Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε απολογία συνδικαλιστής δικαστής επειδή άσκησε κριτική!

Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα εξάμηνο, συνδικαλιστές δικαστές καλούνται να «απολογηθούν» στον εισαγγελέα, γιατί τόλμησαν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ασκήσουν κριτική, στο πλαίσιο των συνδικαλιστικών τους καθηκόντων, για τα κακώς κείμενα στη Δικαιοσύνη.

Χθες, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κονταξή, κατόπιν εντολής του προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Σ. Μπάγιας. Εναντίον του Σ. Μπάγια ασκήθηκε προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση, επειδή σε συνέντευξή του εξέθεσε τις απόψεις του για θέματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης και άσκησε κριτική. Πριν από λίγους μήνες είχε ασκηθεί προκαταρκτική έρευνα σε τρεις συνδικαλιστές δικαστές της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Μπάγιας σε συνέντευξη αναφέρθηκε στις κάμερες παρακολούθησης και στις υποκλοπές. «Θεωρώ - είχε πει - ότι η διαρκώς εντεινόμενη επέκταση της σταθερής εγκατάστασης και λειτουργίας καμερών αποτελεί το μεγαλύτερο μελλοντικό κίνδυνο για τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίας». Σχετικά με την έρευνα για τις υποκλοπές, ο Σ. Μπάγιας είχε σχολιάσει: «Μια προκαταρκτική έρευνα που έπρεπε να ολοκληρωθεί σε λίγες - ελάχιστες - ημέρες, διήρκεσε 11 ολόκληρους μήνες, με πρόδηλα αρνητικά αποτελέσματα για την ανακάλυψη της αλήθειας».

Ο Σ. Μπάγιας, σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, ανέφερε: «Λυπάμαι βαθύτατα για την ενέργεια αυτή του κ. Σανιδά, διότι η ελευθερία του λόγου και η άσκηση κριτικής αποτελούν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα - συνταγματικά κατοχυρωμένα». Ο Σ. Μπάγιας προσθέτει ότι στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής δραστηριότητας η έκφραση δημόσιας γνώμης και η άσκηση κριτικής από δικαστικούς λειτουργούς δεν μπορεί να αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Απαράδεκτη και αυταρχική συμπεριφορά

Να μπει τέλος σε αυτό το καθεστώς του αυταρχισμού εναντίον των συνδικαλιστών στο χώρο της Δικαιοσύνης απαίτησε χθες το ΚΚΕ, διά στόματος του βουλευτή του Αχιλλέα Κανταρτζή χθες στη Βουλή, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα. «Πρόκειται για απαράδεκτη και αυταρχική συμπεριφορά σε βάρος συνδικαλιστών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αχιλ. Κανταρτζής. Τόνισε πως «είναι ένα ακόμη κρούσμα σε μία αλυσίδα παρόμοιων περιστατικών». Πρόσθεσε επίσης πως «ασκείται δίωξη για την έκφραση γνώμης που ποδοπατά βάναυσα το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να καλύπτεται πίσω από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οταν ασκείται δίωξη σε βάρος του προέδρου μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, τότε ας αναλογιστεί ο καθένας πώς θα αισθάνονται οι κατώτεροι δικαστές».

  • Την αντίθεσή του στην πειθαρχική εξέταση εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ