Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
Αναγκαία η σύγκρουση με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων

Παράνομη κρίθηκε η απεργία, που όμως συνεχίζεται. Ολοένα και πιο καθαρά διαφαίνεται η ανάγκη να αποκτήσει ο αγώνας ταξικά χαρακτηριστικά

Το μπλοκ του ΠΑΜΕ έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων
Το μπλοκ του ΠΑΜΕ έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων
Παράνομη έκρινε χτες το δικαστήριο την απεργία των εργαζόμενων στον ΟΤΕ, προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων από την πλευρά της κυβέρνησης και των μηχανισμών της. Παρά την απόφαση, η απεργία συνεχίζεται σήμερα με αποφάσεις των σωματείων - μελών της Ομοσπονδίας. Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η διοίκηση του Οργανισμού εκδικάστηκαν χτες το μεσημέρι, κάτω από την κατακραυγή των εργαζόμενων που συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το κτίριο του ΟΤΕ (ΝΥΜΑ) επί της Γ' Σεπτεμβρίου και κατευθύνθηκαν με πορεία προς τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Σήμερα πραγματοποιείται νέα συγκέντρωση, στις 8 π.μ., στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Κ. Χατζηδάκης, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ξεκαθάρισε προκλητικά ότι οι οριστικές αποφάσεις για τον ΟΤΕ θα ληφθούν «με βάση αυτό που εμείς θεωρούμε εθνικό συμφέρον». Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι το «παζάρι» γύρω από τον ΟΤΕ γίνεται με σκοπό να αποκτήσουν οι Γερμανοί «μεγαλύτερη συμμετοχή και μεγαλύτερο ρόλο στον Οργανισμό».

Απέναντι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, το πλαίσιο πάλης που προβάλλει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας - για διατήρηση του δημοσίου δήθεν ελέγχου του ΟΤΕ - ουσιαστικά εγκλωβίζει τους εργαζόμενους στη λογική ενίσχυσης του ανταγωνισμού, διευκολύνοντας έτσι τους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Στην αντίπερα όχθη, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις προβάλλουν την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων που θα στρέφονται ενάντια στο σύνολο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και θα διεκδικούν ενιαίο δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία του λαού, δημόσια - καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, μόνιμη σταθερή εργασία και άλλα.

Αλληλοκαρφώματα από τους συνένοχους

Αποκαλυπτική για τις προθέσεις και τις ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας ήταν και η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη. Ξεπερνώντας πολύ εύκολα το γεγονός ότι ήδη το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΤΕ ανήκει στους ιδιώτες, δήλωσαν ότι παλεύουν για μη δοθεί στους Γερμανούς το μάνατζμεντ, να παραμείνει σε «ελληνικά χέρια». Θυμήθηκαν εκ των υστέρων ότι το ξεπούλημα του ΟΤΕ θα λειτουργήσει ως πιλότος για την ιδιωτικοποίηση και άλλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, ενώ είναι οι παρατάξεις τους που έβαλαν πλάτη και ανέχθηκαν την πολιτική μετοχοποίησης του ΟΤΕ.

Σημείωσαν ότι ο ΟΤΕ βοηθάει στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας με την παρουσία του στα Βαλκάνια, αλλάζοντας το όνομα, στην καταλήστευση της περιουσίας των γειτονικών λαών και στην εκμετάλλευσή τους για την κερδοφορία των μετόχων του ΟΤΕ.

Η συνέντευξη Τύπου διακόπηκε άρον άρον, όταν με αφορμή μια ερώτηση, άρχισαν οι αντιπαραθέσεις για το ποιος ευθύνεται για την κατάπτυστη συμφωνία για την εθελούσια έξοδο 5.500 εργαζομένων από τον ΟΤΕ και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έλεγαν πως «ακόμη κι αν δε συμφωνούσαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, η διοίκηση του ΟΤΕ θα προχωρούσε την εθελούσια». Οι ΔΑΚίτες υπερασπίζονταν ότι «υπήρξε συναίνεση των εργαζομένων». Μάλιστα κάποιοι ισχυρίστηκαν προκλητικά ότι «δεν μπορείς να πεις "όχι" αν σου χαρίζουν ένα σπίτι»...

  • Την απεργία τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά με την πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου να εστιάζει αποκλειστικά σε συντεχνιακά και αποσπασματικά αιτήματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ