Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Σύγκρουση ομάδων εξουσίας

ΛΙΜΑ.-

Σε απίστευτη εσωτερική διαμάχη μεταξύ των μπλοκ που ελέγχουν και δυνητικά θέλουν να ελέγξουν τη χώρα, έχει εξελιχθεί αυτή η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό αλλά γνώρισε την κορύφωσή της με την παραίτηση του «αυταρχικού» Προέδρου Αλβέρτο Φουτζιμόρι, το περασμένο Σάββατο. Στα παρασκήνια ο πρώτος ρόλος ανήκει στο στρατό, ο οποίος δείχνει «άγριες» διαθέσεις και ορισμένα τμήματά του εμφανίζονται πια «ανεξέλεγκτα».

Οι πληροφορίες που μπορεί κανείς να αποσπάσει είναι ελάχιστες και επί της ουσίας δεν προσεγγίζουν ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος της κρίσης. Αγνωστη ακόμη παραμένει η τύχη της πέτρας του σκανδάλου διαφθοράς, που εξανάγκασε τον Φουτζιμόρι σε παραίτηση. Ο λόγος για τον Βλαδιμίρο Μοντεσίνος, τον τέως - ή και νυν; - αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, της SIN, που σύμφωνα με αναλυτές έχει την απόλυτη υποστήριξη του στρατεύματος. Οι φήμες για σύλληψη διαψεύστηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αλβέρτο Μπουσταμπάντε. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Μοντεσίνος βρίσκεται ακόμη στη θέση του παρά την ανακοίνωση του Φουτζιμόρι ότι απομακρύνθηκε. Ο λόγος αυτής της καταφατικής και απόλυτης θέσης παρατηρητών και αντιπολίτευσης, είναι ότι πιθανώς ο Φουτζιμόρι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ενόπλων δυνάμεων, που μαζί με τις Μυστικές Υπηρεσίες απαρτίζουν την ανίερη Τριάδα που εξουσιάζει με απόλυτα αυταρχικό τρόπο τη χώρα εδώ και μία δεκαετία.

Στο μεταξύ ο Φουτζιμόρι έκανε χτες την πρώτη δημόσια εμφάνισή του από το Σάββατο όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του και προκήρυξε νέες εκλογές. Σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη το βράδυ - τοπική ώρα - μετά το πέρας της συνεδρίασης της κυβέρνησής του που διήρκεσε επτά ώρες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Φουτζιμόρι ανακοίνωσε την παραμονή του στην ηγεσία της χώρας έως τις 28 Ιούλη του 2001, μέρα της εθνικής γιορτής του Περού και παραδοσιακή μέρα ορκωμοσίας των Προέδρων. Προηγουμένως, ο Φουτζιμόρι είχε ανακοινώσει την κατάθεση ενός νομοσχεδίου που περιέχει όλα τα μέτρα για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, χάρις στα οποία θα καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών. Ο ίδιος τόνισε πως προτείνει δύο τροποποιήσεις σχετικά με την εκλογή του Προέδρου, η μία εκ των οποίων ορίζει ότι ο Πρόεδρος στο εξής θα εκλέγεται μετά τον πρώτο γύρο με απλή πλειοψηφία για μία μόνο θητεία, και όχι δύο όπως προτάσσει το Σύνταγμα. Οπως υπογράμμισε, το μέτρο αυτό ικανοποιεί αίτημα της αντιπολίτευσης... όμως «βολεύει τα δικά του σχέδια» καθώς εν τη ρύμη του λόγου του, ο Φουτζιμόρι δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ξαναδιεκδικήσει την Προεδρία μετά την ολοκλήρωση της θητείας του επομένου Προέδρου.

Κάποτε στο... μέλλον οι γενικές εκλογές

Εκτός αυτών, ο Περουβιανός Πρόεδρος προσδιόρισε πως επιθυμεί να εγγυηθεί την παράδοση της εξουσίας στο διάδοχό του τη μέρα εκείνη, δίχως ωστόσο να καθορίσει πότε θα γίνουν οι γενικές εκλογές - παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούσαν για το Μάρτη του 2001 - κάτι που βρίσκει αντίθετη την αντιπολίτευση που απαιτεί την παράδοση της σκυτάλης της εξουσίας σε επιχειρησιακή κυβέρνηση, μέχρι τις γενικές εκλογές.

Πάντως, μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση δεν έχει αντιδράσει και μάλιστα ανακοίνωσε ότι αποδέχεται να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, που τελούν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Σε ανακοινωθέν που αναγνώστηκε μετά το πέρας της συνάντησης όλων των αντιπροσώπων της αντιπολίτευσης στο διάλογο αυτό, προσδιορίζεται πως η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή όλες οι πλευρές συμφωνούν με την πρωτοβουλία του Προέδρου Αλβέρτο Φουτζιμόρι, να προκηρύξει εκλογές, στις οποίες δε θα συμμετάσχει ο ίδιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ