκα του Σουδανικού Εθνικού Δημοκρατικού Συνασπισμού (Ενωμένη Αντιπολίτευση) παρέδωσε υπόμνημα διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο Χαρτούμ, στον Αραβικό Σύνδεσμο, στον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας, στη σουδανική οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Το ψήφισμα που συνέταξαν οι σουδανικές γυναικείες οργανώσεις εκφράζει την αντίθεσή τους «στην απόφαση του κυβερνήτη του Χαρτούμ», τονίζοντας ότι αποδεικνύει πως «η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή αντιδημοκρατικών διατάξεων, που μειώνουν τις γυναίκες και τις απομονώνουν από κάθε κοινωνική δραστηριότητα». Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι η απόφαση αυτή «είναι αντίθετη τόσο με τις διεθνείς συμβάσεις όσο και με τα άρθρα 21 και 28 του σουδανικού Συντάγματος, που κατοχυρώνουν τη γυναικεία εργασία χωρίς κανένα περιορισμό», ενώ ούτε συνάδει «με τις αρχές της επίσημης θρησκείας της χώρας», που επανειλημμένως έχει χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την εφαρμογή αντιδημοκρατικών αποφάσεων.

Με την απόφαση αυτή, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα διαμαρτυρίας, οι γυναίκες στο Σουδάν αναγκάζονται «να απασχολούνται σε εργασίες που είναι αντίθετες με το ήθος και την αξιοπρέπειά τους, εργασίες που, τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξήσει τις κοινωνικές ασθένειες, που ήδη, σε μεγάλο βαθμό, μαστίζουν το γυναικείο πληθυσμό». Σημειώνεται, επίσης, ότι «ο κυβερνήτης του Χαρτούμ ανέλαβε δικαιώματα που δεν έχει και που κανένας νόμος δεν του παραχωρεί. Εγινε, δηλαδή, ο προστάτης των γυναικών, αυτός που ορίζει την αξιοπρέπειά τους και την οικογενειακή ζωή τους μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια». Επαναλαμβάνεται, δε, η πάγια πρόταση των γυναικείων οργανώσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για ψήφιση διατάξεων που θα προστατεύουν τις γυναίκες και δε θα τις μειώνουν, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι γυναίκες του Σουδάν έχουν μακριά ιστορία στον αγώνα κατάκτησης των δικαιωμάτων τους.

Η άμεση και συντονισμένη αντίδραση των γυναικείων και ανθρωπιστικών οργανώσεων είχε ως πρώτο αποτέλεσμα την απελευθέρωση των συλληφθεισών γυναικών. Επίσης, όπως ενημέρωσε την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης ο Σουδανός δικηγόρος Γαζί Σουλεϊμάν, ο εισαγγελέας του Χαρτούμ διέταξε σχετικές ανακρίσεις ενώ γνωστοί δικηγόροι ανέλαβαν την υπεράσπισή τους.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης αυτής προσπάθειας, η ΕΕΔΔΑ εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τις διωκόμενες γυναίκες στο Σουδάν. Μέσα από κείμενο υπογραφών που κυκλοφόρησε καλεί όλες τις γυναικείες και νεολαιίστικες οργανώσεις, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς της χώρας μας να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα αντιδημοκρατικά μέτρα που λαμβάνει κατά του σουδανικού λαού το δικτατορικό καθεστώς του Χαρτούμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ