Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Ολοένα περισσότερες πτήσεις σε βάρος του εμπάργκο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΜΜΑΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι αιτήσεις για έγκριση πτήσεων προς τη Βαγδάτη που κατατίθενται στην Επιτροπή Κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, αποδεικνύοντας την ολοένα και μεγαλύτερη πίεση που ασκείται στην κατεύθυνση της άρσης του εμπάργκο. Μετά τη Γαλλία και τη Ρωσία, σχετικές αιτήσεις έχουν υποβάλει η Ισλανδία και η Ιορδανία, που πραγματοποίησε και την πτήση, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, γνωστοποίησε την πρόθεση της Αγκυρας να αποστείλει πρεσβευτή της στη Βαγδάτη.

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει άλλη μια πτήση προς την ιρακινή πρωτεύουσα, την Παρασκευή το πρωί. Στο αεροπλάνο θα επιβαίνουν βουλευτές από την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέλος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κλοντ Σεϊσόν, καλλιτέχνες, συγγραφείς, συνδικαλιστές, αλλά και ο πρώην συντονιστής του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ, στο Ιράκ, Γερμανός Χανς φον Σπόνεκ.

Εκτός από το Παρίσι, αίτηση προέγκρισης πτήσεως προς τη Βαγδάτη έχει υποβάλει, για τέταρτη φορά τον τελευταίο μήνα, και η Μόσχα. Και οι δύο χώρες προχώρησαν στην πραγματοποίηση των προηγούμενων ανάλογων πτήσεων χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ, όλες οι διαδικασίες συγκέντρωσης πληροφοριών για το στόχο των ταξιδιών αυτών.

Παρά το θόρυβο, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, δόθηκε η έγκριση για την πραγματοποίηση της ανθρωπιστικής πτήσης από το Αμμάν. Οπως τόνιζαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, η ιορδανική πλευρά παρείχε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προς την Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ.

Την έντονη ανησυχία της για τις αλλεπάλληλες προσπάθειες υποτίμησης και κατά συνέπεια σταδιακής άρσης των κυρώσεων, εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Μαντλίν Ολμπράιτ. Η ανησυχία και οι πιέσεις, πάντως, που άσκησαν Αμερικανοί και Βρετανοί εκπρόσωποι στην 15μελή Επιτροπή Κυρώσεων δε φαίνεται να απέδωσαν τα μέγιστα, όσον αφορά στην ικανοποίησή τους. Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση «σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα», τα μέλη της Επιτροπής Κυρώσεων δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας κοινής πολιτικής απέναντι στις πολλαπλασιαζόμενες πτήσεις προς το Ιράκ. Εμφανώς δυσαρεστημένος ο προεδρεύων της Επιτροπής, Ολλανδός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Πέτερφαν Βάλζουμ, δήλωνε ότι «εξαιτίας της αδυναμίας συμφωνίας, παραμένει σε ισχύ η υπάρχουσα τακτική των αιτήσεων για προέγκριση των πτήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετά πολλών εμποδίων η ανθρωπιστική βοήθεια (2003-04-22 00:00:00.0)
Επέστρεψαν οι επιθεωρητές (2002-11-19 00:00:00.0)
Κι άλλες αιτήσεις για πτήσεις στη Βαγδάτη (2000-09-29 00:00:00.0)
Γαλλικές και ρωσικές ανθρωπιστικές αποστολές σπάνε το εμπάργκο... (2000-09-24 00:00:00.0)
Στο Ιράκ υπό «απειλητικά νέφη» (2000-08-11 00:00:00.0)
Νέα πλήγματα κατά την αποχώρηση του φον Σπόνεκ (2000-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ