Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Στο πλευρό των εργαζομένων στον Πολιτισμό

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑΚ και στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας

Τις τελευταίες μέρες εντάθηκε το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΠΑΚ και του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, που αδυνατούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους. Στο πρόβλημα αυτό αναφέρεται ανακοίνωση (2/4) της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Μεσσηνίας, που τονίζει:

«Το πρόβλημα δεν είναι και δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στη χρηματοδότηση στα πλαίσια των συμφωνιών από το ΥΠΠΟ της ΔΕΠΑΚ και του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, στις ευθύνες της δημοτικής αρχής που δε διεκδικεί χρηματοδότηση και επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα με δανεισμό, χρεώνοντας τους δημότες, με αύξηση των διδάκτρων και συνολικά με λειτουργία στη βάση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων.

Το πρόβλημα αφορά την καλλιτεχνική παιδεία και ποιος πρέπει να είναι ο φορέας της, το ρόλο των ΔΕΠΑ στην πορεία ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, και συνολικά τις εξελίξεις στις δημοτικές επιχειρήσεις που οδηγούνται σε κλείσιμο, αντί να μετατρέπονται σε δημοτικές υπηρεσίες. Το πρόβλημα είναι ότι δε θέλουν την καλλιτεχνική παιδεία και τον πολιτισμό ως δικαίωμα για όλους, αλλά ως εμπόρευμα που να το απολαμβάνουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και στον αγώνα τους για να διασφαλίσουν το εισόδημα και τη δουλειά τους.

Ταυτόχρονα, τους καλεί να συσπειρωθούν στις γραμμές του και να παλέψουν για παροχή δωρεάν καλλιτεχνικής παιδείας σ' όλα τα παιδιά, με ευθύνη του κράτους μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Να διεκδικήσουμε η καλλιτεχνική παιδεία να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα και οι εργαζόμενοι σ' αντίστοιχα προγράμματα ν' αξιοποιηθούν εκεί.

Πέρα από ιδιαίτερα προβλήματα είναι ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στις γραμμές του ΠΑΜΕ, με μαζική συμμετοχή στην απεργία της 16ης Απρίλη, να δώσουμε ένα μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής, να διεκδικήσουμε όλοι μαζί κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, στη βάση των πραγματικών μας αναγκών - κατώτερος μισθός 1.400 ευρώ.

Δεν είναι δυνατόν αυτό το κομμάτι της παιδείας και το πολιτιστικό αγαθό, από δικαίωμα για τον καθένα, να μετατρέπεται σε εμπόρευμα, και να παίζει κυρίαρχο λόγο σ' αυτό η ΤΑ.

Ειδικότερα και μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το ΠΑΜΕ απαιτεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑΚ και στο ΔΗΠΕΘΕΚ. Παράλληλα, ζητά να πάψουν να λειτουργούν ως δημοτικές επιχειρήσεις και να λειτουργήσουν ως δημοτικές υπηρεσίες, με χρηματοδότηση 100% των δραστηριοτήτων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολογισμός «αυτο-υπεράσπισης» και «υπαρξιακά» προβλήματα (2010-01-10 00:00:00.0)
Την ενίσχυσή τους ζήτησε το ΚΚΕ (2005-11-22 00:00:00.0)
Οι καλλιτέχνες στην πάλη με όλους τους εργαζόμενους (2005-03-11 00:00:00.0)
Οικονομικός στραγγαλισμός τους (1999-01-24 00:00:00.0)
Επιχορηγήσεις με όρους (1996-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ