Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Αρμός»: Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι «Το ημερολόγιο του συγγραφέα (τόμος Γ΄, 1876)» (μετάφραση Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης). Οπως η διπλή έκδοση του Α΄ και Β΄ τόμου, και ο Γ΄ τόμος περιλαμβάνει άρθρα, δοκίμια, επιφυλλίδες κι άλλα κείμενα του αθάνατου Ντοστογιέφσκι για μεγάλα προβλήματα και ιστορικά γεγονότα της ρωσικής κοινωνίας στο 19ο αιώνα. Κείμενα που, με τίτλο «Το ημερολόγιο του συγγραφέα», δημοσιεύονταν στο ομότιτλο περιοδικό. Στα φύλλα του 1876 ο Ντοστογιέφσκι, μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε σχολιαστικά με το «Ανατολικό ζήτημα», το κίνημα απελευθέρωσης των Βαλκανίων από τους Οθωμανούς, την ίδρυση ρωσικών προτεκτοράτων και τις πανσλαβικές απόψεις της εποχής. Στα «ημερολόγια» του 1876 περιλαμβανόταν και η νουβέλα του «Η μειλίχια» - ο τίτλος μεταφράστηκε και ως «Η ήμερη» και «Ενα γλυκό κορίτσι» - που κυκλοφόρησε σε μετάφραση Δ. Β. Τριανταφυλλίδη και επιμέλεια Ντίνας Σαμοθράκη σε αυτόνομο βιβλίο. Στη σειρά «Μούσες» κυκλοφόρησε το ποιητικό έργο της μεγάλης Ρωσίδας ποιήτριας Αννα Αχμάτοβα «Ρέκβιεμ», σε μετάφραση Δ. Τριανταφυλλίδη. Η έκδοση περιλαμβάνει εκτενή εισαγωγή, βιογραφικά στοιχεία και επίμετρο με ποιήματα των Οσίπ Μαντελστάμ και Μπορίς Πάστερνακ.

-- «Γαβριηλίδης»: Ευάγγελος Κ. Βαλσαμίδης «Θύραθεν Θήρα» (ποιητική συλλογή, εμπνευσμένη από το χαμένο κόσμο της Θήρας). Ελσας Κορνέτη «Η αιώνια κουτσουλιά» (ποιήματα). Βικτωρία Καπλάνη «Ηχοι - απόηχοι» (ποιήματα). Νίκος Αργυρόπουλος «Viaγραμμα» (ποιήματα). Θέμης Τασούλης «Ολα που χύνονται στο άσπρο απαλά» (ποιήματα). Σπύρος Λ. Βρεττός «Συνέβη» (ποιήματα). Δημήτρης Μαλακάσης - Τσέκος «Επιμένοντας» (ποιήματα). Μάγδα Δ. Τσιρογιάννη «Τα τέλη του πάθους» (ποιήματα). Αντώνης Παπαευθυμίου «Λογικό είναι» (ολιγόστιχα ποιήματα, στα ελληνικά και αγγλικά). Πέτρος Πολυμένης «Ξεκρέμαστα πορτρέτα» (ποιητική συλλογή). Ηλίας Κεφαλάς «Χώμα, χώματα» (διηγήματα). Πάνος Τσίρος «Φέρτε μου το κεφάλι της Μαρίας Κένσορα» (διηγήματα).

-- «Ροές» (Σπυρίδωνος Τρικούπη 56-58, Αθήνα, 210.8848.307): Παυλίνα Παμπούδη «Τιμαλφή» (στο βιβλίο αυτό η καλή ποιήτρια αυτοανθολογεί ποιήματα από το πλούσιο και μακρόχρονο ποιητικό της έργο, νεανικά τραγούδια της, ποιήματα απ' όλες τις συλλογές της και δύο ποιητικά πεζά της. Η αυτοανθολόγηση στηρίχτηκε στο κριτήριο της μνήμης της - στο ποια ποιήματά της θυμόταν από στήθους). Αθηνά Παπαδάκη «Με άλλα λόγια» (μικρά πεζά κείμενα, ποιητικής και στοχαστικής διάθεσης).

-- Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Ενημέρωσης: «Η κλασική αρχαιότητα στη σύγχρονη ελληνική τέχνη» (ημερολόγιο του 2008. Η έκδοση εντάσσεται στις δράσεις της ΓΓ Επικοινωνίας - ΓΓ Ενημέρωσης για τα Ατομα με Αναπηρία, που άρχισαν με το 1ο και 2ο διεθνές συνέδριο «Ατομα με Αναπηρία και ΜΜΕ» 2006-2007 και το 1ο διεθνές φεστιβάλ «Emotion Pictures: Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία», με εισηγητή και τον 17χρονο παραπληγικό Αλέξανδρο Δαμουλιάνο, σεναρίστα της ταινίας «Θεός στον ορίζοντα» και ασχολούμενο με την ποίηση).

-- «Κ.Ψ.Μ.»: «Wobblies! (Μια εικονογραφημένη ιστορία των βιομηχανικών εργατών του κόσμου)» (συλλεκτικό λεύκωμα κόμικς και χαρακτικών Αμερικανών εναλλακτικών σκιτσογράφων, αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού συνδικάτου των ΗΠΑ «IWW» - «Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου». Περιλαμβάνονται αφίσες, τραγούδια, ποιήματα και ιστορίες από αγώνες και πρόσωπα του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ).

-- Σάκκουλα: Βλασίου Ι. Παπαγρηγορίου «Πολεοδομία (εισαγωγή, θεσμοί, πολιτική)» (μελέτη για το Δίκαιο περί Πολεοδομίας - Χωροταξίας, όπως θεμελιώνεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος και τον Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, ενώ αναλύεται η κρατική πολεοδομική πολιτική και το ρυθμιστικό σχέδιο). «Κώδικας Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας» (η έκδοση περιλαμβάνει το κείμενο του κώδικα. Επιμέλεια των συντελεστών του περιοδικού «Ενέργεια και Δίκαιο»). Απόστολος Καραγκουνίδης «Προστασία του επενδυτή στο Δίκαιο των Επενδυτικών Υπηρεσιών» (μελέτη περί του εθνικού και κοινοτικού Δικαίου για την προστασία του επενδυτή). Αθανάσιος Τσιρωνάς «Οι αξιώσεις αδικαιολόγητου πλουτισμού από την εκτέλεση διοικητικών συμβάσεων» (μελέτη για τη δικονομική αντιμετώπιση των αξιώσεων από αδικαιολόγητο πλουτισμό, που προκύπτουν από διοικητικές συμβάσεις). Αθηνά Κοτζάμπαση «Κληρονομική διαδοχή μεταξύ συζύγων» (μελέτη για ερμηνευτικά ζητήματα που αφορούν στο οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο, κυρίως στο κληρονομικό δικαίωμα του συζύγου).

-- «Πολύτροπον»: Ζίγκμουντ Μπάουμαν «Ρευστός φόβος» (μετάφραση Γιώργος Καράμπελας. Μελέτη για τους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, τρομοκρατικούς φόβους της σύγχρονης «παγκοσμιοποιημένης» κοινωνίας). Νόαμ Τσόμσκι - Τζίλμπερτ Ασάρ «Επικίνδυνη δύναμη. Η Μέση Ανατολή και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» (επιμέλεια Σταύρος Τομπάζος. Πολιτικο-οικονομική μελέτη). Ντέιβιντ Χιλντ «Μοντέλα δημοκρατίας» (μετάφραση Μαριάννα Τζιαντζή - Κατερίνα Κέη - Γιάννης Βογιατζής. Επιμέλεια Γιώργος Μανιάτης. Πολιτικο-κοινωνική μελέτη).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2010-02-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-06-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-01-12 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2007-05-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-07-23 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1999-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ