Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Προς «έμμεσες» υποχωρήσεις η γερμανική και η ισπανική κυβέρνηση

Αρνούνται Βόννη και Μαδρίτη να ικανοποιήσουν το αίτημα, για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, παρά τη λήψη άλλων έκτακτων μέτρων βοήθειας

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Κίελο της Γερμανίας

Associated Press

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Κίελο της Γερμανίας
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Στην παροχή «έκτακτων και έμμεσων» βοηθημάτων προς τους κλάδους που εξαρτώνται από τη χρησιμοποίηση καυσίμων αλλά και τους απλούς καταναλωτές φαίνεται ότι προσανατολίζεται και η ισπανική, μετά τη γερμανική κυβέρνηση. Εντούτοις και οι δύο κυβερνήσεις δεν απαντούν στα αιτήματα των διαδηλωτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και επιμένουν να αποκλείουν το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας στα καύσιμα.

Στην τάχιστη ανακοίνωση των «μέτρων ανακούφισης» που απεργάστηκε τις περασμένες μέρες, προχώρησε η γερμανική ηγεσία μετά από την εντυπωσιακή, σε μαχητικότητα και μαζικότητα, πανεθνική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν, στο Βερολίνο την Τρίτη, οι οδηγοί φορτηγών και οι αγρότες. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, εγκρίθηκαν φοροελαφρύνσεις και βοηθήματα ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων μάρκων, που αφορούν όλους τους απλούς εργαζόμενους που οδηγούν για να μεταβούν στην εργασία τους, τους χαμηλόμισθους και τους φοιτητές.

Επίσης, ανακοινώθηκε η χορήγηση αποζημιώσεων στους Γερμανούς μεταφορείς καυσίμων, προκειμένου να αντισταθμιστούν τα έξοδά τους με αυτά των συναδέλφων τους από άλλες χώρες. Οι εξαγγελίες της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, δε φαίνεται, προς στιγμήν, να ικανοποιούν τους οδηγούς φορτηγών και τους αγρότες, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, καθώς δε λαμβάνεται κανένα συγκεκριμένο μέτρο στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αιτημάτων τους.

Προβληματισμό και δυσαρέσκεια προκαλεί και στους Ισπανούς οδηγούς φορτηγών και αγρότες η αδιαλλαξία της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας στα καύσιμα. Οι κινητοποιήσεις τους συνεχίστηκαν και χτες, όπως άλλωστε και των αλιέων, οι οποίοι προχώρησαν σε αποκλεισμό της ψαραγοράς της Σεβίλλης, των ιχθυοσκαλών όλης της χώρας αλλά και των συνοριακών περασμάτων από όπου εισάγονται ψάρια. Κλειστές παρέμειναν και χτες οι αγορές της Βαρκελώνης και της Βαλένθια.

Οι αλιείς επρόκειτο να εξετάσουν, χτες, στις τοπικές ενώσεις τους, το σχέδιο συμφωνίας, στο οποίο κατέληξαν οι εκπρόσωποί τους, στις ξεχωριστές, από τους άλλους κλάδους, πολύωρες συνομιλίες, που είχαν με τον υφυπουργό Γεωργίας, Μανουέλ Λαμέλα. Ο Ισπανός αξιωματούχος τόνισε ότι η ισπανική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων προς τους αλιείς αλλά και σε σημαντική μείωση των εισφορών τους για την κοινωνική τους ασφάλιση, ως αντιστάθμισμα των αυξημένων εξόδων που θα έχουν εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Στο μεταξύ, ήδη εγείρονται οι διαφωνίες και αντιρρήσεις στους κόλπους της ΕΕ, πριν καν τεθεί επί τάπητος, η ισπανική πρόταση για αποδέσμευση ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των χωρών - μελών της Ενωσης, έτσι ώστε να ενταθούν οι πιέσεις για μείωση της τιμής των καυσίμων. Οι διαφωνίες έγιναν εντονότερες μετά τη θετική ανταπόκριση που έδειξε η γαλλική προεδρία της ΕΕ στην πρόταση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Επικαλούμενες και την ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας περί μη ύπαρξης αναγκαιότητας αποδέσμευσης, ήδη, η Γερμανία, η Βρετανία και το Λουξεμβούργο απέρριψαν κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ