Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια Χάρτα, μα ποια Χάρτα, μια Χάρτα με χαρτιά

Ηπολυδιαφημισμένη Διάσκεψη για τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ), γνωστοποίησε, μετά από εντατικές εργασίες 9 μηνών, το τελικό Σχέδιο της Χάρτας που θα κληθεί να εγκρίνει η Διάσκεψη στα τέλη του Σεπτέμβρη, για να εξεταστεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ στην άτυπη συνάντησή τους στο Μπιαρίτς τον Οκτώβρη.

Το Σχέδιο αυτό προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα απογοήτευσης και οργής σε όλους όσοι επένδυσαν χρόνο, κόπο, σκέψη και προσπάθεια για τη θετική έκβαση αυτής της Διάσκεψης προς όφελος των πολιτών. Αυτοί που πίστευαν ότι οι εργαζόμενοι, οι πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ, θα μπορούσαν να βρουν σε αυτή τη Χάρτα ένα μέσο κατοχύρωσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, ή το λιγότερο μία αναγνώριση αυτών των δικαιωμάτων που θα ενίσχυε τον αγώνα για τη διεκδίκησή τους, αισθάνθηκαν ότι εξαπατήθηκαν οικτρά. Ο απατηλός σεβασμός των δημοκρατικών διαδικασιών και της διαφάνειας, των δημόσιων συνεδριάσεων και της δημοσιότητας όλων (;) των παρεμβάσεων και των εγγράφων ήταν το φανταχτερό περιτύλιγμα προώθησης ενός ακόμα μέσου για το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η συμμετοχή εκπροσώπων κρατικών, κοινοτικών, και κοινοβουλευτικών οργάνων, η εμπλοκή μη κυβερνητικών οργανώσεων, αρμόδιων επιστημονικών και μαζικών φορέων, εθνικών και διεθνικών θεσμικών οργάνων χρησίμευσε ουσιαστικά για τη δημιουργία μιας ψεύτικης εικόνας ευρύτερης συναίνεσης, που θα αποπροσανατόλιζε τους λαούς της ΕΕ και της Ευρώπης ολόκληρης.

Τι έγινε το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην εργασία; Μετατράπηκε σε δικαίωμα του κάθε πολίτη σε Υπηρεσία Ευρέσεως Εργασίας;

Τι έγινε το δικαίωμα της απεργίας; Μετατράπηκε σε δικαίωμα των εργαζομένων σε συλλογικές δράσεις. Προσθέτοντας μάλιστα το ίδιο δικαίωμα και για τους εργοδότες και περιορίζοντάς το στην περίπτωση των συλλογικών συμβάσεων.

Τι έγιναν τα δικαιώματα της ζωής σε ένα υγιεινό περιβάλλον, το δικαίωμα της υγείας και της ασφάλειας; Μετατράπηκαν σε πολιτικές της ΕΕ που πρέπει να διασφαλίζουν «ένα υψηλό επίπεδο».

Τι έγινε το δικαίωμα της ισότητας; Περιορίστηκε στο χώρο της απασχόλησης και της εργασίας.

Ποιο δικαίωμα του πολίτη κατοχυρώνει ειδικό άρθρο που ορίζει ότι « αναγνωρίζεται η επιχειρηματική ελευθερία»;

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτές που αφορούν την οικογένεια, τις σχέσεις της γυναίκας με την εργασία και την οικογένεια κλπ.

Εκεί όμως που η υποκρισία ξεπερνάει τα όριά της είναι στην απαρίθμηση δικαιωμάτων ,που ξεφεύγουν της αρμοδιότητας των συνθηκών της ΕΕ, όπως η θανατική ποινή, ενώ στα άρθρα για το πεδίο εφαρμογής της Χάρτας, καθορίζεται ότι τα όργανα της ΕΕ σέβονται τα δικαιώματα αυτά, εφόσον εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους και για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση υπογραμμίζεται ότι οι Διατάξεις της Χάρτας δε δημιουργούν καμία νέα αρμοδιότητα ούτε νέο καθήκον για την Ενωση.

Το Σχέδιο της Χάρτας που γνωστοποιήθηκε δικαίωσε όμως εκείνους που υποστήριξαν και υποστηρίζουν ότι η ΕΕ, μια Ενωση, που σύμφωνα με τις Συνθήκες ίδρυσής της και τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, στηρίζεται στη φιλελεύθερη πολιτική και τους νόμους της αγοράς δεν μπορεί να υιοθετεί κείμενα, ακόμα και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, ακόμα και γενικόλογα ή μη δεσμευτικά που να προωθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαών. Είναι φυσικό, μία Ενωση που έχει σαν στόχο την εξυπηρέτηση και κατοχύρωση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου να προωθεί με όλους τους τρόπους και τα μέσα εκείνα τα μέτρα που θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα πιο αρνητικές τις συνθήκες για τον αγώνα των εργαζομένων στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Ομόνος ουσιαστικός αντίπαλος που έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο κεφάλαιο σε αυτή του την προσπάθεια παραπλάνησης είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όλοι εκείνοι που βλέπουν μέρα με τη μέρα τα δικαιώματα τους να καταπατούνται, που είναι τα θύματα των πολιτικών της ΕΕ που τους ζητά, όπως και οι κυβερνήσεις τους, τη δική τους άκριτη αποδοχή και συναίνεση. Αυτός το αντίπαλος, όμως, ανασυντάσσεται, παρά τις δυσκολίες σηκώνει το ανάστημά του, αντιστέκεται και οργανώνει τη δική του αντεπίθεση στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ. Οι απατηλοί τίτλοι, οι ψεύτικες υποσχέσεις και οι ψευδεπίγραφη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δε θα εμποδίσει την ανάπτυξη των αγώνων των λαών για πραγματικό σεβασμό όλων των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων, το δικαίωμά τους σε μία καλύτερη ζωή, για την ανατροπή αυτού του συστήματος εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο.


Του
Κράτη ΚΥΡΙΑΖΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ