Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Στον παλμό των ημερών
  • Διαδηλώσεις και χτες σην αστυνομοκρατούμενη Πράγα
  • ΔΝΤ και ΠΤ έκλεισαν τις εργασίες της Συνόδου μια μέρα νωρίτερα

Μαζικές οι διαδηλώσεις, που συνεχίζονται στην Πράγα

Associated Press

Μαζικές οι διαδηλώσεις, που συνεχίζονται στην Πράγα
ΠΡΑΓΑ.-

Ανάστατη παραμένει η πρωτεύουσα της Τσεχίας, στον απόηχο των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων της Τρίτης και κυρίως με τη θέα των διαδηλωτών που επέμεναν και χθες με τη μεγάλη πορεία και την καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στα κρατητήρια όπου κρατούνται δεκάδες διαδηλωτές, αλλά και σε άλλα σημεία της Πράγας.

Οι οικονομικοί αξιωματούχοι των χωρών της υφηλίου και οι ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας συνέχισαν χθες τις εργασίες της ετήσιας Συνόδου, τη στιγμή που για μία ακόμη φορά οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την πορεία και διαδήλωση, αν και μακρύτερα αυτή τη φορά από το Συνεδριακό Κέντρο, καθώς είχαν κατεύθυνση τις αστυνομικές αρχές όπου εξακολουθούσαν να κρατούνται δεκάδες διαδηλωτές. Τελικά, οι διαδηλωτές κάθισαν στο οδόστρωμα για ώρες, απαιτώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Τρίτης, που συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το απόγευμα δύο διαδηλώσεις σε διαφορετικά σημεία βρίσκονταν σε εξέλιξη, ενώ εντελώς αναπάντεχα - σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Indymedia - το ΔΝΤ και η ΠΤ ανακοίνωσαν ότι οι εργασίες της Συνόδου θα τελείωναν χθες. Μία μέρα νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί...

Ωστόσο, αν και μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών έχει αναχωρήσει και πάλι για τις χώρες από όπου προσήλθαν στην Πράγα, σημαντικό τμήμα παραμένει, τόσο για να προκαλεί τους ιθύνοντες των δύο Οργανισμών και τους Συνέδρους ώστε να πάρουν το μήνυμα ότι οι μηχανισμοί της οικονομικής παγκοσμιοποίησης βρίσκονται στο στόχαστρο ενός υπολογίσιμου, πλέον, κομματιού της ευρωπαϊκής νεολαίας και των εργαζομένων. Αλλά και τους Τσέχους, που είδαν μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση των «μάγων» της παγκόσμιας οικονομίας, από διαδηλωτές που στην πλειοψηφία προέρχονταν από τις χώρες της Δύσης.

Αστυνομοκρατία στην Τσέχικη πρωτεύουσα

Associated Press

Αστυνομοκρατία στην Τσέχικη πρωτεύουσα
Πάντως, αν και τα σποραδικά βίαια επεισόδια προβλήθηκαν περισσότερο από τα διεθνή ΜΜΕ, η ουσία που απορρίφθηκε - όπως και στο Σιάτλ και στην Ουάσιγκτον - παραμένει. Αυτή είναι το ότι δεκάδες χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις καταδικάζοντας τη λαίλαπα. Η προβολή, μεμονωμένα, των επεισοδίων λειτούργησε στο να υποβαθμιστεί το μήνυμα των κινητοποιήσεων.

Διεθνή ΜΜΕ: Υποβάθμιση και αποπροσανατολισμός

Αυτό το ζήτημα, τονίζουν και οι επίσημοι οργανωτές των τριήμερων διαδηλώσεων από τις 22 έως τις 28, το INPEG (Πρωτοβουλία Ενάντια στην Οικονομική Παγκοσμιοποίηση), το οποίο με χθεσινή ανακοίνωσή του καταδικάζει μεν το κύμα βίας κατά των διαδηλωτών που ζήτησαν να εμποδιστεί η Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, αλλά την ίδια στιγμή διαχώρισε τη θέση του από τους διαδηλωτές που κλιμάκωσαν τα βίαια επεισόδια στους δρόμους, σημειώνοντας ότι «η κλιμάκωση της βίας δίνει σήμερα το πρόσχημα για να αποσπαστεί η προσοχή από το μείζον πρόβλημα της βίας της οικονομικής παγκοσμιοποίησης...».

Σύμφωνα με τους οργανωτές, «15.000 διαδηλωτές στην πλατεία Ναμέστι Μίρου, με μεγάλη επιτυχία, οργάνωσαν ένα πανηγύρι αντίστασης, η άμεση δράση γύρω από τη Σύνοδο υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη, αφού πέτυχε να εμποδίσει τις εργασίες των συνέδρων». Το συγκεκριμένο επιβεβαιώνεται και από τις μαρτυρίες πολλών δημοσιογράφων, που κατέγραψαν τα γεγονότα, όπως ότι οι σύνεδροι του ΔΝΤ παρέμειναν αποκλεισμένοι για έξι ώρες και φυγαδεύτηκαν μέσω του μετρό και με πούλμαν εν μέσω διαδηλώσεων και συγκρούσεων. Οι διοργανωτές του INPEG, αλλά και όλες οι ομάδες των διαδηλωτών, διαμαρτύρονται προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι υπερπροβάλλοντας τα βίαια επεισόδια στους δρόμους υποβαθμίζουν το σύνολο της διαδήλωσης και κυρίως το πολιτικό της μήνυμα: Οπου και αν οργανώνονται πλέον οι διαδικασίες της οικονομικής παγκοσμιοποίησης θα συναντούν το κίνημα αντίστασης. Εν τω μεταξύ οι αρχές στην Πράγα ανακοίνωσαν ότι την Τρίτη συνελήφθησαν περίπου 600 άτομα, με την κατηγορία για συμμετοχή σε βανδαλισμούς, από τους οποίους 130 ξένοι, μεταξύ των οποίων και έξι Ελληνες, οι οποίοι κρατούνται για εξακρίβωση στοιχείων.

Σε αντίθεση με την Πράγα, οι διαδηλώσεις ανά τον κόσμο συνεχίζονται και σήμερα. Ενδεικτικό είναι ότι η Τρίτη υπήρξε παγκόσμια μέρα δράσης: Κατά του ΔΝΤ έγιναν διαδηλώσεις σε 40 χώρες, στις ΗΠΑ έγιναν 60 διαδηλώσεις και στην Ινδία 150 μέσα σε τρεις ημέρες. Αναλόγως και στη Λατινική Αμερική, όπου στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας Καράκας, διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, συγκεντρώθηκαν έξω από το κέντρο, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος του ΟΠΕΚ. «Στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου να αντιτάξουμε τη διεθνοποίηση του αγώνα», διακήρυξαν οι νεαροί φοιτητές που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης που καλύπτουν τη Σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βενεζουέλα.

Τέλος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πιο πιθανό «επόμενο ραντεβού» των διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης, θα είναι το Σινσινάτι του Οχάιο, στις ΗΠΑ, από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου, όπου θα γίνει Σύνοδος με τη συμμετοχή των 200 διευθυντικών στελεχών των μεγαλύτερων πολυεθνικών της υφηλίου, που θεωρούνται το σκιώδες Διευθυντήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Σιάτλ είναι και πάλι εδώ! (2000-12-03 00:00:00.0)
Οι «πολιτισμένοι» και οι... «βάρβαροι»! (2000-10-01 00:00:00.0)
Ευχολόγια και καπήλευση των διαδηλώσεων (2000-09-29 00:00:00.0)
Η Πράγα επίκεντρο του αγώνα κατά της «παγκοσμιοποίησης» (2000-09-27 00:00:00.0)
Η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ετών (2000-09-26 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση» (2000-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ