Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ζητούν απ' τον Μιλόσεβιτς να τα... παρατήσει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Σχεδόν στο ίδιο μοτίβο κυμάνθηκαν οι αντιδράσεις ηγετών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, και οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ κ.λπ, οι οποίοι αφ' ενός εξαπέλυσαν λυσσαλέα επίθεση κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αφ' ετέρου επικρότησαν και ενθάρρυναν τις όποιες αντιδράσεις της σερβικής αντιπολίτευσης. Μια μικρή παράφωνη νότα βγήκε από το στόμα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, που ψέλλισε κάτι περί «απαράδεκτης ανάμειξης ξένων δυνάμεων και τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας»...

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Προέδρου των ΗΠΑ που αμφισβήτησε «την οποιαδήποτε αξιοπιστία της γιουγκοσλαβικής εφορευτικής επιτροπής», κατηγόρησε τον Μιλόσεβιτς πως έκλεψε στις εκλογές και πως αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ «είναι το να υποστηρίξουν την εκφρασμένη βούληση του σερβικού λαού»...

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ είπε πως «η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει ριζικά τη στάση της έναντι της Γιουγκοσλαβίας με την άρση των οικονομικών κυρώσεων, εάν παραιτηθεί ο Μιλόσεβιτς». Επ' αυτού ήταν κάπως διαφοροποιημένη η άποψη του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, που αντέδρασε σε μία «βραχυπρόθεσμη άρση των κυρώσεων».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ι. Ιβάνοφ, αντέδρασε στις έμμεσες επεμβάσεις τρίτων στις εξελίξεις στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ζητώντας από «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δράσουν αυστηρά στο πλαίσιο της νομιμότητας». Ο Γερμανός ομόλογός του Γιόσκα Φίσερ έσπευσε αμέσως να παρατηρήσει πως η Ρωσία «θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την παραδοσιακή της φιλία με τη Σερβία για την εξεύρεση μιας λύσης».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως οι Γιουγκοσλάβοι ψηφοφόροι θέλουν την αλλαγή και πως οι εκλογές θα οδηγήσουν τελικώς «σε μία κυβέρνηση με καθαρή δημοκρατική εντολή».

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ έκανε έκκληση στο στρατό και την αστυνομία της Γιουγκοσλαβίας να σεβαστούν τη νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές.

Τέλος, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ ανακοίνωσε πως «είναι καιρός να παραιτηθεί ο Μιλόσεβιτς και πως ο ΟΑΣΕ θα είναι έτοιμος να βοηθήσει τη Γιουγκοσλαβία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ