Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
«Δραπέτευσαν» στο θάνατο...

Νεκρός ένας 15χρονος και ένας 13χρονος τραυματισμένος, όταν πήδηξαν στην Εθνική οδό από φορτηγό, επειδή κατάλαβαν ότι δεν μπήκε στο καράβι για Ιταλία, αλλά κατευθύνεται στην Αθήνα

Ενας από τους πολλούς ανήλικους Αφγανούς που ζει την κόλαση της προσφυγιάς στην Πάτρα. Κινείται και αυτός στο απέραντο ναρκοπέδιο της Οδύσσειας των προσφύγων, όπου η ζωή κρέμεται σε μια κλωστή. Τόσο λεπτή, όσο το να παίζεις με το θάνατο...
Ενας από τους πολλούς ανήλικους Αφγανούς που ζει την κόλαση της προσφυγιάς στην Πάτρα. Κινείται και αυτός στο απέραντο ναρκοπέδιο της Οδύσσειας των προσφύγων, όπου η ζωή κρέμεται σε μια κλωστή. Τόσο λεπτή, όσο το να παίζεις με το θάνατο...
Με το αίμα τους υπέγραψαν χτες δύο παιδικές ψυχές προσφύγων από το Αφγανιστάν την απόφασή τους να δραπετεύσουν από την κόλαση της χώρας τους και τον εφιάλτη της άθλιας διαβίωσης σε καταυλισμούς - στάβλους της Πάτρας, προκειμένου να μεταβούν σε χώρα της Κεντροδυτικής Ευρώπης. Ο ένας εξ αυτών βρήκε τραγικό θάνατο και ο δεύτερος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση, αφού πήδηξαν από φορτηγό που βρισκόταν σε κίνηση.

Το χρονικό της τραγωδίας έχει ως εξής: Από χτες, 5 νεαροί Αφγανοί κρύφτηκαν σε ένα σταθμευμένο φορτηγό στο λιμάνι της Πάτρας με την ελπίδα πως το όχημα θα πήγαινε Ιταλία. Την επόμενη μέρα, νωρίς το πρωί, ο οδηγός του φορτηγού ανέλαβε δουλειά και κινήθηκε προς Αθήνα όπου ήταν και ο προορισμός του. Οι τελευταίοι, όταν αντιλήφθηκαν πως το φορτηγό δεν μπήκε στο πλοίο με προορισμό την Ιταλία, ανησύχησαν.

Οι δύο εξ αυτών, ένας 15χρονος κι ένας 13χρονος (ξαδέρφια) πήραν την απόφαση να πηδήξουν την ώρα που το φορτηγό ήταν σε κίνηση και συγκεκριμένα στο 163ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθήνας - Πάτρας, στο Διακοφτό. Εσκισαν από την αριστερή πλευρά τον μουσαμά κι έκαναν το μοιραίο άλμα.

Ο 15χρονος, όπως κι ο 13χρονος με ένα σάλτο «έσκασαν» στο οδόστρωμα, στο αντίθετο ρεύμα. Ενα διερχόμενο αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε τον 15χρονο Αφγανό, ενώ ο 13χρονος ξάδερφός του, παρότι γλίτωσε την πρόσκρουση με το αυτοκίνητο, τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο στην Πάτρα.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας σημειώνει πως «το όνειρο χιλιάδων νέων και ανήλικων παιδιών να μεταβούν σε χώρες της ΕΕ για να σωθούν από την κατοχή, τη φρίκη του πολέμου, την πείνα και την εξαθλίωση γίνεται εφιάλτης, εξαιτίας της ενιαίας αντιμεταναστευτικής πολιτικής» και τονίζει: «Το άγριο κυνηγητό ανήλικων προσφύγων, η πολιορκία του άθλιου καταυλισμού τους, οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, τους σπρώχνει σε ενέργειες που έχουν τραγικά αποτελέσματα. Αυτή η απάνθρωπη, βάρβαρη πολιτική πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάπτυξη της πάλης για την ανατροπή της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ