Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Μετά πολλών εμποδίων η ανθρωπιστική βοήθεια

ΑΜΜΑΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η πρώτη αυτοκινητοπομπή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ έφθασε χτες στη Βαγδάτη μετά από 4ήμερο ταξίδι από τα σύνορα της Ιορδανίας. Το κομβόι μεταφέρει 1.400 τόνους σιτάλευρου, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «ανοίξει» και η διαδρομή από την Αγκυρα στη Βαγδάτη, από την οποία θα μεταφερθούν στην ιρακινή πρωτεύουσα, τουλάχιστον, 3.000 τόνοι τροφίμων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, στο Ιράκ χρειάζονται μηνιαίως περισσότεροι από 480.000 τόνοι τροφίμων και κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου καθώς οι εκτεταμένες καταστροφές στην υποδομή και τα αλλεπάλληλα εμπόδια που προβάλλουν οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις δεν καθιστούν δυνατή τη μεταφορά αυτών των τροφίμων στο Ιράκ, που στερείται, επίσης, πόσιμου νερού και φαρμάκων. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ καταγγέλλουν ότι ο αμερικανικός στρατός, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, δεν έχει επιτρέψει την πραγματοποίηση ανθρωπιστικών πτήσεων στο βόρειο Ιράκ, όπου επισημαίνεται ότι οι πόλεις Κιρκούκ, Μοσούλη και Ιρμπίλ, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Ενώ τα πρώτα φορτία πόσιμου νερού έφθαναν στο νότιο Ιράκ από το Ιράν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στα σύνορα Ιράκ - Ιορδανίας συνεχίζεται το δράμα, τουλάχιστον, 1.000 προσφύγων, κυρίως ιρανικής και παλαιστινιακής καταγωγής, τους οποίους η ιορδανική ηγεσία αρνείται να δεχτεί στον προσφυγικό καταυλισμό εντός του εδάφους της. Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν δύο βδομάδες στη νεκρή ζώνη και όπως καταγγέλλει η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ «αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της χολέρας και της πανώλης, ενώ πολλοί χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ