Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις

Σε κλίμα κινητοποιήσεων η έκτακτη συνάντηση των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ

Κινητοποιήσεις αγροτών στην Ισπανία

Associated Press

Κινητοποιήσεις αγροτών στην Ισπανία
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε βαρύ κλίμα επρόκειτο να αρχίσει, αργά χτες το απόγευμα, η έκτακτη συνάντηση των υπουργών Μεταφορών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βασικό θέμα τις μεθόδους αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων και διογκούμενων κινητοποιήσεων, με αίτημα τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα. Οι διαφωνίες για τους τρόπους χειρισμού της κατάστασης διαφαίνονταν έντονες, ενώ τη δυσαρέσκειά της δεν έκρυβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι κινητοποιήσεις οδηγών, αγροτών και αλιέων, στην Ισπανία και στη Σουηδία, ενώ προσωρινή «ανάσα» έχουν πάρει η Φινλανδία, η Γερμανία και η Βρετανία, όπου οι διαδηλωτές έχουν δώσει χρονικές προθεσμίες για ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ως «κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης» χαρακτήριζαν χτες, κυρίως Βρετανοί διπλωμάτες, τη σύγκληση, από τη γαλλική προεδρία, της έκτακτης συνάντησης των υπουργών Μεταφορών. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα βαριά στο Λουξεμβούργο, όπου μεταφέρθηκε ο τόπος της συνάντησης από τις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις των οδηγών φορτηγών και των αγροτών στο Βέλγιο και δεν καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή της. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο Παρίσι, η γαλλική προεδρία προτίθεται να θέσει ως θέμα συζήτησης την εξεύρεση κοινής πολιτικής ελαφρύνσεων, τουλάχιστον, προς τους κλάδους που εξαρτώνται από την κατανάλωση καυσίμων.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η γαλλική κυβέρνηση, μετά τη μείωση κατά 15% της φορολογίας στη βενζίνη που ακολούθησε τις κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών, των αλιέων και των οδηγών ταξί, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας και στο πετρέλαιο. Η Γαλλία, επίσης, επιμένει στην πρότασή της να τεθεί, μέσω του υπουργού Οικονομικών της Λορέν Φαμπιούς, το θέμα της τιμής των καυσίμων στη συνεδρίαση της «G7», στην Πράγα το Σάββατο, συνοδευόμενο από την πρόταση επείγουσας συνάντησης των καταναλωτριών και των παραγωγών χωρών.

Την κάθετη αντίθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιλογή του μέτρου της μείωσης της φορολογίας ως απάντηση στις ευρείες κινητοποιήσεις εξέφρασε, για άλλη μια φορά, η Λογιόλα ντε Παλάτσιο, επίτροπος αρμόδια για θέματα Ενέργειας και Μεταφορών, που εμφανίστηκε αποφασισμένη «να τρίξει τα δόντια» στις κυβερνήσεις (Γαλλία, Ιταλία) που πήραν τέτοιου είδους αποφάσεις και σε όσες σκέφτονται (Γερμανία, Ελλάδα) να το πράξουν.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία εντείνονται οι επιθέσεις κατά της κυβέρνησης για τη στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Ο σκιώδης αντιπρόεδρος των Συντηρητικών, Μίκαελ Πορτίγιο, ανακοίνωσε, χτες, ότι σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας οι Τόρρυς θα προχωρήσουν σε μείωση της φορολογίας κατά 3 πένες/λίτρο, δηλαδή θα ελαφρύνουν κατά 1,85 λίρες τα έξοδα μιας οικογένειας κάθε φορά που «γεμίζει το ρεζερβουάρ της». Τις δηλώσεις Πορτίγιο συνόδευσαν τα σχόλια του επικεφαλής των Τόρρυς, Ουίλιαμ Χαγκ, ο οποίος κατηγόρησε τον Τόνι Μπλερ για «αλαζονεία» και για «έλλειψη επαφής με τον απλό λαό», ενώ του επέρριψε τις ευθύνες της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Απάντηση στις επιθέσεις αποπειράθηκε να δώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν εξετάζεται προς το παρόν το ενδεχόμενο περικοπών φορολογίας. Την ίδια στιγμή, οι, άμεσα ενδιαφερόμενοι τομείς, αγρότες και οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους υπό την αιγίδα του «Λαϊκού Λόμπι Καυσίμων», ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει τη χρονική προθεσμία των 60 ημερών, που έδωσε στην κυβέρνηση να απαντήσει στα αιτήματά τους. Παράλληλα, τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι Ισπανοί αγρότες και αλιείες, που χτες απέκλεισαν και το λιμάνι Πάλμα της Μαγιόρκα, αλλά και οι Σουηδοί οδηγοί φορτηγών, που, χτες, απέκλεισαν, τελικά, το λιμάνι του Γκέτεμποργκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλοδεσμεύσεις διαπραγματεύσεων και συνομιλιών (2000-09-30 00:00:00.0)
Προς «έμμεσες» υποχωρήσεις η γερμανική και η ισπανική κυβέρνηση (2000-09-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονται στην Ισπανία φουντώνουν στη Γερμανία (2000-09-27 00:00:00.0)
Σε ρυθμό αποκλεισμών η Βρετανία μετά τη Γαλλία (2000-09-09 00:00:00.0)
Στους δρόμους και πάλι με αποκλεισμούς (2000-01-11 00:00:00.0)
Μία κατάκτηση, συνεχίζεται η απεργία (1996-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ